Pancevac Online

Broj 4545 · 13.02.2014.

Naslovna

Važno obaveštenje

Bez vode u nedelju pre podne

JKP „Vodovod i kanalizacija” obaveštava naše sugrađanke i sugrađane da u nedelju, 16. februara, između 10 i 12.30, neće biti vode u celom Pančevu, kao ni u Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Ivanovu.

Kako kažu u tom preduzeću, česme će dva i po sata ostati suve zbog radova na priključenju novog kabla za napajanje postrojenja za proizvodnju vode.


U ponedeljak, 17. februara

„Pančevac” normalno radi

S obzirom na to da Dan državnosti Srbije (Sretenje), koji se proslavlja 15. i 16. februara, ove godine pada u dane vikenda, mnogo državnih preduzeća neće raditi u ponedeljak, 17. februara. To iz razumljivih razloga ne važi za privatnike i firme koje posluju na tržištu.

Jedna od njih je i „Pančevac” – blagajnice i novinari biće na svojim radnim mestima od 8 do 20 sati. Obiđite nas! S. T.


Predlog rebalansa budžeta

Povećanje prihoda i smanjenje zaduženja

Od novca preteklog iz 2013. biće finansirani JKP „Mladost”, narodna kuhinja, škola „Mara Mandić”, lokalna radio-televizija... * „Neće biti dodatnih subvencija za javna preduzeća”, tvrdi većnik Predrag Živković

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Rebalans budžeta koji će se pred odbornicima Skupštine Pančeva naći u petak, 14. februara, mogao bi biti upamćen po tome što će biti prvi u poslednjih nekoliko godina koji se ne pravi zbog ATP-a. Članovi lokalnog parlamenta će se izjasniti o predlogu Gradskog veća da se 367 miliona od prošlogodišnjih prihoda gradske kase prenese u 2014. i rasporedi za određene potrebe.

Najveći pojedinačni iznos je 61,5 miliona od zakupa poljoprivrednog zemljišta, a taj novac može biti utrošen isključivo za neophodne radove u atarima. Slično je i s neiskorišćenih 10 miliona dinara od saobraćajnih kazni, od čega će biti finansirane potrebe u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i s novcem iz fonda za zaštitu životne sredine, koji je uvećan za 58 miliona.

(Ne)skrivene subvencije

Od sredstava preostalih iz prošlogodišnjeg budžetskog prihoda, 10 miliona dinara biće uloženo u pomoć RTV-u Pančevo da plati PDV kako bi izašlo iz blokade računa, devet miliona će dobiti „Dečja radost”, osam miliona škola „Mara Mandić” za novi objekat školske radionice, a šest miliona dinara je namenjeno za pomoć narodnoj kuhinji. Pet miliona je prebačeno u stalnu budžetsku rezervu radi isplaćivanja pomoći građanima koji su pretrpeli štetu tokom nevremena krajem januara.

Javno komunalno preduzeće „Mladost” može računati na 35 miliona dinara, od čega će 25 miliona biti potrošeno na plaćanje poreza na imovinu, dok je 10 miliona dinara klasična budžetska subvencija. Ova dotacija je otvorila pitanje da li će gradska preduzeća moći da izdrže do kraja 2014. sa umanjenim davanjima iz budžeta, ili će lokalna samouprava opet morati dodatno finansijski da pomaže svojim firmama.

Predrag Živković, nadležni gradski većnik, ocenio je da to neće biti moguće i dodao: – Ne verujem da će javna preduzeća više dobijati novac, jer polako stižemo do limita od 540 miliona dinara za subvencije koje je Ministarstvo finansija propisalo za Pančevo. Sa svim gradskim firmama je dogovoreno da uzimaju samo mesečni iznos dotacije i zasad se svi toga drže, izuzev što je RTV Pančevo uzelo malo više novca nego što je dinamikom realizacije budžeta planirano. Ljudima koji vode to preduzeće rekao sam kako to ne ugrožava likvidnost gradske kase, ali sam im skrenuo pažnju na to da se ne obraćaju više s takvim zahtevima, već da se do maja uklope u plan preuzimanja dotacija. Postoje i drugačiji primeri, poput „Zelenila” i „Higijene”, koji zasad nisu uzeli ni dinar od javnih prihoda Grada.

Čudo neviđeno

Živković je dodao da rukovodstvo ATP-a zasad poštuje postignuti dogovor o racionalnom korišćenju budžetskih sredstava i da je dalo čvrste garancije da neće tražiti više od planiranih 230 miliona dinara za 2014. godinu.

– Ukoliko se ukaže potreba da se nekom preduzeću povećaju subvencije, moraćemo da tražimo dozvolu od Ministarstva finansija, ali ne verujem da ćemo je dobiti, jer je Pančevo, ne računajući Beograd, najviše od svih gradova u Srbiji trošilo na budžetska davanja. Takva politika nas je koštala umanjenja nenamenskih transfera iz Republike za 207 miliona dinara – podsetio je gradski većnik.

Uz rebalans ide i izmena odluke o kreditnom zaduženju Pančeva, a ona podrazumeva da će, umesto prvobitno planiranih 311 miliona dinara, Grad uzeti bankarski zajam od svega 100 miliona za sanaciju mosta na Tamišu. Drugih 100 miliona namenjenih za kupovinu zgrade vrtića „Bajka” na Kotežu sačekaće do okončanja pregovora lokalne samouprave i „Marfin banke” o kreditnim uslovima. Za preostale, manje investicije ukupnog iznosa od 111 miliona dinara neće biti podignut kredit, jer su sredstva obezbeđena rebalansom budžeta.

Uprkos tome što će dnevni red sednice lokalnog parlamenta biti obiman, ne treba očekivati dužu raspravu. Pored opisanog, reč je uglavnom o tehničkim promenama gradskih propisa i manje značajnim kadrovskim promenama koje dosad nisu izazivale naročitu pažnju, čak ni opozicionih odbornika.

D. Vukašinović