Pancevac Online

Broj 4544 · 06.02.2014.

Naslovna

Dogodilo se – ne ponovilo se

Kad su Pančevo i okolina bili kao Sibir

Vetar u gradu rušio semafore i drveće i oduvao mnoge krovove * Dolovo, Kačarevo i Banatsko Novo Selo bili odsečeni od sveta * Putnici iz zavejanih automobila evakuisani vojničkim helikopterom

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Zbog vetra orkanske jačine, snežnih nanosa i temperature koja je bila u popriličnom minusu, Pančevo i okolna sela su od prošlog četvrtka podsećali na Sibir. Oni što su u takvim uslovima morali da provedu neko vreme napolju gledali su da se što pre domognu toplih domova, a onima koji su u takvim uslovima morali da obavljaju bilo kakav posao, vetar je ledio krv.

Bez obzira na to, zaposleni u gradskim komunalnim preduzećima i nadležnim službama dali su sve od sebe i, uz maksimalno požrtvovanje, učinili da posledice nevremena kakvo ne pamte ni najstariji budu minimalne.

Naši sagovornici, rukovodioci „Higijene”, „Zelenila”, „Elektrovojvodine”, Hitne pomoći, kao i načelnik Južnobanatskog okruga Zoran Tasić i gradonačelnik Pavle Radanov, saglasni su u oceni da su svi koji su se u našem gradu prošle nedelje borili s nevremenom maksimalno sarađivali i da su funkcionisali kao dobro uigran tim.

O snazi vetra koji je počeo da duva prošlog četvrtka, najbolje govori to što je u samom gradu polomljeno ili srušeno deset semafora i dvadesetak stabala, kao i što je oduvan veliki broj krovova s kuća i stambenih zgrada. Na prilazima Dolovu, Kačarevu i Banatskom Novom Selu odvijala se prava drama. Snežni nanosi su ta sela privremeno odsekli od sveta, zbog čega su zajednički intervenisali zaposleni u javnim komunalnim preduzećima, Hitna pomoć, vojska i policija.

Radili više od dvanaest sati

Zoran Radojković, rukovodilac Komunalnog sektora u JKP-u „Higijena”, istakao je da su, pored redovnih delatnosti u gradu, zaposleni u tom preduzeću i sva mehanizacija bili paralelno angažovani na odnošenju đubreta iz Starčeva, čišćenju snežnih nanosa od Mesne zajednice Stari Tamiš do Dolova i vikend-naselja u blizini tog sela, kao i na probijanju prilaznog puta do nove deponije.

Prema njegovim rečima, u teškoj situaciji su bili radnici koji rade u obezbeđenju nove deponije. Oni su morali da ostanu na svojim radnim mestima više od dvanaest sati, a kada im je stigla smena, zaposlenima koji su došli da ih odmene rečeno je da budu spremni da će možda morati da ostanu na svojim radnim mestima nekoliko dana, dok smetovi ne budu probijeni.

Radojković je istakao da je kritično bilo i kada je vozačima teških mašina u jednom trenutku, nakon što su otišli na kratak odmor, javljeno da moraju odmah da se vrate kako bi izvukli džip i njegovog vozača koji je ostao zavejan. Zahvaljujući zajedničkoj akciji u kojoj su, pored zaposlenih u „Higijeni”, učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, kao i radnici „Zelenila” i „Štrabaga”, taj vozač je spasen u poslednji čas jer je malo nedostajalo da ostane u snegu.

Zoran Radojković je dodao da su radnici „Higijene” i vozači koji su se borili s nevremenom, pored toga što su čistili sneg, morali sve vreme da dovoze gorivo za mehanizaciju, jer je postojala opasnost da se motori mašina zalede. Svi vozači koji su bili angažovani u raščišćavanju snega radili su tri dana bez prekida, što, prema Radojkovićevim rečima, zaslužuje sve pohvale.

Problemi ekipa Hitne pomoći

Maksimalne napore tokom nevremena uložili su i zaposleni u „Zelenilu”. Direktor tog javnog komunalnog preduzeća Dragan Katuca kazao je da su oni bili angažovani na raščišćavanju zavejanih prilaza ka Dolovu, Kačarevu i Banatskom Novom Selu. On je posebno istakao primer jednog radnika „Zelenila” koji je sam, vozeći utovarivač, prošlog petka probio put do Dolova u pet sati ujutru.

Katuca je dodao da je važno i to što su tokom nepogode kamionom „Zelenila” u Dolovo dopremljeni brašno i kvasac kako bi stanovnici tog sela imali hleb. Prema njegovim rečima, probijanje do Dolova u početku je izgledalo kao nemoguća misija i trajalo je pet sati, ali se na kraju sve dobro završilo.

– Tu akciju smo koordinirali s „Vojvodinaputem”. U koloni koja se probijala kroz snežne nanose prvo je išla njihova grtalica, onda utovarivač i na kraju naš kamion. Planirali smo da nakon dolaska u Dolovo ostanemo tamo petnaestak minuta, pa da onda krenemo nazad u Pančevo.

Posle nas je trebalo da prođe greder „Vojvodinaputa” i da baci so jer je bilo najavljeno da će padati ledena kiša. Međutim, jedan čovek je tada samoinicijativno krenuo ka Pančevu, zaglavio se i pokvario nam sve planove. Bio je na takvom mestu da je totalno zakrčio put pa smo ga izvlačili iz snega sedam sati, po najgorem vremenu – ispričao je Katuca.

Od početka prošlonedeljnog nevremena s velikim problemima su bili suočeni i zaposleni u Hitnoj pomoći. Načelnik te službe dr Miroslav Tepšić sa zadovoljstvom je naglasio da su ekipe koje su tih dana intervenisale na terenu uz maksimalne napore uspele da prevezu do pančevačke bolnice dve trudnice iz Dolova i Banatskog Novog Sela i pacijenta iz Dolova koji je morao da ide na dijalizu.

Tepšić je istakao i požrtvovanje nekoliko tehničara iz Dolova. Nakon što je to selo ostalo blokirano, oni su bili zaduženi za to da stanovnici imaju non-stop zdravstvenu zaštitu.

Nastavak na strani Fotoreportaža