Pancevac Online

Broj 4543 · 30.01.2014.

Naslovna

Tema nedelje: Dešavanja iza kulisa u Apoteci Pančevo

Vojna disciplina i loša poslovna politika

Ugrožena likvidnost ustanove * Nezadovoljstvo i reč zaposlenih

Kliknite za veci prikaz

Od kada je pre godinu i po na čelo Apoteke Pančevo došla sadašnja direktorka Branka Milojević, u toj ustanovi je veoma burno. Iako to javnost, zbog dobre fasade i direktorkinog osmeha, ne vidi (ili žmuri), zaposleni su sve nezadovoljniji. O lošoj poslovnoj politici koja vlada u Apoteci Pančevo govorilo se još prošlog leta, a „Pančevac” je o ovoj temi pisao u septembru. Tada je direktorka Branka Milojević negirala da plate kasne i rekla da dugovi iz prethodnog perioda nisu u potpunosti vraćeni i da ima novih zaduženja jer „Apoteka ne može da funkcioniše bez dugova prema veledrogerijama”. Tačne podatke o velikom broju novozaposlenih nemamo jer ih direktorka nije dostavila našoj redakciji, obrazloživši to izjavom da se „rukovodstvo ne bavi kvantitetom, već kvalitetom” i činjenicom da su otvorene galenska laboratorija i nekoliko apoteka.

Za godinu i po 50 novih radnika

Spremnost zaposlenih da o svemu, konačno, javno pričaju potvrđuje da je situacija u Apoteci sve gora. O dešavanjima u toj ustanovi za naš list su govorila dva radnika, koji su iz razumljivih razloga želeli da ostanu anonimni. Jedan od naših sagovornika je rekao da je u Apoteku za godinu i po došlo 50 radnika, a da među njima ima onih bez adekvatne stručne spreme. Postoje duplirana radna mesta, a mnoštvo zaposlenih pravnika ne može da „dođe do reči” jer je angažovana i privatna advokatska kancelarija...

Izvor „Pančevca”, dalje, navodi da je likvidnost te ustanove ugrožena jer su dugovi, ali i rashodi, veliki: za plate se mesečno izdvaja oko 60 odsto više nego pre dve godine. Takođe, naš sagovornik objašnjava da rukovodstvo pravi prevelike zalihe lekova i robe.

Novinarka „Pančevca” imala je uvid u dokumenta u kojima stoji da je dospeli dug za plaćanje Apoteke Pančevo preko 500 miliona dinara.

Duguje se dobavljačima za lekove s pozitivne i negativne liste, a ustanova je u minusu i za materijalne troškove, koji su, otkako je Branka Milojević na čelu Apoteke Pančevo, drastično porasli. Kako je rekao naš sagovornik, s obzirom na to da na budžetskom računu Apoteke s kog se isplaćuju plate nema dovoljno novca,Apoteka svakog meseca sa sopstvenog računa prebacuje deset miliona dinara za zarade, tako da na drugopomenutom računu trenutne dospele obaveze iznose preko 100 miliona dinara.

Pretnje i raporti

Drugi radnik Apoteke Pančevo govorio je za „Pančevac” o odnosu direktorke prema zaposlenima.

On je rekao da je više puta bio svedok javnog vređanja zaposlenih, a i sam je bio meta verbalnih napada direktorke Apoteke.

– Ovde vlada vojna disciplina.

Bili smo primorani, pod pretnjom otkazom, da potpišemo kodeks o ponašanju, koji se zloupotrebljava. Takođe, pretila nam je da će svako ko bude pričao šta se dešava u Apoteci, dobiti otkaz. Zaposleni svakodnevno idu na raporte kod direktorke, a pritisak i stres su veliki jer se zaposleni špijuniraju i kontrolišu – objasnio je naš izvor.

On je naveo i da se novozaposleni, čija je stručnost pod znakom pitanja, favorizuju u odnosu na stare radnike, koji se kažnjavaju i rotiraju. S druge strane, „pridošlice” imaju zaštitu direktorke i uživaju privilegije. Takođe, favorizuju se i dobavljači, a prema rečima našeg sagovornika, direktorka nabavlja velike količine lekova koji stoje na neadekvatnim mestima (recimo, na tavanu).

Slučajnosti nisu slučajne

Kako bismo čuli i njenu stranu priče, neke od ovih navoda poslali smo u sredu, 22. januara, direktorki Branki Milojević. Ona je prvo u razgovoru s našom novinarkom rekla da će poslati odgovore, da bismo zatim bili obavešteni da je u velikoj gužvi i da neće stići da odgovori čak ni do večernjih časova.

Zanimljivo je da su se informacije koje je naša novinarka poslala direktorki, a koje nisu bile objavljene u našem listu, vrlo brzo našle u redakciji RTV Pančeva, koje je istog dana dobilo izjavu od Branke Milojević.

„Pančevac” je dan kasnije dobio odgovore putem mejla, u kojima stoji da je „kodeks ponašanja uobičajeni deo dogovora u svim ozbiljnim firmama”.

Direktorka dalje navodi da je „kontrola jedan od osnovnih elemenata rukovođenja” i potvrđuje da menadžment kontroliše zaposlene jer „gde nema kontrole, nema ni poslovanja”.

Da je naš list nepoželjan u Apoteci Pančevo, govori podatak da od kada je objavljen prvi tekst u septembru prošle godine, novinari našeg lista nisu pozvani ni na jedan događaj u toj ustanovi, a za proteklih mesec dana Apoteka je otvorila tri renovirana objekta. Direktorka je prošle nedelje obrazložila da je došlo do „nenamerne greške dela organizacije, koja će biti ispravljena”.

Ona negira da postoji favorizovanje dobavljača jer Apoteka Pančevo poštuje Zakon o javnim nabavkama i nabavlja lekove putem tendera, dok veliki broj novozaposlenih opravdava poštovanjem Zakona i zapošljavanjem farmaceuta u selima, kao i otvaranjem galenske laboratorije.

Branka Milojević (nekada Plećević) ima zanimljiv profesionalni dosije. Kao član „Nove Srbije”, ona je izabrana za direktorku Apoteke Užice. Na tom mestu je bila od 2006. do 2008. godine, kada je smenjena. Policija je u oktobru 2010. godine protiv nje podnela krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo utaje poreza i oštetila budžet Republike Srbije za oko 6,6 miliona dinara kupujući velike količine lekova kojima je istekao rok. Međutim, kako smo saznali u Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu, 10. maja 2012. tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu.

I. Predić


Krivci i skretnice

Kliknite za veci prikaz

Za naše šugavo stanje oduvek nalazimo prave krivce.

Kriv nam je geostrateški položaj, krive su nam godine provedene pod Turcima, krivi ratovi, krivi susedi, kriva istorija.

Kriv nam je Staljin, kriv Tito, kriv socijalizam, krivo samoupravljanje.

I u svetskoj zaveri, sankcijama, tranziciji, privatizaciji i svetskoj krizi pronalazimo krivce.

Čak su nam i železničke šine krive.

A i skretnice nam stoje ukrivo.

Samo mi sami nikada nismo bili krivi.