Pancevac Online

Broj 4542 · 23.01.2014.

Naslovna

Tema nedelje: Sve manje registrovanih preduzetnika u Pančevu

Siva ekonomija u državnoj režiji

Začarani krug u kome se socijalni mir čuva degradacijom realnog sektora * Ako Vlada ne promeni politiku, svi će početi da rade „na crno”

Kliknite za veci prikaz
L. Vujović

Broj novootvorenih preduzetničkih radnji u gradu u poslednje vreme manji je od broja onih koje se gase i to je svakako zabrinjavajući podatak.

On pokazuje da nešto ozbiljno ne valja u domaćoj ekonomiji, jer na taj način privredna aktivnost sve više zamire, smanjuje se broj zaposlenih, kao i prihodi u državnoj i lokalnoj kasi. Sledeće godine navršava se 220 godina kontinuiranog rada Opšteg udruženja zanatlija i drugih preduzetnika Pančeva, ali će u ovakvoj privrednoj situaciji biti malo razloga za slavlje.

Neodrživo stanje

Luka Vujović, predsednik te organizacije, rekao je da je ona donedavno okupljala oko 3.500 preduzetnika, dok se u poslednje vreme svela na oko 600 aktivnih članova.

– Neizdržljiva je situacija u kojoj na jednog zaposlenog u realnom sektoru dođe jedan radnik u javnom.

Osim toga, imamo armiju nezaposlenih, veliki broj radnika u preduzećima u restrukturiranju i sve to „nosimo” mi, preduzetnici. Takvo stanje neće moći još dugo da se održi, a ne vidim spremnost države da tu nešto promeni. Istina, Vlada je počela da smanjuje namete, ali to za ove uslove poslovanja nije dovoljno.

Jasno nam je da bi fiskalno rasterećenje privrede u neophodnoj meri narušilo socijalni mir, jer bi ugrozilo javni sektor. Neka onda država formira fondove koji će zbrinuti te ljude, jer privrednici ne mogu da izdržavaju višak zaposlenih u javnim preduzećima i administraciji, kojih je od 30 do 50 odsto iznad realnih potreba – naglasio je Vujović.

On je rekao kako bar 80 odsto pančevačkih preduzetnika koji odjave radnje odlaze u sivu ekonomiju, pošto od nečega moraju da žive i izdržavaju porodice.

– Verujte da su svi privrednici spremni da rade legalno, ali u ovakvim uslovima to nije moguće. Kolege koje silom prilika rade „na crno” postale su nelojalna konkurencija nama ostalima. Ipak, mi ne možemo da vršimo preveliki pritisak na inspekciju kako bi sankcionisala takvu konkurenciju, jer bismo tako povećali socijalne probleme u gradu. Zato Vlada treba da preduzme neophodne mere, inače ćemo svi otići u „sivuzonu” – upozorio je predsednik Opšteg udruženja zanatlija i preduzetnika Pančeva.

Predlog rešenja

Vujović je predložio da, paralelno s formiranjem fonda za socijalno zbrinjavanje viška radnika u javnom sektoru, bude osnovana razvojna banka kako bi srpski privrednici dobili povoljne kredite za poslovanje.

– Strane banke su nam izvukle i ono malo kapitala koji smo imali.

Postali smo nekonkurentni zbog zastarele tehnologije, a za novu nemamo obrtnih sredstava, jer su bankarski krediti „reketaški”.

Zato bi država morala da osnuje jednu ozbilju razvojnu banku koja ne bi smela da naplaćuje kamate više od šest odsto – ocenio je naš sagovornik.

Deo lošeg poslovnog ambijenta je i nelojalna konkurencija u režiji srpskih vlasti. Vujović je naglasio kako samo strani ulagači dobijaju budžetske stimulanse, koji se kreću od 5.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu, dok naši privrednici nemaju pravo na tu vrstu pomoći.

On je dodao kako je dobio obećanja od nadležnih državnih organa da će te podsticaje moći da koriste svi koji privređuju u Srbiji.

Predsednik pančevačkog udruženja preduzetnika prokomentarisao je Nacrt zakona o radu. On je ocenio da je nedopustivo to što su kreatori tog propisa isključili sindikate iz tog procesa i založio se za to da se postojeći zakon izmeni, umesto da se piše nov.

– Podržavamo postojeći Zakon o radu, ali bi on morao da pretrpi određene izmene. Zalažemo se za lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje.

Naglašavam da nijedan poslodavac neće otpustiti radnika, već neradnika, što je sada gotovo nemoguće.

Druga stvar je što ekonomska agonija kod nas traje predugo, pa smo i od dobrih radnika napravili loše, jer niko ne može da radi za ovako male plate. To se neće promeniti dok država ne oživi velike privredne sisteme – rekao je Vujović.

Loš imidž

On je ocenio kako je neodrživo da poslodavci isplaćuju otpremnine i za staž koji zaposleni nisu ostvarili kod njih, a rekao je i šta misli o privremenom angažovanju radnika.

– Radnici „na lizing” postoje svuda u svetu, ali su neki kod nas zloupotrebili tu mogućnost – uzmu radnika „na lizing”, pa mu daju minimalac. Oni treba da imaju istu zaradu kao i zaposleni na neodređeno vreme, a u nekim slučajevima bi morali da dobiju i veće plate. Činjenica je da postoje poslodavci koji zloupotrebljavaju radnike, ali je takvih desetak odsto, kao što nema više od 10 odsto neradnika – procenio je Vujović.

Predsednik Opšteg udruženja zanatlija i drugih preduzetnika Pančeva naveo je da domaća privreda velike muke muči s tim što ne postoji jasan kurs države u toj oblasti, već se on menja kako se promeni vlast ili ministar u nadležnom ministarstvu. Vujović smatra da će pregovori sa Evropskom unijom naterati Srbiju da definiše jasna pravila igre i odgovarajući poslovni ambijent.

D. Vukašinović


Londonska priča

Kliknite za veci prikaz

Po gradu se svašta priča.

Te kako je naša Apoteka pod teretom dugova, te kako su zaposleni pod teškim pritiskom rukovodstva… Te kako je neizdrživ teret armije novozaposlenih, te kako tone rezervnih lekova stoje na tavanu, te ovo, te ono.

Čaršija ko čaršija, ume da bude jako zlonamerna i ne treba joj ništa verovati.

Ali smo ipak malo zabrinuti.

To nam je posao.

Brinemo da na zgradi ne popusti krov od tog silnog eventualnog tereta.

Pa da nam se ovaj lepi objekat ne uruši kao onomad pozorište u Londonu ili samousluga u Rigi.