Pancevac Online

Broj 4541 · 16.01.2014.

Naslovna

Bitka za „Petrohemiju”

Dvanaest milijardi razloga za brigu

Ministarka Mihajlović ne prihvata odluku „Gasproma”?! * Gubitaš s rekordnom proizvodnjom? * Sindikati najavljuju generalni štrajk

Kliknite za veci prikaz

Prošle nedelje je Zorana Mihajlović, ministarka energetike i zaštite životne sredine, konkretizovala buduće poteze Vlade Srbije kada je reč o sudbini pančevačke „Petrohemije”. Kako je rekla, „do 1. marta biće obavljeni razgovori sa svih pet potencijalnih strateških partnera i do tada će biti poznato da li će to biti NIS ili neki drugi strateški partner”. Ministarka očekuje da će najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji naći strateškog partnera, jer je to u obostranom interesu – i države i NIS-a, ali je naglasila da je za opstanak te fabrike neophodna konkretna investiciona injekcija.

– Pred „Petrohemijom” su tri varijante. Prva je stečaj, koji nije dobar ni za koga – ni za državu, ni za poverioce, ni za zaposlene. Druga varijanta je vezana za NIS i u njoj poslovanje „Petrohemije” i logistički troškovi sada za Naftnu industriju Srbije iznose nula dinara, što nije dobro za državu, jer gubi svaki dan. Treća varijanta je pronalazak investicionog partnera. Očekuje se da će do početka marta biti poznat konačan odgovor na pitanje o njenoj budućnosti – kazala je nedavno Zorana Mihajlović.

Zbunjuje to što pojedini članovi tima u Nemanjinoj 11 i dalje u slučaj „strateški partner ’Petrohemije’” žele da uključe rusko-srpskog naftnog giganta, iako je u novogodišnjem obraćanju javnosti Kiril Kravčenko, prvi čovek Naftne industrije Srbije, izričito naglasio da ruski partner „Gasprom” nije zainteresovan da NIS bude većinski akcionar „Petrohemije”.

On je samo obećao da će ta kompanija pomoći državi da nađe ozbiljnog saigrača, jer je to u interesu naftnog giganta. Stav ministarke Mihajlović jasno pokazuje da i dalje postoji pritisak države na partnera u NIS-u da preuzme najveći deo odgovornosti kada je reč o budućem poslovanju pančevačkog petrohemijskog kompleksa.

Statistika i brojke

„Petrohemija” je godinama po ostvarenom prihodu među vodećim srpskim izvoznicima i u ukupnom godišnjem srpskom izvozu učestvuje sa tri do četiri procenta. Fabrika polietilena niske gustine (PENG) sredinom decembra prošle godine oborila je rekordnu godišnju proizvodnju od 58.676 tona polietilena, koliko je proizvedeno 2010. godine, a u tom periodu je ispunjen plan proizvodnje za 2013. godinu od 58.544 tone polietilena niske gustine. Ovakav obim proizvodnje apsolutni je rekord otkad fabrika postoji i procenjuje se da je do kraja 2013. godine proizvedeno više od 60.000 tona.

Međutim, ovi interesantni rezultati nisu impresionirali „Gaspromove” predstavnike u NIS-u, a razlog je veoma jednostavan – „Petrohemija” u 2013. godini, i pored rekordne proizvodnje u mnogim fabrikama, ima gubitak od oko 12 milijardi dinara. Računica stručnjaka kaže da je poslovanje tog petrohemijskog sistema svakog meseca, posebno u drugoj polovini 2013, stvaralo gubitak od oko milijardu dinara. Procenjuje se da će se finansijska slika iz 2013. preneti i na 2014. godinu, a osnovni razlog velikog gubitka leži u visokoj ceni sirovog benzina, osnovne sirovine za proizvodnju, koja čini 75 odsto troškova proizvodnje, i previsokim dažbinama koje „Petrohemija” plaća za gas. S druge strane, pančevački gigant gubi trku s konkurencijom jer je na evropskom tržištu sve više jeftinih polimera s Bliskog istoka i iz Kine.

Obećana nada

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika „Petrohemije” i Sindikata „Nezavisnost” optužuju Vladu Srbije, poverioce i najveće akcionare (NIS, EPS i „Srbijagas”) da u prethodne dve godine nisu iskazali dovoljno aktivnosti niti zalaganja da fabrika izađe iz krize i prete da će obustaviti proizvodnju u potpunosti ukoliko se do proleća ne nađe rešenje. Da podsetimo, Vlada Srbije i NIS su još u novembru 2011. godine potpisali sporazum o strateškoj saradnji, koji je predvideo modele konverzije obaveza „Petrohemije” prema državi, javnim preduzećima i NIS-u, ali i investiciju od 62 miliona evra.

Ono što može uliti nadu u opstanak pančevačkog giganta jeste to da je „Petrohemija” uvrštena u grupu firmi (njih 16) za koje postoji procena države da, posle faze restrukturiranja, mogu samostalno i bez pomoći države da nastave poslovanje.

Pored toga, početkom decembra 2013. godine, u Vladi Srbije, na sastanku nadležnih iz Ministarstva energetike i Ministarstva privrede s predstavnicima NIS-a i „Petrohemije” obećano je da to preduzeće neće biti likvidirano.

Z. Stanižan


Optička dilema – korov ili žito?

Kliknite za veci prikaz

U prilično nakrivo nasađenom svetu u kakvom poodavno živimo, sve je češća pojava poznata kao optička varka.

Tako nam se neretko umesto zakorovljenih udžerica prividi polje zlatnožute pšenice.

Potom se, opet, dogodi da od žita ne vidimo silni kukolj i zbog toga ostanemo bez hleba nasušnog. I tako ukrug...

Suvišno je trošiti reči na to koliko je iluzija oko nas. Primera je bezbroj, pa nam čist politički marketing izgleda kao borba protiv narko-mafije, puki lični interes najvećeg broja vlastodržaca zaliči na zalaganje za opšti boljitak, a ponekad nam i bedno preživljavanje kome smo bespoštedno prepušteni deluje kao život dostojan civilizovanog evropskog čoveka.