Pancevac Online

Broj 4539 · 03.01.2014.

Naslovna

Održana tematska sednica Skupštine

Decembarski ispitni rok

„Dan za pitanja” okupio čitavu izvršnu vlast i direktore najznačajnijih gradskih preduzeća * Odbornike zanimalo sve – od investicija do ležećih policajaca

Kliknite za veci prikaz
Stanojević i Kiš

Prva tematska sednica Skupštine Pančeva nazvana „Dan za pitanja” održana je prošlog petka, 27. decembra, a prvi utisak je da je ispunila svoju svrhu. Zasedanje je proteklo u vrlo korektnoj atmosferi, a sva pitanja i odgovori bili su prilično precizni i ticali su se najvažnijih tema – od investicija i broja zaposlenih u javnim preduzećima do postavljanja ležećih policajaca u određenim ulicama.

Da u nastupima odbornika i predstavnika vlasti i gradskih preduzeća neće biti politikantstva, moglo se naslutiti već iz početnih izlaganja gradonačelnika Pavla Radanova i Miloša Veselinova, čelnika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je bila sazivač sednice. Obojica su pozdravili ovakav način rada lokalnog parlamenta i očekuju da će to doprineti većoj javnosti rada izvršne vlasti i javnih preduzeća.

Primetno je bilo da su ligaši, kao praktično jedini aktivni opozicionari u Skupštini, bili manje oštri u svojim nastupima nego na redovnim skupštinskim sesijama.

Tema sednice bila je vrlo široko postavljena, a članovi Gradskog veća i direktori nisu unapred dobili konkretna pitanja. Zato je Jelena Batinić, članica Veća, izjavila da se oseća kao student koji je nespreman došao na ispit. „Odbornici-profesori” su se najviše obraćali direktorima Direkcije, ATP-a i „Higijene”.

Direktor Direkcije Nenad Stanojević, odgovarajući Draganu Popoviću (DS), rekao je da će tokom 2014. jedina veća investicija biti rekonstrukcija mosta na Tamišu, te da su planirane još rekonstrukcije ambulanti u Banatskom Brestovcu i Dolovu, kao i završavanje rekonstrukcije Ulice Milke Marković i trga u Jabuci. On je na pitanje Vladimira Jarkovačkog (DS) rekao da do marta neće biti menjane cene zakupa lokala u centru Pančeva, a da će nakon toga one biti prihvatljive kako bi privukle zakupce. Direktor Direkcije je na zahtev Zdenke Jokić (DSS) da objasni kada će biti ispunjeno staro obećanje o rekonstrukciji Ulice Dimitrija Tucovića odgovorio da je ta saobraćajnica u nadležnosti preduzeća „Putevi Srbije” i da će radovi moći da počnu tek kada ona bude preneta na upravljanje Direkciji.

Direktorku „Higijene” Milicu Jovanović su Oliver Petković (LSV), te Milica Todorović i Srđan Josimov (oboje iz DS) pitali o broju zaposlenih i racionalizaciji poslovanja. Direktorka je priznala da je zbog nekontrolisanog zapošljavanja prethodnih godina administracija „Higijene” pretrpana nedovoljno kvalifikovanim radnicima.

Dodala je kako će taj problem delimično biti rešen reorganizacijom firme, što podrazumeva da će neki zaposleni biti premešteni u proizvodne delatnosti i na novu deponiju, koja treba da proradi u septembru.

Ona je napomenula da će, zbog smanjenja budžetskih dotacija, neophodni auto-smećari biti nabavljeni delom iz kredita, a delom sredstvima iz fondova Evropske unije. Jovanovićeva je rekla kako očekuje znatne uštede na nabavci goriva i rezervnih delova. Precizirala je da je uveden sistem satelitskog praćenja službenih vozila kako se ne bi dešavala njihova zloupotreba kao ranije, a da su zahvaljujući javnim nabavkama troškovi kupovine rezervnih delova već prepolovljeni u odnosu na prethodne godine.

Direktora ATP-a Milenka Krajnovića je Vladan Keljević (LSV) pitao kada će to preduzeće napraviti stajališta u Vojlovici i drugim delovima Pančeva, a odgovor je glasio da je postupak za rešavanje tog problema već počeo. Odbornika Lige je zanimalo i da li su plate novozaposlenih radnika ušle u plan poslovanja za ovu godinu. Krajnović je izjavio kako preduzeće planira nabavku 30 novih autobusa, što će iziskivati povećanje broja vozača. On je napomenuo kako će firma od nadležnog ministarstva tražiti dozvolu da ih zaposli. Odgovarajući Božidaru Barošu (DSS), direktor ATP-a je rekao kako će trasa gradske linije 9 biti ponovo produžena do Banatskog Novog Sela.

Na zahtev Olivera Petkovića (LSV) i Gordane Topić (SPS) da se kaže kada će u Glogonju biti rekonstruisan vodovod, a u Novom Selu završena kanalizacija, odgovorio je Dejan Živanović, pomoćnik gradonačelnika. On je rekao da planovi o tome postoje, ali da Grad nije u stanju da ih sam realizuje zato što je ovogodišnji budžet za 1,2 milijarde dinara manji od prošlogodišnjeg.

Dodao je kako obe investicije zavise od toga da li će Pokrajina imati novca da pomogne njihovu realizaciju.

Keljević je zatražio da odgovorni kažu da li će GSA graditi stanove i za Pančevce koji nisu socijalno ugroženi ali im visina primanja ne dozvoljava da podignu stambene kredite. Aleksandar Brkić, direktor Gradske stambene agencije, odgovorio je potvrdno i dodao se intenzivno radi na projektu koji treba da reši stambene potrebe 60 do 70 procenata ovih sugrađana.

D. Vukašinović


Radno vreme „Pančevca”

Samo 7. januar neradni dan

Tokom božićnih praznika radno vreme blagajne „Pančevca” biće neznatno izmenjeno – samo u utorak, 7. januara, najstariji lokalni nedeljnik na Balkanu neće raditi. U ponedeljak, 6. januara, oglasni i ostali materijal biće moguće predati od 8 do 17, a u sredu, 8. januara, od 8 do 15 sati.

Sledeći broj naših novina izlazi u četvrtak, 9. januara.


Skromno!

Kliknite za veci prikaz

Novu godinu smo dočekali skromno.

Skroman nam je budžet, skromne investicije, skromna očekivanja, pa nam je i rasveta bila skromna.

Skromna su nam bila primanja, skromna nam je bila trpeza, skromni pokloni i jelka, pa su nam i želje bile skromne.

ÄŒak su i Deda Mrazevi imali skromne honorare.

Jedino se nadamo da i ova godina neće biti tako skromna kao i prethodna.

I bez obzira na to Å¡to svi tvrde da je skromnost vrlina.

A naročito oni koji imaju dovoljno para.