Pancevac Online

Broj 4538 · 26.12.2013.

Naslovna

Skupština usvojila novi gradski budžet

Kasa za preživljavanje, krediti za investiranje

Javni sektor dobio 30 odsto manje novca, a najviše uskraćen ATP * Za direktore javnih preduzeća izabrani svi koji su te funkcije obavljali i pre konkursa

Skupština Pančeva je u subotu, 21. decembra, donela budžet za narednu godinu i izabrala direktore javnih i javnih komunalnih preduzeća. Te teme su, prema očekivanju, izazvale najviše polemike opozicionih odbornika i predstavnika gradske vlasti. Među ukupno 87 tačaka dnevnog reda po značaju se izdvajaju i programi poslovanja za 2014. svih gradskih preduzeća, te seoskih komunalnih firmi. O tim važnim dokumentima nije bilo rasprave, jer su ih odbornici dobili pred ulazak u salu, ali će prilike za to biti već na prvoj posebnoj sednici Skupštine krajem ove nedelje. Pančevo je u subotu dobilo novog ombudsmana. Jelena Stojković Sokolović zamenila je na toj dužnosti Slavicu Tomović, koja je otišla u penziju.

Predrag Živković, član Gradskog veća zadužen za finansije, izneo je poznate podatke u vezi s budžetom grada za 2014. godinu. Javni prihodi su planirani u visini od 5,1 milijarde dinara, a trećinu tog iznosa čini porez na zarade. Živković je odbornike upoznao s tim da će Pančevu zbog preteranog iznosa subvencija javnim preduzećima sledeće godine Republika proslediti 207 miliona manje iz državnog budžeta. Uz to će i prihod od poreza na plate biti manji za dva odsto, a određeni iznos nedostajaće i zbog ukidanja naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Sve zajedno rezultiraće time da će gradska kasa naredne godine biti praznija za nešto više od 400 miliona dinara u odnosu na poslednji ovogodišnji rebalans. Živković je naglasio kako je ta činjenica uticala na umanjenje rashoda, pa su budžetski korisnici dobili oko 30 odsto manje nego 2013. Nominalno, najveći udar pretrpeo je ATP, na čiji račun će 2014. iz budžeta biti uplaćeno 110 miliona manje nego ove godine. Zato će investicije, bar one veće, biti finansirane isključivo iz kredita od 311 miliona dinara.

Realno-nerealno

Opozicioni odbornici iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije ocenili su da je ovaj predlog gradskih prihoda i rashoda nerealno planiran. Miloš Veselinov (LSV) naveo je da su predlagači budžeta precenili prihodovnu stranu za oko 400 miliona kada je reč o naplati poreza na zarade, jer očekuju da će u pančevačku kasu po toj osnovi biti uplaćena 2,1 milijarda, iako je krajem ove godine taj prihod dostigao svega 1,7 milijardi.

On je dodao da, kada se ima u vidu nepovoljna procena privrednih kretanja u narednoj godini, ta sredstva mogu biti samo niža. Ocenio je kako će sve to uzrokovati i smanjenje prihoda od poreza na imovinu, jer osiromašeni građani i preduzeća neće moći da plate tu obavezu. Veselinov smatra da ATP neće moći normalno da posluje 2014, jer je dobio 220 miliona dinara, a kada se od toga odbiju krediti i obaveze po presudama u korist radnika, ostaje mu svega 140 miliona, što je ispod polovine ovogodišnje dotacije.

Slične ocene je izneo i Mirko Nikolić (SPS). On je upozorio da je naredne godine moguć nepovoljan rasplet restrukturiranja u „Azotari” i „Petrohemiji”, što bi drastično umanjilo naplatu poreza na zarade kao najvažnijeg prihoda pančevačkog budžeta. Nikolić je u ime odborničke grupe SPS-a i „Jedinstvene Srbije” izneo ocenu da ovakav predlog budžeta ugrožava opstanak ATP-a, „Higijene”, „Mladosti”, GSA i RTV-a Pančevo. On je naglasio da je za odbornike ove koalicije sednica završena, uz primedbu da ovako loš predlog nije moguće popraviti amandmanima. Nakon toga odbornici SPS-a i JS-a su napustili salu.

Sumnje u konkurs

Većnik Živković je Veselinovu poručio da pažljivo pročita tekst predloga budžeta, pa će videti da je porez na plate planiran na ovogodišnjem nivou. Dodao je kako je situacija u „Petrohemiji” pomno analizirana, te da će u slučaju većih problema u tom preduzeću uslediti rebalans budžeta radi umanjenja gradskih prihoda.

Na početku rasprave o izboru direktora pančevačkih preduzeća Vladan Keljević (LSV) zatražio je da neko od članova komisije za izbor rukovodilaca tih firmi razjasni kriterijume po kojima su ocenjivani kandidati, kao i da svi učesnici javnog konkursa predstave Skupštini svoje planove rada.

On je od gradonačelnika Pavla Radanova zatražio da kaže da li je bio upoznat s tim da je aktuelna direktorka „Vodovoda” zaposlila jednog člana komisije neposredno pred odlučivanje o tome ko će biti predložen za tu funkciju. Keljević je podsetio kako je Radanov svim rukovodiocima gradskih firmi poslao preporuku da ne primaju nove radnike i zapitao kako je Veće na čijem je čelu gradonačelnik moglo da potvrdi izbor direktorke koja je prekršila tu preporuku.

Istražne radnje

Radanov je rekao da zaključak nije bio obavezujuć, ali je ocenio kako je on ipak zaustavio trend nerealnog partijskog zapošljavanja u javnim preduzećima nakon poslednjih izbora, čime su ona spasena od blokade rada koja im je pretila. Radanov nije direktno odgovorio da li je znao da je član komisije Vladimir Apt zaposlen u „Vodovodu”, već je rekao kako je bilo pojedinačnog nepoštovanja njegove preporuke, ali ne u obimu koji bi ugrozio poslovanje komunalaca.

Nakon toga, Radanov je oštrijim tonom dodao kako se ni on ni Veće nisu mešali u rad komisije, te da mu „ne pada na pamet da se bavi istražnim radnjama” u vezi sa izborom direktora i time ko je koga zaposlio.

Pojedini odbornici vlasti i opozicije zamerili su čelnicima Skupštine što su im programi rada javnih preduzeća podeljeni pred samu sednicu. Tigran Kiš, zamenik predsednika Skupštine, složio se s primedbom, ali je naglasio da bi odlaganje usvajanja tih dokumenata za početak sledeće godine dovelo do zastoja u funkcionisanju gradskih preduzeća.

D. Vukašinović


Radno vreme „Pančevca”

Samo 1. januar neradni dan

Povodom novogodišnjih praznika, radno vreme blagajne „Pančevca” neznatno je izmenjeno. U ponedeljak, 30. decembra, oglasni i ostali materijal biće moguće predati od 8 do 20, a poslednjeg dana ove godine od 8 do 14 sati. Prvog dana 2014. blagajna neće raditi, dok će drugog dana biti otvorena od 8 do 13 sati, što će biti i poslednji momenat da se preda materijal za sledeći broj naših novina, koji izlazi u petak, 3. januara.

Redakcija, naravno, radi punom parom. Novinari će biti dostupni i 1. januara, posebno ako želite da im čestitate Novu godinu.

S. T.


Održana „Sašina poetska stvaraonica – budi pesnik”

Iz dečjih duša u čast velikana još većeg srca

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža