Pancevac Online

Broj 4537 · 19.12.2013.

Naslovna

Gradsko veće usvojilo predlog budžeta za 2014. godinu

Država i komunalni „raspućini” smanjili prihode

Biće znatno manje novca nego ove godine, a investicije samo iz kredita * Manjak u kasi platiće komunalne firme koje su i odgovorne za njega

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Gradsko veće je usvojilo predlog budžeta za 2014, a o njemu će se odbornici izjasniti na sednici Skupštine zakazanoj za subotu, 21. decembar.

Ukupni prihodi gradske kase planirani su na 5,1 milijardu dinara, što znači da će biti za oko 400 miliona niži od trećeg ovogodišnjeg rebalansa. Zbog toga se vlast opredelila da iz budžeta finansira plate i tekuće poslovanje gradskih preduzeća, dok će investicije biti plaćene iz kredita, i to samo one najnužnije. Sva preduzeća će dobiti manje novca nego ove godine i moraće da racionalnije i namenski troše javne prihode.

Predrag Živković, većnik zadužen za finansije, rekao je da će, zbog izmene republičkih fiskalnih propisa i neracionalnog ponašanja pančevačke vlasti i javnih preduzeća u prethodnim godinama, prihodi našeg grada 2014. biti niži za oko 500 miliona dinara. Zbog ukidanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta imaćemo 178 miliona manje, od poreza na zarade Republika će proslediti 130 miliona manje nego 2013, a za 207 miliona biće smanjeni nenamenski transferi iz republičke kase. Ovo poslednje je posledica harčenja para na subvencije komunalnim preduzećima od čak 780 miliona dinara tokom 2013, pa je sada stigla kazna.

– Najveći teret „kresanja” rashoda podneće komunalna preduzeća, jer su ona i najodgovornija za umanjenje transfera iz republičke kase. Tako je ATP dobio 110 miliona manje, RTV Pančevo i JKP „Mladost” po 20 miliona, a i „Zelenilo” i „Higijena” će dobiti znatno manje novca iz budžeta nego ove godine. „Grejanje” neće dobiti ni dinara, a „Vodovod” može računati na svega 15 miliona dinara – precizirao je Živković.

Smeniti rasipnike

On je napomenuo da je zahvaljujući gradonačelniku Radanovu i razumevanju većnika dogovor o budžetu postignut uprkos nezadovoljstvu korisnika.

Naš sagovornik je rekao da je novac koji će dobiti gradske firme poput „Zelenila” i „Higijene” dovoljan za tekuće održavanje grada do kraja sledeće godine, pod uslovom da ga troše u skladu s planovima poslovanja.

– Mislim da smo napravili dosta realan i za ove prilike jedino prihvatljiv budžet. Pritom nijedno preduzeće nije bilo privilegovano, bez obzira na to koja partija njime upravlja. Imaćemo ozbiljan problem ako se direktori ne budu pridržavali dogovora, jer će nam Republika u tom slučaju blokirati sve transfere od poreza na zarade.

Ja mislim da su oni svesni ove situacije, ali javno kažem da ću insistirati na smeni svakog direktora koji se bude neodgovorno ponašao – izričit je bio Živković.

Smanjenje broja povlastica

Lokalni ministar finansija objasnio je da je sa ATP-om, kao najvećim korisnikom budžetskih subvencija, dogovoreno da sa 220 miliona dinara „izgura” narednu poslovnu godinu. Manjak od 110 miliona to preduzeće će morati da nadoknadi racionalnijom organizacijom rada, smanjenjem broja korisnika povlašćenih karata i na druge načine.

Živković je posebno naglasio kako neće moći da se ponavlja praksa da javna preduzeća, što je najčešće bio slučaj upravo sa ATP-om, uzmu čitavu dotaciju početkom godine, a onda kasnije traže još novca.

Investicije će biti finansirane iz kredita od 311 miliona dinara.

Time će moći da se finansiraju samo planirani poslovi, a ne da se krpe druge rupe ili namiruju promašene partijske ambicije, na račun mosta preko Tamiša, koji je sklon padu.

– Dogovorili smo se da ne asfaltiramo ulice, već da radimo samo najnužnije poslove. Most mora biti rekonstruisan jer je u lošem stanju i to će koštati 100 miliona dinara. Računamo da će isto toliko trebati za kupovinu zgrade vrtića „Bajka” na Kotežu. Četrdesetak miliona biće potrošeno za neke manje investicije u oblastima kulture, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, a toliku sumu će dobiti i sela za izvođenje dela kapitalnih investicija. Po deset miliona koštaće proširenje groblja i izgradnja kanalizacionog kolektora na Kudeljarcu, a još petnaestak miliona namenjeno je nekim projektima Direkcije – rekao je većnik za finansije.

Otpuštanja

Živković je podsetio kako nedavno donet republički propis o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru do 2016. nalaže da do marta naredne godine budu otpušteni gotovi svi radnici u Gradskoj upravi i javnim preduzećima koji imaju privremene ugovore. Tačnije, broj angažovanih na određeno vreme i po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima ne može prelaziti 10 odsto od broja radnika na neodređeno vreme, pa će morati da budu napravljeni spiskovi viškova.

Kako će to biti izvedeno i po kojim kriterijumima, još nije poznato, ali su prošle nedelje gradonačelnik Radanov i Miodrag Milićević, načelnik Gradske uprave, održali sastanak sa zaposlenima u tom sektoru. Radanov je rekao da primena pomenutog zakona znači kako će 45 administrativaca sa ugovorima na određeno vreme biti višak, ali je dodao kako je reč o ljudima koji rade po sedam-osam godina u upravi i obećao da će se gradska vlast boriti da zadrži svakog od njih.

D. Vukašinović