Pancevac Online

Broj 4536 · 12.12.2013.

Naslovna

Tema nedelje: Reagovanja na odluku Ustavnog suda o (ne)ustavnosti Statuta Vojvodine

Vlast pala na popravni

Mnoge odredbe pokrajinskog Statuta nisu u skladu sa Ustavom Obrazloženje na 140 strana, ali se ne objavljuje * Odluka dugo čekana, ali i apsolutno očekivana

Kliknite za veci prikaz

Ustavni sud Srbije je prošle nedelje okončao postupak ocene ustavnosti Statuta AP Vojvodine i utvrdio da mnoge njegove odredbe nisu u saglasnosti s najvišim pravnim aktom naše države.

Međutim, šta je konkretno u pokrajinskom Statutu sve neustavno, javnost još uvek neće moći da sazna, jer je Ustavni sud za šest meseci odložio objavljivanje svoje odluke u „Službenom glasniku”. To je učinjeno, kako je navedeno u saopštenju Suda, jer bi sa objavljivanjem obrazloženja (koje ima ukupno 140 strana) odmah prestale da važe sve neustavne odredbe, zbog toga bi došlo do „pravne praznine” i bilo bi dovedeno „u pitanje funkcionisanje AP Vojvodine i time ostvarivanje prava građana na pokrajinsku autonomiju”.

Zato je ostavljen rok od šest meseci da bi Skupština Vojvodine, kao donosilac Statuta, i Narodna skupština Srbije, kao organ koji daje prethodnu saglasnost, imale mogućnost da ga usklade sa Ustavom. Do isteka tog roka „Statut u celini nastavlja da se primenjuje”, čime se, po odluci Ustavnog suda, obezbeđuje nesmetano funkcionisanje AP Vojvodine.

Ipak, iz jednog dela saopštenja za javnost može se nazreti u čemu je ključni problem.

„Utvrđeno je da nisu u saglasnosti sa Ustavom one odredbe Statuta koje se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt kojim je Autonomna Pokrajina vlasna da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa, nezavisno od toga da li uređenje tog pitanja predstavlja isključivu ustavnu ili zakonsku materiju i da ni Ustavom nije ograničena u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa.

Takođe, saglasno ranije donetoj Odluci kojom je ocenjivana ustavnost Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, Ustavni sud je utvrdio da su neustavne i one odredbe Statuta kojima su preuzete odredbe Zakona za koje je ocenjeno da nisu saglasne sa Ustavom, kao i odredbe kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom”, piše u saopštenju Ustavnog suda Srbije.

Kako su u prvim reagovanjima ovu novonastalu situaciju prokomentarisali naši pokrajinski narodni poslanici Zoran Jovanović (DS) i Jovan Lazarov (SNS), kao i Marinika Tepić, portparol LSV-a i član vojvođanske Vlade, bez obzira na to što ni oni još nisu dobili obrazloženje Suda? – Odluke Ustavnog suda se ne osporavaju, ali i ne komentarišu. Mi još uvek nismo videli obrazloženje, a prvi ljudi koji će ga dobiti biće sigurno članovi Odbora za ustavnopravna pitanja. Kada Vlada pripremi predlog izmena Statuta, naravno u skladu sa ocenom Suda, tek onda ćemo ga dobiti i mi kao pokrajinski poslanici, a naša odluka potom ide na saglasnost u republički parlament. Mislim da ova odluka Ustavnog suda ne nosi nekakvu posebnu dramatiku. Ona je očekivana s obzirom na to da je Sud pre više od godinu dana osporio i oko deset odsto odredaba Zakona o prenosu nadležnosti. Sve što je tada osporeno istog momenta je i obustavljeno, kao na primer Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, koja je odmah prestala i da bude finansirana. Bez obzira na političke stavove, mi smo tada poštovali i u celosti sproveli odluku Suda, što ćemo uraditi i sada – izjavio je Zoran Jovanović.

O mišljenju da je sve ovo razlog za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora Jovanović je rekao da je takav zahtev opozicije „politički razumljiv, ali je sa stanovišta prava i procedure neutemeljen”, kao i da bi u tom slučaju rok od šest meseci i za izbore i za izmenu Statuta bio prekratak.

– Takozvani branioci autonomije Vojvodine posle ove odluke Suda smatraju da je ona takva pošto nije dobar Ustav, pa po njima sada treba najviši pravni akt zemlje usklađivati s nižim pravnim aktima, umesto obrnuto. Kao stranka, mi se u SNS-u zalažemo za to da se poštuje Ustav Srbije, koji podrazumeva autonomiju Vojvodine kako je u njemu regulisano. I ništa više i ništa manje nego u skladu s tim. Posle odluke Ustavnog suda iz jula prošle godine, kojom su osporene 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, ova nova odluka je dugo čekana, ali i apsolutno očekivana. Obrazloženje još uvek nismo dobili. I sada imamo jednu nenormalnu situaciju u Pokrajini. Na vlasti je još uvek ona ista vlada koja je predložila, a i Skupština koja je usvojila ovaj statut, za koji se u startu znalo da je neustavan i čekalo se sve ovo vreme da se oglasi Ustavni sud i konačno kaže da je neustavan.

Sada dajemo još dodatnih šest meseci onim istim ljudima koji su doneli neustavni statut da ga menjaju i usklađuju sa Ustavom. Posle svih ovih novih izbora u Vojvodini vidi se i da je vlast DS-a izgubila legitimitet, pa je sada jedino rešenje da se tokom ovih šest meseci, koliko nam je dao Ustavni sud, raspišu pokrajinski izbori, te da nakon dobijanja legitimiteta nova skupštinska većina uskladi Statut i pozabavi se rešavanjem problema – kazao je ovim povodom Jovan Lazarov.

– Mesecima slušamo o tome kako će brojne odredbe Statuta biti proglašene neustavnim i time se već dugo manipuliše. A moralo bi se znati da mi u Vladi Vojvodine ne radimo samo na osnovu Zakona o prenosu nadležnosti i Statuta, već i po mnogobrojnim resornim zakonima i imamo stotine i stotine nadležnosti koje sprovodimo nezavisno od ova dva osporena pravna akta. Čitava debata o ovome pokušava se dovesti u vezu s neophodnošću raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora, a to nema nikakve veze ni sa istinom ni s pravnim okvirom Republike Srbije.

Ligaši ispadoše najveći branioci Ustava i zakona u odnosu na sve ove samozvane državotvorne stranke koje, koliko vidim, sve više zaobilaze zakon, i to od lokalnog pa do nacionalnog nivoa.

Pričanje o nelegitimitetu vojvođanske vlasti je potpuno neozbiljno, netalentovano i amaterski. Nema nikakvog razloga da ova odluka Ustavnog suda dovede do pada vlasti. Da li treba podsećati i na to da je polovina poslanika u pokrajinskoj Skupštini birana po imenu i prezimenu, da su oni reprezentanti svojih lokalnih sredina i da ih niko nije imenovao ili postavio? – rekla je Marinika Tepić.

Zoran Spremo


Perspektive velegrada

Kliknite za veci prikaz

Gledajući iz perspektive golubova visokoletača, Pančevo izgleda kao velegrad.

ÄŒak i po danu.

Neki moraju da uključuju sva svetla, instaliraju ukrasno osvetljenje, razvuku novogodišnju rasvetu i fotografišu se noću da bi bar malo ličili na velegrad.

Mi ne moramo ni po danu.

I mnogo je bolje kad se fotografišemo s visine.

I kad na fotografijama nisu u gro-planu stara Pivara, Štuka, Peskana, Kaćurina štamparija, Fabrika obuće, Gornji grad, Kudeljarac… Bar ne po danu.