Pancevac Online

Broj 4534 · 28.11.2013.

Naslovna

Održana sednica lokalnog parlamenta

Porezi povećani, budžetski prihodi umanjeni

Republička vlast zaslužna za rast poreza na imovinu, ali to odbornicima nije imao ko da objasni * Uvedene posebne skupštinske sednice radi bolje kontrole rada vlasti i gradskih preduzeća

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Odbornici pančevačke Skupštine su u sredu, 27. novembra, za dva i po sata i bez prisustva najvećeg broja članova Gradskog veća usvojili 42 odluke.

Najvažnije od njih su se odnosile na izmenu poreskih propisa. Ove teme su izazvale i najviše rasprava odbornika, mada je u slučaju promene Poslovnika diskusiju izazvalo to što članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu razumeli suštinu amandmana Saše Levnajića (SNS).

Novina u radu Skupštine biće to što će odbornici ubuduće imati mogućnost da jednom mesečno zatraže raspravu o pitanjima koja se tiču rada gradskih preduzeća i ustanova, lokalne vlasti i svih drugih koji koriste javne prihode u Pančevu.

Inicijatori promena su odbornici LSV-a, a o novinama u Poslovniku postignut je politički konsenzus.

Inovacija

Dan za pitanja – kako će se zvati te sednice – može sazvati odbornička grupa ili sedam odbornika, a trajaće najviše tri sata i ne zahteva kvorum, jer se na njima neće donositi odluke, a trebalo bi da doprinesu većoj javnosti rada vlasti i poslovanja u javnim preduzećima. Pančevo je prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je opoziciji omogućeno da na ovaj način kontroliše vladajuću većinu.

Zabunu među ligašima izazvao je Levnajićev amandman, po kome će sazivači dana za pitanja morati da preciziraju jednu temu. Miloš Veselinov se usprotivio takvom predlogu, ocenivši da se time u suštini obesmišljava osnovna ideja LSV-a, i najavio da odbornici te stranke neće glasati za novi poslovnik. On je promenio takvu odluku nakon dužih uveravanja Filipa Mitrovića, predsednika Skupštine, Tigrana Kiša, njegovog zamenika, i Levnajića da prava odbornika na kontrolu rada direktora i članova Gradskog veća neće biti umanjena. Na kraju su samo socijalisti i „Jedinstvena Srbija” glasali protiv navedenih izmena.

Ignorisanje Skupštine

Pet tačaka koje su se odnosile na povećanje poreza na imovinu i lokalne takse na registraciju vozila nije imao ko da obrazloži. Mitrović je objasnio kako Milica Marjanović, sekretar Sekretarijata za poresku administraciju Pančeva, iz zdravstvenih razloga nije prisutna, ali nije imao informaciju o tome zašto u sali nema Predraga Živkovića, većnika zaduženog za finansije.

Na gotovo nezabeleženu pojavu da skupštinskoj sednici nisu prisustvovali ni gradonačelnik Pavle Radanov ni najveći broj većnika reagovali su Veselinov (LSV), Časlav Jaraković (SPO), Levnajić (SNS) i predsednik Skupštine grada Mitrović (DS). Levnajić je zatražio pauzu kako bi predsednik parlamenta našao nekog da obrazloži poreske odluke, a Jaraković je pitao da li većnici imaju neki važniji posao nego da sa odbornicima raspravljaju o ovako značajnim temama. Mitrović se složio sa ovim kritikama, ali je sednica nastavljena.

Veselinov je pitao odsutnog većnika Živkovića da li vlast ume išta drugo da radi kako bi popunila budžet, osim što povećava namete i cene.

– Danas ćemo drastično povećati porez na imovinu i taksu na registraciju automobila, a sutra će voda poskupeti za 18 odsto. Kada ste donosili te odluke, da li ste se zapitali hoće li građani moći to da plate? Prema izjavama nadležnih, naplata poreza stalno opada – upozorio je Veselinov.

Oliver Petković (LSV) naglasio je da je krivac za povećanje poreskih opterećenja republička vlast, koja sada prepušta lokalnim samoupravama da s tim izlaze na kraj kako znaju i umeju. Dodao je da, prema njegovoj računici, novac koji će sela morati da daju u gradsku kasu po osnovu poreza na imovinu, ni izbliza im se neće vratiti.

Gde su bili većnici?

Sednici su sve vreme prisustvovali samo Predrag Patić, većnik za komunalne delatnosti, dr Milan Trifunović, većnik za zdravstvo, i Nikola Damnjanović, član Veća zadužen za omladinu. Povremeno je bila prisutna Maja Svirčević Prekić, zadužena za poljoprivredu i sela, a na početku sednice viđeni su Miodrag Radojković (prosveta) i Vladimir Delja (ekologija).

Delja, koji je funkcioner DSS-a, opet se pojavio da bi obrazložio dve ekološke tačke i podneo izveštaj o stanju životne sredine u gradu, ali je došao sa zakašnjenjem, pa se našalio na račun stranke kojoj pripada, rekavši kako nije bio obavešten o tome kada su te tačke bile na redu.

Gradonačelnik Pavle Radanov i Jelena Batinić, članica Veća zadužena za privredu, bili su u Beogradu na otvaranju sajma „Biznis baza”.

Nije poznato gde je bio Predrag Živković, član veća za finansije, od koga su javnost i odbornici očekivali da objasni razloge povećanja poreza. Poznato je samo to da on nije najavio izostanak sa sednice, a koliko se zna, njegovi prethodnici Željko Lazić i Zoran Jovanović uvek su bili u sali da bi s odbornicima polemisali o finansijskim pitanjima.

U odsustvu nadležnih gradskih zvaničnika, Mitrović je skrenuo pažnju na činjenicu da je republička vlast ukinula taksu na građevinsko zemljište, te da povećanje poreza neće moći da nadomesti nedostatak tog prihoda.

Odbornici su usvojili izmene cena auto-taksi prevoza, što je predložio sindikat prevoznika „Nezavisnost”.

Predrag Patić, većnik za komunalne delatnosti, objasnio je kako će ta odluka doneti povećanje cene prvog kilometra, to jest starta – kako se to popularno kaže, drugi kilometar vožnje taksijem ostaće na dosadašnjem nivou, a svaki naredni pređeni kilometar biće sve jeftiniji, tako da je, ako se vozite na daljoj relaciji, reč o pojeftinjenju usluge.

Preostalih trideset tačaka dnevnog reda usvojeno je bez diskusije, izuzev one koja se ticala promene članova Školskog odbora Osnovne škole „Bratstvo–jedinstvo” u Vojlovici. Silvana Ivazović Jeđini izrazila je protivljenje, jer će u obrazovnoj ustanovi koja neguje nastavu na jezicima manjina novi sastav tog tela činiti isključivo predstavnici većinskog naroda.

Ova sednica bi mogla biti karakteristična i po tome što su ligaš Veselinov i Smiljana Glamočanin Varga (SNS) predložili dve zanimljive tačke koje nisu uvrštene u dnevni red. Šef odbornika LSV-a zatražio je od gradonačelnika Radanova da izvesti Skupštinu o sporu Grada s preduzećem SHB oko severne industrijske zone. On je naveo kako ta beogradska firma „drži Pančevo u šaci” zbog protivljenja da vrati sedamdesetak hektara s lokacijama za investitore. Veselinov je rekao kako Liga podržava vlast u naporima da reši taj slučaj i upozorio da bi u suprotnom posledice mogle biti ozbiljne.

Odbornica naprednjaka je zatražila da kandidati za direktore javnih preduzeća Skupštini predstave planove rada, što podrazumeva projekciju optimalnog broja zaposlenih za delatnosti kojima se firme bave, kao i način finansiranja zarada. Ona je navela kako je neprihvatljiva dosadašnja praksa nekontrolisanog zapošljavanja i isplata zarada kroz poskupljenje usluga. Od većnika Živkovića, koji je bio upadljivo odsutan, zatražila je podatke o iznosu budžetskog novca koji se troši na plate u Gradskoj upravi i preduzećima.

Mitrović je od dvoje odbornika zahtevao da dopune ove predloge, kako bi oni bili uvršteni u dnevni red naredne sednice lokalnog parlamenta.

D. Vukašinović


Pa, red je da i on padne

Kliknite za veci prikaz

Naši odnosi sa Evropskom unijom su malo zahladneli.

S našim bratskim republikama već su poslovično hladni.

Zbog sve težeg ekonomskog stanja, hladno nam je oko srca.

Pada zaposlenost, pada vrednost dinara, pada nam volja.

Na pomisao o perspektivama naše dece, hvata nas jeza.

Hladnoća nam se uvlači u kosti i kad krenemo u prodavnicu.

Na nas padaju samo nevolje, pada nam standard i sve ostalo, a samo pritisak ne.

Uz sve te padove, svu tu jezu i hladnoću, valjda je red da nam konačno padne i sneg.