Pancevac Online

Broj 4533 · 21.11.2013.

Naslovna

Tema nedelje: Šta i ko koči opremanje severne industrijske zone?

Pat pozicija, livada do daljeg

Grad ne može da se dogovori sa SHB-om o oslobađanju 67 hektara investicione zone * Kako je gradsko građevinsko zemljište izdato kao državno poljoprivredno?

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Vladajuća koalicija u Pančevu zauzela je stav da je formiranje takozvane severne industrijske zone od vitalnog značaja ne samo za razvoj grada već i za očuvanje socijalne stabilnosti. Reč je o oko 75 hektara gradskog građevinskog zemljišta, oivičenog putevima za Jabuku i Kačarevo. Gradonačelnik Pavle Radanov je više puta istakao kako bi infrastrukturno opremanje tog dela Pančeva bilo mnogo jeftinije, jednostavnije i brže nego opremanje bilo koje od postojećih grinfild lokacija. To znači da bi Pančevo za oko tri godine imalo šta da ponudi investitorima.

Radanov u poslednje vreme ponavlja i to da će jedan broj pančevačkih radnika u vremenu koje dolazi neminovno ostati bez posla, te da lokalna vlast kroz stvaranje uslova za nova zapošljavanja želi da im obezbedi radna mesta. Problem je u tome što je svega 8,5 hektara u severnoj zoni slobodno, dok je ostalih 67 hektara opterećeno ugovorom o zakupu na 20 godina koji su potpisali Uprava za poljoprivredno zemljište resornog ministarstva i beogradska firma SHB, koja namerava da tu gradi staklenike. Ugovor je sklopljen početkom 2012. godine, ali na tom pašnjaku do danas nijedan ašov nije zaboden.

„Pančevac” je u više navrata pisao o toj temi, navodeći kako su postojale drastične razlike u stavovima najviših gradskih funkcionera u vezi s tim ko polaže legitimno pravo na to zemljište. Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika, i Željko Lazić, tadašnji većnik za finansije, smatrali su da je pomenuta lokacija vlasništvo Grada, dok su Goran Pandurov, bivši većnik za poljoprivredu, i Andrej Dimitrijević, prethodni direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, držali stranu SHB-u.

Podaci koji u poslednje vreme isplivavaju pokazuju kako se ovaj problem pretvara u slučaj kojim bi možda moglo da se pozabavi i nadležno tužilaštvo.

Naime, u želji da na miran način razreši ovo zamešateljstvo, gradonačelnik Radanov je 24. septembra razgovarao sa Slobodanom Đerićem, vlasnikom SHB-a, i nakon što mu je predočio čitavu situaciju, od njega je dobio odgovor da je spreman da raskine ugovor o zakupu, uz obavezu Grada da mu nađe drugu odgovarajuću lokaciju. Radanov je rekao da je Đerićev uslov bio da parcela ne bude manja od 40 hektara i da u blizini nje postoje elektromreža i gasna mreža. Saradnici gradonačelnika su zatim pronašli četiri potencijalne zamene za zemljište kraj puta za Kačarevo, ali se Đerić nije pojavio kod Radanova na sastanku zakazanom za 16. oktobar.

Prema saznanjima „Pančevca”, on je neke od ovih lokacija obišao 5.

novembra s dvojicom radnika Gradske uprave, a Radanov je za to saznao tek kasnije. Jedan od te dvojice je najverovatnije zaslužan za to što se Đerić uopšte pojavio u Pančevu i na licitaciji dobio u zakup sporno zemljište. U takvoj situaciji Radanov je preduzeo drugačije korake i Gradsko veće je prošlog petka, 15. novembra, donelo rešenje o obrazovanju radne grupe čiji je zadatak da pripremi informaciju o mogućem raskidu ugovora Ministarstva poljoprivrede i SHB-a. Na čelu tog tela je Božidar Brajer, pomoćnik gradonačelnika za pravne poslove.

On je rekao da je u opticaju nekoliko mogućnosti: prva je da Ministarstvo i Đerićeva firma sporazumno stave ugovor van snage, druga da Grad tuži obe ugovorne strane, a treća je da se postigne mirno rešenje nalaženjem druge odgovarajuće lokacije.

Prva opcija je malo verovatna jer je Ministarstvo zadovoljno time što Đerić uredno plaća ugovoreni zakup za 67 hektara, koji je manji od 1.000 evra godišnje. Tužba deluje kao najverovatniji rasplet, a osnov za nju je to što Ministarstvo nije Đeriću izdalo državno poljoprivredno, već građevinsko zemljište koje je u vlasništvu Grada. Brajer je dodao kako bi lokalna samouprava da izbegne ovaj scenario, jer bi postupak trajao najmanje dve godine, a za to vreme bi moglo da bude završeno infrastrukturno opremanje najvećeg dela severne zone.

On je izjavio da se zbog toga ne odustaje od nalaženja alternativne lokacije i dodao kako postoji sasvim odgovarajuće zemljište. Pitanje je, međutim, šta je interes vlasnika SHB-a u celoj ovoj stvari, s obzirom na to da je on očigledno nespreman za saradnju s Gradom. Đerić ne samo da ne pokazuje interesovanje da razgovara s gradonačelnikom već je negirao da se uopšte sreo s njim. Na pitanje da li je zainteresovan da dobije odgovarajuću lokaciju u zamenu za severnu industrijsku zonu, rekao je kako je mesec dana na lečenju, te da nije obavešten o odluci Gradskog veća Pančeva, a potom je negirao da se sreo s Radanovim! Pitanja koja traže odgovore jesu i kako se gradsko građevinsko zemljište uopšte našlo u programu izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta, da li je bilo nečije namere da se SHB-u obezbedi korist i ko snosi odgovornost za sve to.

Gradonačelnik ne odustaje od namere da pre izrade budžeta za narednu godinu bude načisto u vezi sa spornim zemljištem, jer Grad treba da planira sredstva za naredne tri godine radi opremanja te lokacije.

Zbog toga je prvi čovek pančevačke vlasti u intenzivnim kontaktima sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede, a poslednja informacija glasi da Radanov naredne nedelje treba da razgovara s ministrom Draganom Glamočićem o ovom problemu.

D. Vukašinović