Pancevac Online

Broj 4528 · 17.10.2013.

Naslovna

Naša prirodna staništa

Kliknite za veci prikaz

Motiv koji može da posluži kao predložak za čuveni film „Ta divna stvorenja”.

Ili za onaj Lalovićev – „Poslednja oaza”.

Kao da je snimano na nekoj egzotičnoj lokaciji odavno proglašenoj za park prirode, i to od nacionalnog značaja.

A nije. To je samo okolina Pančeva u blizini železničkog mosta na Tamišu.

I sva je prilika da će ovakve mrtvaje, barske ptice i labudovi pre osvojiti uži centar naše varoši, nego što će varoš njih isterati iz ovih prirodnih staništa.

S obzirom na to kako nam se grad ubrzano ekonomski i industrijski razvija i Å¡iri.


Održana sednica Skupštine Pančeva

„Seoski lobi” ponovo deluje

Odbornici iz devet pančevačkih sela složno zatražili osnivanje gradskih opština, Radanov pristao na razgovor * Kada je opozicija slaba, vlast je sama stvori iz sopstvenih redova * Rebalans za preživljavanje ATP-a i izbor novog direktora Narodnog muzeja

Kliknite za veci prikaz
Opuštanje vlasti u odsustvu opozicije

Najbitnije odluke Skupštine grada održane prošlog petka, 11. oktobra, bile su usvajanje rebalansa budžeta, poskupljenje daljinskog grejanja, imenovanje članova nadzornih odbora gradskih javnih i javnih komunalnih preduzeća, te članova posebne komisije koja će birati direktore tih firmi na javnom konkursu, kao i imenovanje novog direktora Narodnog muzeja u Pančevu. Sednicu je obeležilo to što su, bez obzira na stranačku pripadnost, odbornici diskutovali u skladu sa interesima građana iz onih sredina koje zastupaju, pa su neki tako i glasali. Međutim, to nije promenilo predložene odluke, jer se radilo o pojedinačnim slučajevima.

Najviše rasprava su izazvali rebalans i odluke o prenošenju osnivačkih prava nad seoskim komunalnim preduzećima s tamošnjih mesnih zajednica na Grad. Predrag Živković, gradski većnik zadužen za finansije, obrazlažući predlog za izmenu budžeta, rekao je kako je on napravljen prevashodno radi obezbeđivanja neophodnog novca da bi ATP mogao da završi ovu poslovnu godinu. On je objasnio da se pre svega radi o plaćanju poreskog duga preduzeća iz ranijeg perioda, koji iznosi 35 miliona dinara, i o tekućim troškovima, što ukupno čini nešto preko 50 miliona.

Živković je dodao kako je namera predlagača bila i da se novim većnicima pruži prilika da budžetska sredstva rasporede na projekte u svojim resorima onako kako oni misle da je neophodno i tako izmene politiku svojih prethodnika u tim oblastima. Najkrupniji takav primer je odustajanje od izgradnje ambulante u Dolovu, za šta je bilo namenjeno 20 miliona dinara, mada postoji utisak kako je to pre rezultat kompromisa vladajućih stranaka nego samostalna odluka resornog većnika.

Miloš Veselinov, šef odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine, naveo je nekoliko razloga zbog kojih se ta stranka protivi rebalansu.

– Stalno se finansira preživljavanje ATP-a jer niko ne želi da se pozabavi osnovnim problemom u toj firmi. Svi znamo da je više desetina ljudi zaposleno u tom preduzeću po stranačkoj naredbi i to nisu vozači i kondukteri, koji nedostaju nego radnici u administraciji, a oni godišnje koštaju više od 50 miliona. Drugi razlog je to što se iz budžeta briše finansiranje izgradnje fekalne kanalizacije u Kačarevu, Omoljici i na Kudeljarskom nasipu. Zarad predizbornih obećanja troše se pare na plato u Jabuci, iako to selo nema ni kanalizaciju – rekao je Veselinov.

Pregrupisavanje

Četvoro odbornika SDPS-a i PUPS-a formiralo je novu odborničku grupu, koju će predvoditi Rajko Mijović. Obe stranke su bile deo koalicije okupljene oko SPS-a i kao takve deo jedinstvenog odborničkog kluba sa socijalistima i „Jedinstvenom Srbijom”. Nakon isključivanja socijalista iz vlasti SDPS i PUPS su ostali uz naprednjake i sada su i formalno izašli iz odborničke grupe SPS-a.

Gordana Joković je saopštila da je istupila iz odborničkog kluba DSS-a, te da će ubuduće nastupati kao samostalni odbornik, a za taj potez nije navela razloge.

Mirko Nikolić, šef odborničke grupe SPS-a, ocenio je kako se rebalansima „gase požari” u komunalnim firmama, umesto da im se pomogne da racionalizuju svoje poslovanje i tako uštede novac za komunalno opremanje investicionih lokacija. On je upozorio da će još teža situacija nastati prilikom pravljenja narednog gradskog budžeta.

– Prema uputstvu Vlade Srbije o izradi budžeta za 2014. bićemo uskraćeni za mogućnost subvencionisanja naših korisnika, a ove godine smo na to potrošili 760 miliona dinara. U teškoj smo situaciji i očekujem da ćete napraviti ozbiljan plan prioriteta – rekao je Nikolić.

Većnik za komunalne delatnosti Predrag Patić, nakon višegodišnjeg opozicionog delovanja, u čijem su kritičkom fokusu bile upravo subvencije ATP-u, sada je u poziciji da brani rebalans namenjen baš tom preduzeću.

– Mislim da su golim okom vidljive promene u javnom saobraćaju, poput dosad nezabeleženih akcija suzbijanja divljeg prevoza. S druge strane, za poslednja tri meseca ATP je uštedeo skoro 12 miliona dinara. Stvari se dovode u red, a očekujem podršku svih odbornika u bolnim rezovima koji će biti napravljeni radi stabilizacije poslovanja te firme – naglasio je većnik.

Rebalans, ali i naredne tačke, koje su se ticale prenošenja prava upravljanja seoskim komunalnim preduzećima s mesnih zajednica na gradsku vlast, podstakle su odbornike iz pančevačkih sela da, nezavisno od političke pripadnosti, solidarno napadnu određene predloge i postave pitanje položaja tih sredina. Zahvaljujući više nego komotnoj skupštinskoj većini pojedini predstavnici vladajućih stranaka mogli su da, nesputani partijskom disciplinom, rade po svojoj savesti.

Tako se dogodilo da Zoran Lautaš (DS) podrži amandman Gordane Topić (SPS) da se Banatskom Novom Selu obezbedi novac za kupovinu pumpe za seoski vodovod, a da Silvana Ivazović Jeđini (DS) glasa za amandman Vladana Keljevića (LSV) o podizanju nadstrešnica na autobuskim stajalištima u Vojlovici.

Ona je pritom iskoristila priliku da obnovi staro rivalstvo s Mirjanom Balog Kormanjoš i da aktuelnoj zamenici direktora ATP-a ironično poruči kako treba da pomogne svojim sugrađanima.

Statut

Miloš Veselinov (LSV) zatražio je izmenu Statuta pančevačkog parlamenta radi uvođenja tematskih sednica na kojima bi direktori gradskih preduzeća odgovarali na pitanja odbornika.

– Danas je u Pančevu i Srbiji maltene zabranjeno da se javno priča o tome šta se dešava u javnim preduzećima i ustanovama. Stranke su na njih stavile šapu i koriste ih prvenstveno za sopstvene interese, pa tek onda za interese građana. Ne postoji nikakva odgovornost za poslovanje tih preduzeća i način na koji se ona vode. Direktore je ova skupština postavila da bi racionalno vodili te firme, ali se vrlo retko neko od tih funkcionera udostoji da odgovori na pitanja koja se postavljaju za ovom govornicom – objasnio je Veselinov.

On smatra da bi tematske sednice naterale direktore na savesnije poslovanje i uspostavile princip javnosti rada, koji bi obavezao i naredne vlasti.

Temu nezadovoljstva seoskih mesnih zajednica tretmanom u lokalnoj vlasti načeo je Vojo Krkobabić (SNS). On je ocenio kako u sadašnjoj raspodeli budžetskih sredstava sela izvlače deblji kraj, te da takav način rada očito ne valja i vodi u katastrofu. Krkobabić je stoga zatražio organizovanje tematske sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o raspodeli novca selima i gradu. Tada bi trebalo preispitati mogu li sela da postanu opštine, kako bi samostalno odlučivala o svojim potrebama i uticala na kreiranje budžeta.

Petar Andrejić (DS), koji se već nekoliko godina zalaže za tu temu, rekao je kako sela ovim rebalansom ne dobijaju ništa, iako u njima živi 43 odsto stanovništva Pančeva.

On je izneo zajedničke zahteve odbornika iz seoskih sredina upućene gradonačelniku Pavlu Radanovu.

Prvi od njih je da se osnuje radno telo koje bi uobličilo predlog da se do 2016. formira devet gradskih opština, a drugi je da se do tada nađe mogućnost da pančevačka sela samostalno raspolažu budžetskim sredstvima za infrastrukturne projekte, kulturu, sport i nevladine organizacije. Andrejić je dodao kako je gradonačelnik prvi sastanak za razgovor o ovim pitanjima zakazao za sledeću nedelju.

Odbornici su bez rasprave usvojili predloge za imenovanje članova nadzornih odbora osam gradskih preduzeća. U šest firmi su predsednici tih organa uprave članovi SNS-a, dok su dva rukovodeća mesta pripala kadru DS-a. Kako je ranije nezvanično rečeno za „Pančevac”, neke od vladajućih stranaka su imale problem da u svojim redovima pronađu odgovarajuće ljude za nadzorne odbore, jer članovi tih tela moraju imati fakultetsku diplomu i tri godine iskustva na rukovodećim funkcijama.

Skupština se saglasila s predlogom gradonačelnika Radanova da biznismen Milan Popović, zbog donacija Ginekološkom odeljenju pančevačke Opšte bolnice, bude proglašen za počasnog građanina Pančeva. Za direktora Narodnog muzeja izabrana je Svetlana Mesicki, kustos-etnolog u toj kulturnoj ustanovi, zamenivši tako Jovana Oku, koji je na rukovodećem mestu u Muzeju proveo 16 godina.

Većinom glasova odobreno je povišenje cene daljinskog grejanja za sedam odsto, a odbornici su informisani o zaključku Gradskog veća koji se odnosi na formiranje Slobodne zone Pančevo. Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu, objasnila je da je saglasnost Grada data uz dva uslova. Prvi je da se republička vlast složi s takvom namerom NIS-a i „Petrohemije”, jer u delu Slobodne zone „Al Dahra” navodno treba da izgradi luku.

Drugi uslov je da nakon osnivanja zone ne budu smanjeni prihodi koje gradska kasa trenutno ima od te dve fabrike.

Ona je istakla i kako iz sačinjenog elaborata proističe da bi Slobodna zona bila ekonomski opravdana samo u slučaju zapošljavanja od 1.000 do 3.000 radnika, i to privlačenjem investitora na gradsko građevinsko zemljište, što sada nije realno. Lokalna samouprava bi morala da uloži 2,5 milijarde dinara u nasipanje i opremanje te lokacije, a novca za to nema. S druge strane, Rafinerija i „Petrohemija” planiraju pogone u kojima ne bi bilo novih zapošljavanja, već bi postojeći radnici bili preraspoređeni.

D. Vukašinović