Pancevac Online

Broj 4526 · 03.10.2013.

Naslovna

Skupština Pančeva naredne nedelje

Rebalans za ATP, nadzorni odbori za JKP-ove

Umesto ambulante u Dolovu i krova nad Zelenom pijacom, spasavanje gradskog prevoznika * Vladajuće stranke pronašle odgovarajuće kandidate za nadzorne odbore

Kliknite za veci prikaz

Odbornici Skupštine Pančeva treba da se sastanu 11. oktobra, a najvažnije teme o kojima će odlučivati su treći rebalans budžeta, poskupljenje grejanja i izbor nadzornih odbora gradskih preduzeća. Među šezdesetak tačaka dnevnog reda naći će se još i izbor novih školskih odbora Baletske i Elektrotehničke škole, kao i povećanje cena nekih komunalnih usluga koje će biti usklađene s planiranim rastom inflacije od 5,5 odsto.

Gradski budžet će rebalansom biti uvećan za 52,6 miliona dinara, a „zvezda” te tačke i ovog puta biće ATP, kome će pripasti 50 miliona. Predrag Živković, gradski većnik za finansije, objasnio je kako je javnom prevozniku taj novac neophodan da bi mogao da završi ovu poslovnu godinu. On je podsetio na to da će dobar deo tog novca biti upotrebljen za plaćanje duga za poreze i doprinose iz ranijeg perioda, te da je ATP pre desetak dana iz tekuće budžetske rezerve već dobio sedam miliona za isplatu septembarskih zarada i za gorivo.

Seci uši...

Sredstva za „krpljenje” poslovanja te komunalne firme gradska vlast je najvećim delom obezbedila tako što je odustala od izgradnje ambulante u Dolovu (20 miliona), natkrivanja Zelene pijace (blizu osam miliona), i uštedom na „nekim transakcijama u vezi s javnim dugom” (20 miliona), kao i zahvaljujući uštedi od osam miliona dinara prilikom rekonstrukcije Ulice Svetozara Miletića.

Dakle, iako je deo prihoda pančevačke kase povećan zahvaljujući boljem prilivu sredstava iz fiskalnih izvora, ATP će i dalje moći da obavlja svoju osnovnu funkciju na osnovu toga što su pojedine planirane investicije izbačene iz plana budžeta. Nominalno, i politički najkrupniji primer toga jeste čuvena ambulanta u Dolovu. Podsećamo da je izbacivanje trebalo da se desi pre nekoliko meseci, ali je tadašnji većnik za zdravstvo Dušan Malić uspeo to da spreči.

Živković je rekao da je jasno kako ta investicija neće moći da bude završena ove godine, pa se od nje odustalo. On je dodao da Dolovci neće zbog toga biti oštećeni, jer je rebalansom planirano osam miliona dinara za kupovinu zgrade bivše opštine u tom mestu, koja treba da bude pretvorena u dečji vrtić. Problem je u tome što se ta zgrada prodaje na licitaciji, što znači da ne postoje garancije da će je Dolovci na kraju dobiti. Naime, moguće je da neko od zainteresovanih kupaca ponudi jedan dinar preko osam miliona, pa da vrtića ne bude. Većnik za finansije je obećao da će, ako se to dogodi, ta sredstva biti sačuvana za neke druge projekte u Dolovu.

Novi nadzornici

Filip Mitrović, predsednik lokalnog parlamenta, ocenio je da bi pored rebalansa najveću diskusiju moglo da izazove poskupljenje cene grejanja do sedam odsto. On je objasnio kako je to dvostruko manje od onoga što je JKP „Grejanje” tražilo, te da je neminovno kako bi se obezbedilo tekuće poslovanje firme tokom grejne sezone i izbeglo gomilanje dugova.

Mitrović je naglasio da bi u tom slučaju nastali minus morali preko budžeta da plaćaju i oni građani koji nisu na sistemu daljinskog grejanja.

Internet odbornici

Filip Mitrović je uveo novu praksu u rad lokalnog parlamenta, pa odbornici sada materijale za skupštinske sednice dobijaju imejlom umesto poštom, i to odmah nakon što ih Gradsko veće usvoji. Time će biti izbegnute česte primedbe predstavnika opozicije da materijal za pojedine važne tačke dobijaju na početku zasedanja, pa ne mogu da se pripreme za njih.

Spiker pančevačkog parlamenta je objasnio da je suština ovog poteza u želji da odbornici više ne budu „mašina za glasanje”, već da se bolje upoznaju s predlozima pre nego što o njima budu odlučivali.

Mitrović je skrenuo pažnju i na nekoliko tačaka koje se tiču primene Zakona o javnim preduzećima, a odnose se na izbor članova nadzornih odbora u gradskim firmama, njihova primanja i na novi način izbora direktora.

– Umesto mnogočlanih upravnih odbora u kojima je mogao da sedi bilo ko, dobijamo nadzorne u kojima će raditi po troje ljudi. Jedan od njih će biti predstavnik zaposlenih, a drugo dvoje postavlja lokalna samouprava. Oni moraju da zadovolje vrlo stroge kriterijume, što podrazumeva visoku stručnu spremu i najmanje tri godine rada na rukovodećoj poziciji u oblasti kojom se bavi preduzeće – rekao je Mitrović.

Predsednik pančevačke Skupštine napomenuo je da će, osim boljeg upravljanja gradskim firmama, ovo doneti i uštedu budžetu, jer će svaka od njih u proseku mesečno davati oko 50.000 dinara manje za naknade članovima uprave nego što je dosad bio slučaj.

Å kolski odbori

Mitrović je najavio da će odbornici birati posebnu komisiju, čiji će zadatak biti da sprovede javne konkurse za izbor direktora gradskih preduzeća. Članovi tog tela neće moći da budu odbornici, većnici ili članovi nadzornih odbora bilo koje od tih firmi. Nakon toga biće raspisani konkursi, a tekstove tih odlukausvojiće Skupština na prvoj narednoj sednici.

Odbornici će odlučivati i o razrešenju Školskog odbora Baletske škole „Dimitrije Parlić”, kako je ranije najavljeno. Osnov za ovu odluku je nalaz Prosvetne inspekcije u kome piše da je ovaj organ uprave prekršio propise prilikom donošenja odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora škole. Prethodno je sadašnji sastav Školskog odbora zakonito smenio direktorku, a uzrok leži u višemesečnim sukobima većine članova tog tela s bivšom direktorkom Katarinom Milinković.

Bez obzira na obim i značaj dnevnog reda, ne treba očekivati dugotrajnu diskusiju, pošto skupštinsku opoziciju čini samo petoro odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predstavnici SPS-a koji dosad nisu pokazivali veliku želju da učestvuju u raspravama.

D. Vukašinović