Pancevac Online

Broj 4525 · 26.09.2013.

Naslovna

Nesvakidašnja dešavanja u Žarka Zrenjanina 25

Å ta se igra u Baletskoj Å¡koli?

Smenjena direktorka, a sledi i razrešenje Školskog odbora * Krivična prijava zbog pretnji prosvetnoj inspektorki

Kliknite za veci prikaz

Višemesečna neslaganja između većine članova Školskog odbora Baletske škole „Dimitrije Parlić” i direktorke Katarine Milinković koja su vremenom prerasla u ozbiljan sukob, u poslednje vreme dobijaju dimenzije koje uveliko prerastaju okvire ove obrazovne ustanove. Prema dostupnim zvaničnim informacijama, obe strane su pravile prekršaje, pa je odlučeno da se problemi preseku tako što će svi biti razrešeni svojih dužnosti. Ono što u ovom trenutku izgleda najmanje jasno jeste šta su motivi obeju strana da započnu obračun u kome su korišćene teške reči, pa i pretnje.

Miodrag Radojković, gradski većnik zadužen za obrazovanje, ocenio je da suština sukoba leži u poremećenim odnosima između Školskog odbora i direktorke.

– Došlo je do niza nesporazuma između dveju strana u vezi s tim šta su čija ovlašćenja, a zatim i do sukoba unutar Školskog obora, kao i do podele na članove koji su za i one koji su protiv direktorke Milinković. Zato sam poslao Prosvetnu inspekciju da utvrdi činjenice. Inspekcija je zaključila da su greške u sprovođenju zakona načinili i Odbor i direktorka, pa sam zatražio da Skupština grada razreši članove organa uprave u školi i izabere nove. Oni treba da postave vršioca dužnosti direktora i raspišu konkurs za novog školskog menadžera, kako bismo mogli da okončamo ovu „špansku seriju” – rekao je Radojković.

Kako je počelo?

Inicijativa za razrešenje Školskog odbora nije sprovedena, jer još uvek nije održana sednica lokalne Skupštine. Članovi tog tela su, oslanjajući se na zakonska ovlašćenja, 17. septembra doneli odluku o smeni direktorke Milinković, ali su odmah potom izašli iz svoje nadležnosti i imenovali vršioca dužnosti, ne čekajući obavezujuće mišljenje pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje.

Branislava Marjanović, predsednica Školskog odbora, izjavila je da je sukob s direktorkom počeo u februaru, kada se ona prvi put oglušila o zahtev tog organa da dostavi finansijski izveštaj za 2012. godinu. Naša sagovornica je dodala da je traženi dokument dostavljen tek u julu, ali ga odbor nije usvojio.

Razlog je to što se iz njega ne vidi na šta su i kako trošena sredstva škole.

Na sednici održanoj u maju, odbor se zamerio direktorki tako što je odbio da joj se isplate dnevnice za put u Moskvu na baletsko takmičenje.

– Direktorka je saopštila da će na put ići privatno, pa nije bilo zakonske osnove za isplatu dnevnica – objasnila je Branislava Marjanović.

Pretnje i krivična prijava

Članica Školskog odbora Biljana Kajtez Klisurić je na toj sednici iznela sumnju u to kako je direktorka putem u Moskvu pokušala da izbegne pojavljivanje pred sudom zbog tužbi za mobing jedne profesorke baletske škole, pošto su se termini takmičenja u Rusiji i sudskog ročišta poklapali. Ona je dodala da je odmah nakon toga počela da dobija pretnje od Vinke Škorić, sekretara baletske škole, najpre telefonom, a potom i na druge načine.

– Istog dana me je pozvala i rekla mi je „Razneću te”, a zatim je poslala dopis u školu u kojoj radim kako bi me denuncirala zbog toga što sam prisustvovala sednici Školskog odbora „Dimitrija Partlića” dok sam bila na bolovanju. Na kraju sam dobila preteće poruke i preko „Fejsbuk” profila njene ćerke – ispričala je Biljana Kajtez Klisurić.

Nijedna od naših sagovornica nije mogla da objasni kako je došlo do sukoba s bivšom direktorkom, s kojom su prethodne dve godine normalno sarađivale. Jedino su primetile da su problemi počeli nakon što se Vinka Škorić vratila s dužeg bolovanja na mesto sekretara škole.

U ovom mozaiku ima mesta za bar još još dve kockice. Prva: Biljana Kajtez Klisurić kaže da je nedavno na ulici ispred Baletske škole čula kako o njoj razgovaraju smenjena direktorka Katarina Milinković, sekretar Vinka Škorić i pravobranilac Boža Koprivica, inače rođeni stric Škorićeve. Druga: prosvetna inspektorka Nada Berkuljan podnela je krajem prošle nedelje krivičnu prijavu protiv Katarine Milinković zbog telefonskih pretnji. U policiji nam je ova informacija potvrđena.

Smenjena direktorka je izjavila da je na bolovanju zbog stresa i linča kojima je bila izložena prethodnih meseci, te da će o svemu govoriti kada se vrati na posao. Na osnovu svega iznetog, ali i onoga što je poznato, a ovom prilikom nije objavljeno, jasno je da je tekst moguće završiti samo s „nastaviće se...”

D. Vukašinović


Aerozagađenje: Hlor iz „Petrohemije”

Nema posledica po životnu sredinu

U zoni uticaja „Petrohemije” u sredu, 25. septembra, pre podne, pojavio se plavičasti oblak koji je nekoliko sati lebdeo na potezu između petrohemijskog kompleksa i „Azotare”. Prema rečima Šimona Bančova, pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine, uzrok nastajanja plavičaste izmaglice je ispuštanje manje količine hlora iz kompresora u fabrici Elektroliza u „Petrohemiji”. Do problema u radu Elektrolize došlo je oko 8.30, a nakon toga je pokušano ponovno startovanje, da bi rad ovog pogona, pošto je utvrđen kvar na kompresoru, bio potpuno obustavljen u 9.45.

Prilikom radova na spornoj opremi došlo je do ispuštanja ove opasne i zagađujuće materije.

Prema rečima inspektora, potpuno je obustavljena proizvodnja u ovom pogonu i nadležni u „Petrohemiji” rade na otklanjanju kvara.

Aparati lokalnog monitoring sistema nisu izmerili veći porast nivoa opasnih materija u pančevačkom vazduhu. Jedino su čestice beležile jednočasovni pik i, kako kaže pokrajinski inspektor, ovaj porast se može dovesti u vezu s havarijom u „Petrohemiji”.

Nadležni ističu da nije bilo posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Z. St.