Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Fotoreportaža

Obeležen veliki jubilej pančevačkog rokenrola

Neuništiva poluvekovna energija

Odazvalo se stotinak muzičara iz svih pet dekada * Publika različitih generacija

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
"Haski"
Kliknite za veci prikaz
Gabrijel i "Semafor"
Kliknite za veci prikaz
Radica i "Vulkan"
Kliknite za veci prikaz
"Kontrabanda"

Ono što se zvanično nije dogodilo ni u Beogradu, ni u Novom Sadu – urbanim megalopolisima ove zemlje – uradili su pančevački entuzijasti. Naime, naš grad je jedini (uz još „manji” Vršac) na veličanstven način obeležio pola veka rokenrola.

Tako su se, prvenstveno zahvaljujući nedavno formiranom Udruženju rok muzičara, 6. i 7. septembra, na platou ispred Kulturnog centra, okupili svi oni koji su svojim sviranjem, ali i ponašanjem, obazovanjem i drugim ljudskim vrednostima oplemnjivali ovaj grad u prethodnih pet decenija.

A bilo je vraški teško sakupiti sve te rok vedete, izvući ih iz surove realnosti i, bar na kratko, vratiti ih deset, dvadeset, pa i pedeset godina unazad, u vremena kada je sve bujalo od kreativnosti, kada su se klinci utrkivali u slušanju kvalitetne muzike, čitanju ozbiljne literature, bavili se umetnošću, i kada su frajeri bili oni koji prošetaju gitaru po čaršiji, a ne nekakve džipove...

Od „Haskija” je sve počelo...

Iako je u ovako malo prostora nemoguće pomenuti sve one koji su dali doprinos ovom velikom poduhvatu (uz veliko izvinjenje izostavljenima), to je izgledao otprilike ovako: u petak, 6. septembra, čast da otvori priču imao je tribjutbend „Rage Against Vesh Machine”, koji su činile mlade pančevačke nade iz nekoliko bendova. Posle njih na binu je izašao „Trouble Heart”, sastav s desetogodišnjim iskustvom i brojnim žestokim svirkama za sobom. A onda je na red došao „Florijan Mesečar”, grupa nastala krajem sedamdesetih godina. Publici se predstavila gotovo originalna postava (Zoran, Čkalja i Zoltan) i odsvirala tri autorske pesme – „Moja žena s druge strane sveta”, „Ostaću sam” i „Iz oka mi se smeje muzika”. Usledio je nastup veoma aktivnog sastava „Ph Band”, a interesantno je to da je otac pevača Neše Kovjanića – Laza, muzičar iz te prve dekade, to jest iz šezdesetih godina.

Možda i najupečatljiviji trenutak bio je izlazak na scenu grupe „Haski”, posle čijeg nastupa 1963, na obeležavanju Dana Gimnazije u Kulturnom centru, u ovom gradu ništa više nije bilo isto. Trojica pionira pančevačkog rokenrola – Milorad Bogdanović Pikili, Dragan Živković Bale i Dragan Veselinov su, uz pomoć Dušana Đurišića iz tadašnjih „rivala” „Feniksa”, približili su mladoj publici kako su nekad harali po celoj ondašnjoj Jugi. Još jedan legendarni sastav „Pegaz”, nastao 1985, imao je najjaču postavu – Pera Zarija, Saša Burić, Saša Bukur, Srdan Sikirica i Stevan Birak Bucko. Bilo je očigledno da su svirajući nezaboravne autorske hitove, poput „Pustinjaka”, prvo pojavljivanje nakon više od dve decenije doživeli veoma emotivno.

Bucko je ostao na bini i s bendom „Kaktus Džek” (formiranim 1998), podsetio prisutne na pet širom zemlje poznatih numera. Poseban pečat svirci „Semafora” (koji su činili Mirče, Bure i Mića) dao je Gabrijel, sin prerano preminulog vanserijskog gitariste Olivera Mesaroša.

Sjajno veče je zatvorila fenomenalna „Cenzura” (1982), a „originali” su bili frontmen Boban Krstić i klavijaturista Žare Milakov. To im nije nimalo smetalo da mnoge prodrmaju pobedničkom pesmom s „Gitarijade ’83” pod nazivom „Ako se probudim”.

Rocky old town

Naredne noći, u subotu, 7. septembra, kao na nekakvom „Vudstoku”, Vladimir Nedeljković Zontag je izašao na binu s akustičnom gitarom i odsvirao nekoliko autorskih pesama.

Možda i jedini pančevački ženski bend ikada „Vibrator u rikverc” predstavio je novu bubnjarku, a potom je „Sivi”, predvođen Dejan Mrkaljom i Aleksom Vukelićem, „pržio” u stilu koji se kreće između „Sistersa” i „Ju tua”. Dve od brojnih zvezda večeri bili su jednako harizmatični Radica Kings i Draško Patić, koji sasvim sigurno predstavljaju najraskošnije vokale u istoriji pančevačkog roka. Asistirali su im nekadašnji članovi grupa „Vulkan” i Kings”, braća Josip i Đorđe Dečov. Na to se odlično nadovezala veoma aktivna grupa „Melmac Riders”, koja se kreće na tankoj liniji između tribjut i autorskog benda.

Sastav „Baš čelik”, formiran 1977, jedinstvena je pojava na ovim prostorima.

Aleksandar Žikić, jedan od najpoznatijih rok kritičara, Mića Ilić i Gabi Fodor (dva preostala originalna člana bila su opravdano odsutna) ne samo da još uvek sviraju, već i doživljavaju drugu mladost.

Gitarijade od 1978. do 1985.

Ovom zgodom promovisan je i besplatno deljen disk koji predstavlja rekapitulaciju čuvenih gitarijada u „zlatnom” periodu od 1978. do 1985. godine.

Na kompilaciji se nalazi dvadeset jedna autorska kompozicija, tj. zastupljeno je isto toliko bendova. Iako snimci iz objektivnih razloga nisu na zavidnom tehničkom nivou, ovo izdanje ima nemerljivu istorijsku dimenziju. Disk je finansiran novcem obezbeđenim gradskim konkursom iz oblasti kulture, izradu omota je sponzorisao Vlada Mitrović, vlasnik modne kuće „Pasaž”, a Toma Vagner je uradio dizajn i najzalužniji je za prikupljanje snimaka.

Predstavnici Udruženja rok muzičara imaju velike ambicije, pa se već spremaju za promociju rokenrol himne Pančeva, a u planu su ce-de i di-vi-di na kome će biti snimci ove proslave, kao i rok monografija.

Pored četiri nove numere na engleskom, odsvirali su i neizbežni „Dirty old town”. Nakon nastupa „Kreativnog nereda”, još jednog aktivnog sastava s iskusnim muzičarima, za finale je bila ostavljena najveća lokalna pank atrakcija devedesetih godina – „Kontrabanda”. Predvodili su je braća Bane i Đenka, koji je na samom kraju, na insistiranje uporne mase, odrecitovao legendarnu „Kevu”.

A tu „masu” proteklog vikenda činili i oni koji su debelo zagazili u sedmu deceniju i tapšali „Haskijima”, kao i oni koji su, kao nekad, bili pripravni za šutku uz tu „Kontrabandu”, pa čak i oni maleni devojčurci koji su „onolikim” očima ispratili svaki pokret „Vibratorki”.

S takvom energijom rokenrol će, bar u Pančevu, živeti večno...

J. Filipović


Ponovo renoviran kultni klub

„Kupe” – peti deo

Kliknite za veci prikaz

Renovirani, peti deo kultnog pančevačkog kluba „Kupe” svečano je otvoren u četvrtak, 5. septembra, uz svirku, meze i dobro raspoloženje.

Prema rečima vlasnika, taj prostor će odisati duhom koji vlada u ostatku lokala i služiće za opuštenciju uz „kafe” varijantu, a ljubitelji piva će moći da uživaju uz „staropramen” u originalnim kriglama, ali i da kuliraju uz pop, rok, džez...

J. F.


Hip-hop veče u Domu omladine

„Prti Bi Dži” zatvorio letnju baštu

Kliknite za veci prikaz

Nastupom hip-hopera Mikri Mausa i Eufrata u subotu, 7. septembra, u Domu Omladine, zvanično je zatvorena letnja bašta. Više nego uspešnu koncertnu sezonu obeležili su nastupi poznatih bendova: „Eyesburn”, „Goblini”, „Bad Copy”, „Kanda Kodža i Nebojša”, „Zona B”...

Iako na koncertu sastava „Prti Bi Dži”nije bilo mnogo posetilaca, nastup dvojice repera ostaće zapamćen po „domaćinskoj” atmosferi koju su napravili. U pauzama između blokova pesama, muzičari su pričali s publikom o tome koliko su se promenili za deset godina, otkad su prvi put nastupili, ali su se i našalili s obožavateljima izvinjavajući im se što će pevati samo spore, ljubavne pesme, jer su umorni doputovali s nastupa u Crnoj Gori. Odlične su bile i njighove imitacije Zdravka Čolića i Miroslava Ilića, koje su oduševile i nasmejale publiku. Momci iz popularnog hip-hop sastava su takođe iskoristili ovu priliku da podsete fanove na težak udarac koji je zadesio grupu kada je preminuo njihov kolega Davor Bobić Moskri.

Naime, „Prti Bi Dži” je nastao na osnovu ideje Davora Bobića Moskrija, Nikole Jarnevića Eufrata, i Nikole Jelića Mikri Mausa. Njihova prva pesma „Pajp” puštena je na radiju SKC-a 2001. godine.

Već sledeće godine snimili su svoj album prvenac „Grejtest hits”. Grupa je vrlo brzo postala popularna među predstavnicima starije hip-hop generacije i u andergraund rep krugovima širom regiona. Nakon smrti kolege i prijatelja Moskrija, Mikri Maus i Eufrat nastavili su da rade i ubrzo objavili albume „Moskri” i „Tačno u podne”, a poslednji album „Bez šečera” izdat je 2011. godine.

A. B.