Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Selo

Pančevci u međunarodnoj asocijaciji

Tradicija bez granica

Kliknite za veci prikaz

Nedavno je u rumunskom mestu Bejušu održan sastanak na kom su, pored domaćih, učestvovala i brojna udruženja iz Makedonije, Bugarske, Mađarske i Srbije.

Dominirale su kulturne teme, a kao glavni cilj izdvojilo se osnivanje prekogranične asocijacije pod nazivom „Tradicija bez granica”. Ona će se, kao što i samo njeno ime govori, baviti očuvanjem kulturnog nasleđa zemalja učesnica, razmenom iskustava, međunarodnom saradnjom i pisanjem projekata koji treba da poboljšaju rad kulturnih centara iz pomenutih država.

Tom prilikom je formiran rukovodeći savet, kojem će predsedavati Anka Kodruc iz Kulturnog centra Karaš, a među izabranima su i dva Pančevca. Tako je potpredsednik postao Lučijan Danilov, predstavnik NVO Asocijacija „Banatul”, inače zaposlen u dolovačkom Domu kulture, dok je za člana izabran Josif Vasilčin iz Udruženja banatskih Bugara „Ivanovo Banat”. Uz brojne druge zvanice, skupu je prisustvovao i direktor dolovačkog Doma kulture Miroslav Prvulj.

Pančevačka delegacija je iskoristila priliku i da poseti Savez Srba u Rumuniji, koji se nalazi u Temišvaru, gde se uverila u to šta se sve može uraditi uz pomoć evropskih projekata i u saradnji s državama prijateljima.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Kapitalni radovi još nisu počeli

Javne nabavke u punom jeku

Prvo trotoari u Kačarevu * Čeka se na asfalt u Novom Selu i Glogonju

Kliknite za veci prikaz
Ulica oslobođenja u Novom Selu „spremna” za mašine

Nakon višemesečnog odlaganja početka realizacije infrastrukturnih projekata u selima, prvenstveno zbog rebalansa gradskog budžeta, prekomponovanja vlasti i kasnijih provera, deluje da su otvaranja gradilišta najzad na vidiku. Poslednjih dana u mnogim mesnim zajednicama javne nabavke su u punom jeku, a pomoć u tome pružaju im gradske stručne službe, pre svega predstavnici Agencije za javne nabavke, koji su i članovi seoskih komisija za sprovođenje tih postupaka.

Opstrukcija žalbama

Momentalno situacija izgleda ovako: još u julu su raspisane javne nabavke za pojačano održavanje ulica u Novom Selu i Glogonju, ali radovi ni do danas nisu počeli. Razlog za to je žalba jedne od firmi koje su konkurisale, čije je obrazloženje da prvoplasiranom („Vojvodinaputu”) nedostaje jedan dokument. Komisija za javne nabavke odbila je žalbu, koja je potom prosleđena višoj instanci za zaštitu prava ponuđača u Beogradu.

O svemu tome pomoćnik gradonačelnika za sela i ruralni razvoj Dejan Živanović kaže: – Nadamo se da će se sve dobro završiti po Novoseljane i Glogonjce i da će radovi uskoro početi. Pozitivno je to što su u oba ova slučaja napravljene znatne uštede u odnosu na odobrena sredstva. U Novom Selu je, recimo, za asfaltiranje Ulice oslobođenja budžetom bilo planirano blizu devet miliona, a najniža ponuđena cena je oko 5,6 miliona dinara. U Glogonju je procenjeni iznos za radove u Beogradskoj ulici bio preko osam miliona dinara, a ponuda je za oko osamsto hiljada dinara niža.

Urgentno u Omoljici i Jabuci

U toku su javne nabavke za asfaltiranje ivanovačkih ulica 7. jula, Ive Lole Ribara i Borisa Kidriča, a otvaranje ponuda je planirano za 26.

septembar. Slično važi i za deo Ulice 4. oktobra u Brestovcu. Postupak je okončan jedino u Kačarevu, pa se očekuje da će uskoro biti potpisan ugovor za izgradnju trotoara.

– Za naredni period je planirana i nabavka za projektno-tehničku dokumentaciju za asfaltiranje dveju ulica u Omoljici. U ovom slučaju neophodno je raditi što brže, jer je u budžetu već obezbeđeno šest miliona dinara za izvođenje radova, koji bi morali biti okončani do kraja godine. Preostaje nam i da realizujemo projekte izgradnje parkinga u Hercegovačkoj ulici u Kačarevu i izrade projektnotehničke dokumentacije za izgradnju fekalne kanalizacije u Omoljici i rekonstrukciju vodovodne mreže u Dolovu. Uz nekoliko manjih investicija u Starčevu, u planu je i parking ispred groblja u Jabuci, gde u što kraćem roku moramo sprovesti postupak za održavanje puteva na kojima ima mnogo udarnih rupa. Inspekcijske službe su dale nalog da se to hitno uradi i već se obavljaju predmer i predračun radova – naveo je Živanović.

Udruženja na mukama

Ljudi iz pančevačkih sela, pre svega kulturni poslenici, veoma su ogorčeni zbog beskrajnog prolongiranja finalizacije konkursa za sredstva namenjena neprofitnim udruženjima, a reč je o nešto više od osam miliona dinara. U redovnim okolnostima taj posao bi bio završen još početkom godine, a sada se kraj još uvek ne nazire.

Zbog toga su naročito na mukama kreatori brojnih seoskih manifestacija, koji su prinuđeni da odlažu planirano ili troškove organizacije plaćaju „na brk”.

Živanović je naveo da je proces blokiran internim proverama i nada se da će i to biti okončano do kraja septembra.

Podsećanja radi, stručna komisija je već donela predlog odluke o raspodeli novca udruženjima, a pre nego što njihovi predstavnici s gradonačelnikom potpišu ugovore o isplaćivanju sredstava, njegov pravni tim želi temeljno da prekontroliše validnost dostavljene dokumentacije.

Sada bi potencijalne žalbe lošije plasiranih ponuđača mogle biti kočnica.

Ostaje nada da će, ukoliko ih bude, biti rešavane u najkraćem mogućem roku, pa bi radovi mogli da počnu do kraja septembra.

A. Živković


Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: Mesna zajednica je raspisala javnu nabavku za asfaltiranje Ulice 4. oktobra, a radovi treba da počnu najkasnije za mesec dana. Predstavnici Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva posetili su ambulantu kako bi utvrdili stanje zgrade pre početka renoviranja.

Banatsko Novo Selo: Prethodnog utorka je održan Memorijal „Radu Flora”, naučni skup lingvista koji su se bavili folklorom i banatskim dijalogom. Skupština MZ-a raspisala je u sredu javnu nabavku za uređenje zgrade Mesne zajednice. Sve folklorne grupe Doma kulture počele su s probama, a prvi ansambl i orkestar nastupiće na „Smederevskoj jeseni”.

Dolovo: Četrnaesta „Štrudlijada” održana je u subotu, 7. septembra. Istog dana je otvorena nova pozornica nastupom Damira Živojnovića i grupa „Cherry the Wild” i M. U. P. S. Dolovačko udruženje boraca iz svih ratova prošlog veka obeležilo je 7. septembar, dan kada je 1944. iz sela u partizane otišlo oko 400 omladinaca.

Glogonj: Manifestacija „Dani Rumuna” biće održana u subotu, 14. septembra, od 18 sati, u Domu kulture. Počeli su radovi na izradi dvaju novih pešačkih prelaza s prilaznim mostićima na glavnom putu. Očekuje se i postavljanje „ležećih policajaca” u zoni škole.

Ivanovo: MKUD „Bonaz Šandor” u subotu je organizovao izlet u Aranđelovac. Po nalogu Direkcije, radnici firme „Eko Maber” čistili su deponiju. Završeno je proširenje puta ka mostu na potezu nadomak sela zvanom Gogoljeva rampa.

Kliknite za veci prikaz

Jabuka: Sledeće nedelje Skupština MZ-a raspisaće javnu nabavku za posao krpljenja udarnih rupa na kolovozima. Očekuje se početak uređenja atarskog puta pod nazivom Prva nova. Dom kulture obavlja pripremne radnje kako bi mogao da klimatizuje prostorije i uradi prilaz za invalide, što će finansirati pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

Kačarevo: U organizaciji udruženja „German” iz Glogonja, u ponedeljak, 16. septembra, od 19 sati, u svečanoj sali Mesne zajednice biće održano književno veče pod nazivom „Dani makedonske kulture”. Na istom mestu će u sredu, 18. septembra, od 20 sati, u organizaciji Doma kulture, biti priređeno književno veče novinara Vanje Bulića, autora bestselera „Jovanovo zaveštanje”.

Omoljica: Dečjom predstavom „Crvenkapai Vučko” i kabareom „Veče s jednim glumcem” Milenka Pavlova okončani su letnji programi Doma kulture. Ova ustanova trenutno priprema multimedijalni projekat pod nazivom „Dva veka Vuka u Omoljici”.

Starčevo: Izložba slika i crteža pančevačke umetnice Ivane Markez Filipović otvorena je u sredu, 11. septembra, u galeriji „Boem” u Starčevu. Dom kulture će u narednih nekoliko nedelja prikazivati dokumentarne filmove četvrtkom od 20 sati na platou ili u maloj sali.


Četrnaesto izdanje „najslađe” manifestacije

Dolovačka štrudla nema premca

Domaćini neprikosnoveni, Sonji Radivojev dva prva mesta * Preko sto trideset takmičarskih uzoraka

Kliknite za veci prikaz

Već dugo se govori da brojne kulturno-privredne manifestacije, popularne „jade”, mestima u kojima se organizuju treba da donesu višestruku korist – od promotivne do finansijske. Međutim, to nije nimalo lako, neophodne su godine strpljivog rada i samo najuporniji mogu ostvariti ozbiljniji uspeh.

Ipak, ima i svetlih primera. Jedan od njih svakako je dolovačka „Štrudlijada”, koja je prevashodno zahvaljujući zalaganju članica Udruženja žena „Dolovke” dospela među deset najuglednijih u Vojvodini, a njihova štrudla je sve prepoznatljivija kao lokalni brend.

Četrnaesto izdanje ove, sada već prestižne manifestacije održano je, prema ustaljenom običaju, prve septembarske subote. Finalnom danu su prethodile promocija na pančevačkom Korzou, održana u sredu, kao i, dva dana kasnije, izložba ručnih radova koju su „Dolovke” priredile u svojim prostorijama.

Svojevrsna oda jednoj od najomiljenijih banatskih đakonija održana je u subotu, 7. septembra, kada je, najpre, u ime srdačnih domaćica predsednica organizacionog odbora Dragana Marić pozvala prisutne da uživaju u mirisu štrudli i šarenilu ručnih radova, a pomoćnik gradonačelnika za oblast sela i ruralnog razvoja Dejan Živanović zvanično je otvorio četrnaestu „Štrudlijadu”. Nakon toga organizatori su dodelili zahvalnice svima koji su pomogli da se manifestacija održi, pre svih Gradu Pančevu, Vladi Vojvodine i Turističkoj organizaciji Pančeva, kao i lokalnim institucijama – Mesnoj zajednici, Domu kulture i JKP-u „Dolovi”. U nastavku programa publiku su animirali glumac Miroslav Žužić i tamburaški orkestar.

U parku ispred Doma kulture bili su postavljeni brojni štandovi, na kojima su se, uz štrudle, mogli degustirati i drugi specijaliteti, ali i videti razne rukotvorine. Tu su se đakonijama i radovima, pored Dolovaca, predstavili i gosti iz Sombora, Uljme, Ečke, Kragujevca, Ovče, Kovina, Kovačice, Gaja, Banatskog Karlovca, Vladimirovca, Šumarka, Dobrice, Budisave, Beograda, Pančeva, Ivanova, Vojlovice, Glogonja, Jabuke...

Stručni žiri, koji su činili predsednik dr Vladimir Filipović, naučni saradnik Instituta „Josif Pančić”, mr Violeta Mickovski Stepanović sa Instituta „Tamiš”, Slobodan Ćalić, nastavnik poslastičarstva iz Beograda, Dušica Bodrožić, vlasnica pekare „Mala” iz Pančeva, i idejni tvorac „Štrudlijade” – Milan Šulović, vladao se po sledećim kriterijumima: vizuelni izgled, kvalitet peciva, mekoća, miris i ukus, odnos testa i fila...

U konkurenciji se našlo 138 uzoraka jedinstvenog vojvođanskog kolača od maka, oraha, rogača ili voća, nadmetanje se odvijalo u tri kategorije, a najviše uspeha, kako je i očekivano, imali su domaćini. Tako su sve tri nagrade za najbolju štrudlu pripale Dolovkama – treća je bila Dragana Marić, druga Anđelija Vlajić, a prva Sonja Radivojev, koja je pobedila i u kategoriji voćne štrudle, ispred Marije Karas (Budisava) i Radmile Modoški. Jedina prva nagrada koja nije ostala u mestu, pripala je Pančevki Biljani Bekić, ali su zato drugo i treće mesto zauzele Radmila Modoški i Negica Stokić iz Dolova. Prema proceni žirija, najlepše uređen štand imalo je Udruženje žena „Zlatne ruke” iz Sombora, a za najbolju domaćicu je proglašena Dragana Marić.

Veliki broj prisutnih s raznih strana i prilično „opustošena” prodajna mesta samo potvrđuju da dolovačka štrudla nema premca.