Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Politika

Saopštenje Nove stranke

Javašluk u Domu zdravlja

Nova stranka osuđuje nemar i neefikasnost nadležnih u Domu zdravlja, koji su dozvolili da, ne čineći dovoljno u dužem periodu, dovedu u pitanje rad Stomatološkog odeljenja pančevačkog Doma zdravlja.

Pančevačko povereništvo partije Zorana Živkovića dalje navodi da je Zakon o zdravstvenom osiguranju iz 2005. određeni broj usluga okarakterisao kao neobavezan i naplativ. Deca po zakonu imaju pravo na besplatne stomatološke usluge. Stomatološka služba je naplatom usluga koje nisu u okviru primarne zdravstvene zaštite ostvarivala deo prihoda potrebnih za nabavku materijala i plata, ali već duže vreme se ne nabavljaju dovoljne količine materijala. Na taj način se stomatolozi onemogućavaju da zarade dodatna sredstva i dovodi se u pitanje dalje lečenje svih kategorija osiguranika.

Građani su uskraćeni za lečenje, a roditelji su primorani da decu vode u privatne ordinacije i plaćaju usluge stomatologa.

Stoga Nova stranka očekuje od Grada da ne dozvoli nastavak ovakve prakse i traži da se rukovodeći ljudi angažuju i da u dogovoru s gradonačelnikom nađu trajno i optimalno rešenje.

Stomatološka služba treba nesmetano da radi, a građani, posebno deca, moraju da imaju mogućnost lečenja.

Na kraju saopštenja pančevačko povereništvo Nove stranke postavlja pitanje: „Stomatološka služba u okviru Doma zdravlja radi decenijama i nikada nije bilo ovakvih problema. Zašto su oni baš sada kulminirali?”


Iza kulisa pančevačke političke scene

Å iroka (ne)stabilnost vlasti

Odnosi u koaliciji daleko od idealnih, ali ona još uvek nije sklona padu * Kakva je veza između rušenja Đilasa i povratka SPS-a

Kliknite za veci prikaz
Da li je nekima „voda došla do guše”?

Rasprava koja se unutar lokalne vlasti već izvesno vreme vodi oko mesta direktora Narodnog muzeja (opširniji tekst na naslovnoj strani) neće srušiti pančevačku vladajuću koaliciju, ali pažljivijem posmatraču svakako pruža jasnu sliku odnosa koji u njoj vladaju.

Najpre, pitanje čelne funkcije u ovoj ustanovi odavno je rešeno koalicionim sporazumom na osnovu koga je formirana široka vladajuća većina. Srpska napredna stranka i Demokratska stranka su se kao dve strane potpisane na tom dokumentu još tada dogovorile da će novog direktora Narodnog muzeja predložiti demokrate. Naprednjaci su te pregovore vodili u ime tadašnjeg URS-a, LDP-a i DSS-a. Kada je nedavno zatraženo da se taj deo sporazuma realizuje, došlo je do problema koji ima više uzroka.

Koliko je poznato, jedan od njih tiče se nezadovoljstva koje je izazvano ocenama dela članstva DSS-a da je ta stranka platila najvišu cenu rekonstrukcije pančevačke vlasti, to jest da im je radi namirenja novih koalicionih partnera učešće u vlasti smanjeno nesrazmerno političkoj snazi koju imaju.

Nezvanično se priča da se u pančevačkom DSS-u osećaju ostavljenim na cedilu od strane naprednjaka, pre svega zbog toga što su oni odmah nakon prošlogodišnjih izbora odbili ponudu DS-a da ostanu u vlasti s njima i potpisali sa SNS-om sporazum o zajedničkom političkom nastupu.

Kada je ovih dana otvoreno pitanje smene Jovana Oke, direktora Narodnog muzeja, SNS je „pilatovski oprao ruke” i prepustio DSS-u i DS-u da se dogovore o tome. Prema saznanjima „Pančevca”, te dve stranke su blizu nalaženja rešenja, ali to svakako neće umiriti nezadovoljne među pančevačkim deesesovcima.

Međutim, teško je očekivati da bi to moglo dovesti do njihovog istupanja iz vlasti, jer bi takvo rešenje u postojećem odnosu snaga na srpskoj, pa i pančevačkoj političkoj sceni moglo dovesti do marginalizacije te stranke.

Način na koji se politika u Srbiji već godinama vodi pokazuje da se svi principi, dogovori i potpisani sporazumi lako pogaze zbog različitih interesa i po direktivama centrala stranaka. Treba li podsećati na to da je i u našem gradu u poslednjih godinu i po dana bilo nekoliko takvih primera. Nestabilnost političke scene u Srbiji uzrokovana neprestanom borbom za otimanje što većeg „kolača” vlasti je tolika da odnosi među strankama u koalicijama pre liče na rimske orgije, nego na čvrste partijske „brakove” sklopljene „dok ih izbori ne rastave”.

Zato se i pančevački socijalisti od trenutka kada su izgnani iz raja lokalne vlasti nadaju povratku u njega.

Oni te nade gaje očekivajući da se Dačić i Vučić dogovore o rušenju Đilasa i preuzimanju gradske vlasti u Beogradu, nakon čega bi lider SPS-a mogao da potegne pitanje pozicije svoje stranke i u nekim drugim lokalnim samoupravama, u koje spada i Pančevo.

Ovakve kalkulacije deluju pomalo kao pravljenje računa bez krčmara jer presudnu ulogu u svemu ima neprikosnoveni lider naprednjaka, a on je prethodnih meseci u više navrata pokazao da je svestan moći koju ima i da je spreman da je koristi kako bi se igrao „vruće-hladno” sa svojim političkim protivnicima i partnerima, bez razlike. On se na taj način legitimisao kao nesumnjiv vladar domaće političke scene, gradeći tako dobar deo ogromne popularnosti koju trenutno uživa.

D. Vukašinović


Pokret socijalista Pančeva

Protiv novina u maloj maturi

Pokret socijalista Pančeva smatra da se neophodne promene u sistemu obrazovanja ne mogu ostvariti palijativnim i kozmetičkim merama, poput najavljene izmene načina polaganja male mature. U saopštenju pančevačkog odbora ove stranke navodi se da te reforme moraju biti strateške i koncepcijske, kako obrazovanje ne bi više bilo tretirano kao puki budžetski potrošač, već kao primarna razvojna snaga društva. U svom saopštenju Pokret socijalista navodi da je eksperiment s malom maturom samo deo tereta koji će biti stavljen na leđa đacima i dodatni izvor stresa za tu populaciju u najosetljivijem životnom dobu. Rečeno je i da će ubacivanje još jednog predmeta u malu maturu biti dodatni izvor korupcije prilikom polaganja tog ispita i da će time deca imućnijih roditelja biti favorizovana.

Ova politička organizacija je ocenila da će takav potez samo ići naruku pojedinim nastavnicima koji zarađuju novac od davanja privatnih časova za pripremu učenika.

Pančevački odbor Pokreta socijalista ocenio je da se uvođenjem novih predmeta u malu maturu, uz postojeće preopširne nastavne programe, dodatno smanjuje prostor za vaspitni rad u školama. Ta stranka navodi kako se posledice takve prosvetne politike već ispoljavaju u vidu nasilja, kriminala, nerada, nemorala i drugih oblika socijalne patologije.

D. V.


Saopštenje pokreta „Dveri”

Udar na porodicu

Kliknite za veci prikaz

Pokret „Dveri” u Pančevu protestovao je zbog odluke Sekretarijata za omladinu i sport Vojvodine da od ove školske godine uvede izborni predmet Reproduktivno zdravlje. U svom saopštenju ovaj pokret je ocenio da se radi o potpuno promašenoj ideji, koja je vredna prezira zbog toga što time pokrajinska vlast pokušava da oduzme roditeljima pravo da svoju decu samostalno upućuju u ovo izuzetno osetljivo pitanje.

„Koji su to pokazatelji i istraživanja izazvali ’kreativni tim’ pokrajinskog ministarstva da se meša u intimu ličnosti i u pravo porodice da samostalno odlučuje o tome šta, u kojoj meri i kada njihova deca treba da saznaju o telesnoj ljubavi? Svaka porodica ima svoje moralno utemeljenje na osnovu kog uspostavlja pravila ponašanja za sopstvenu decu”, ocenjuju „Dveri”.

Ova politička organizacija smatra da deci u Vojvodini nije potreban predmet koji ih podučava „vulgarnoj zloupotrebi seksa u rekreativne svrhe, odnosno kako da upotrebe kondom, izbegnu sidu i istrebe stidne vaši”. Pokret „Dveri” je optužio Sekretarijat, koji naziva ministarstvom za gubljenje vremena i trošenje novca građana severne Srbije, da nadahnut vetrovima sa Zapada pokušava da legalizuje nemoralne stilove života koji ne favorizuju bračni život, već zagovaraju individualizam i razuzdanost.

Zato ova politička organizacija predlaže da se, umesto seksualnog obrazovanja, u školski program uvede predmet koji bi zagovarao zdrave stilove živote i upozoravao mlade na teške posledice koje izazivaju bolesti zavisnosti. Zbog svega iznetog pančevačke „Dveri” su pozvale učenike Gimnazije „Uroš Predić” i njihove roditelje da bojkotuju časove seksualnog vaspitanja.

D. V.


Konferencija Zelenih Srbije

Nesavesno odlaganje medicinskog otpada

Kliknite za veci prikaz

Na konferenciji za novinare pančevačkog ogranka Zelenih Srbije održanoj u sredu, 11. septembra, predstavnici te stranke optužili su državu za katastrofalan odnos prema očuvanju životne sredine i ugrožavanje zdravlja građana Srbije. Povod za to su saznanja ove stranke o tome da se opasan medicinski infektivni otpad neadekvatno zbrinjava.

Prema tvrdnjama Zelenih, u njihovu poslaničku kancelariju u poslednje vreme iz različitih gradova stizale su prijave građana da se medicinski otpad neadekvatno odlaže i da se može pronaći na lokalnim smetlištima i deponijama.

– Prema saznanjima Zelenih Srbije, trenutno malo koja bolnica ispunjava standarde koji su zakonom određeni.

Na teritoriji Srbije postoje zdravstvene ustanove koje tretiraju medicinski infektivni otpad u svojim aparatima – autoklavima i drobilicama.

Na osnovu informacija s terena i prijava zabrinutih građana, jasno je da se otpad ne tretira svuda onako kako zakon nalaže. Zbog sve učestalijih pritužbi građana, mi ćemo se narednih dana obratiti pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i ostalim organima lokalne samouprave, kako u našem gradu, tako i u drugim sredinama, kao i Vladi Republike Srbije, i tražićemo dodatne informacije. Zbog svega navedenog i zbog alarmantne situacije na samom terenu zahtevamo detaljnu kontrolu svih gradova koji su najveći generatori ove vrste otpada i dugoročnu strategiju rešavanja ovih problema od velike važnosti za zdravlje i okolinu – rekla je Violeta Jovanov Peštanac, poverenica Zelenih Srbije u Pančevu.

Među zabrinutim građanima su i Pančevci, koji su predstavnicima ove stranke prijavili da su na našoj gradskoj deponiji viđali igle, špriceve, tupfere i krvave zavoje, posebno uz obalu Tamiša u Margiti.

Z. St.


S konferencije za novinare LSV-a

Pomoć Vojlovčanima

Kliknite za veci prikaz

Pančevački odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo je u sredu, 11. septembra, da prikuplja potpise građana Vojlovice za podršku peticiji kojom će od gradske vlasti tražiti izgradnju asfaltnih prilaza autobuskim stajalištima u tom naselju i postavljanje nadstrešnica za putnike.

– Osim tabli s brojem gradske linije koja tuda prolazi, nijedno od sedam stajališta u Vojlovici nema uređen pristup, niti popularne „pečurke” pod koje bi Vojlovčani mogli da se sklone od kiše ili snega dok čekaju prevoz.

Često se dešava da autobus ne stane pošto su putnici prinuđeni da se po lošem vremenu povuku pod okolne nadstrešnice, a i teško mogu prići stanicama po blatu – izjavio je na konferenciji za novinare Vladan Keljević, portparol pančevačkih ligaša.

On je najavio da će aktivisti te stranke narednih dana od vrata do vrata sakupljati potpise za peticiju, kako bi ona narednog ponedeljka bila predata lokalnim vlastima.

Keljević je izrazio očekivanje da će Predrag Patić, gradski većnik zadužen za komunalne delatnosti, prihvatiti ovaj zahtev Vojlovčana, jer je nedavno kao opozicioni odbornik podržao amandman na budžet kolega iz Lige kojim je upravo traženo uređenje stajališta u Vojlovici.

Ovaj ligaš ipak nije isključio mogućnost drugačije Patićeve reakcije, primetivši da se ljudi obično promene kada dođu na vlast i zaborave svoja prethodna zalaganja.

D. V.