Pancevac Online

Broj 4523 · 12.09.2013.

Lokalna samouprava

Otvoren konkurs za novembarske nagrade

Prijavite kandidate

Gradska uprava pozvala je građane, preduzeća i organizacije s teritorije Pančeva da predlože svoje kandidate za Novembarsku nagradu grada Pančeva, koja se dodeljuje 8. novembra, povodom Dana grada.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a u pisanoj prijavi je neophodno navesti sve podatke o kandidatu, uz detaljno obrazloženje njegovih dostignuća ili rezultata koje je postigao u radu. Predlagač mora da navede i svoje lične podatke (ime, prezime i adresu), a zatim da sve to preda na pisarnici Gradskog uslužnog centra.

Novembarske nagrade se dodeljuju pojedincima ili pravnim licima iz Pančeva za dostignuća iz oblasti umetnosti, nauke, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, privrede, socijalnog i humanitarnog rada. Opširniji podaci o kriterijumima za dodelu najvišeg gradskog priznanja mogu se naći na sajtu Gradske uprave www.pancevo.rs. Odluku o tome ko su dobitnici doneće žiri na čijem je čelu Miodrag Radojković, gradski većnik zadužen za obrazovanje.

D. V.


Sa sednice Gradskog veća

Pripreme za budžet

Opremanje poslovnih zona biće prioritet lokalne samouprave u narednoj godini

Kliknite za veci prikaz
Novi pogoni zavise od volje Vlade Srbije

Većnici su u utorak, 10. septembra, na redovnoj sednici lokalne izvršne vlasti doneli odluku o obrazovanju tima za koordinaciju i praćenje aktivnosti na formiranju poslovnih zona u gradu i sprovođenje poslova infrastrukturnog opremanja lokacija podesnih za investiranje.

Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika, objasnio je da se iza ovako komplikovanog naziva krije spisak od 11 čelnika pančevačke vlasti, predvođenih gradonačelnikom Pavlom Radanovim, i predstavnika Gradske uprave, čiji će zadatak biti da za potrebe planiranja budžeta za 2014. predlože lokacije u Pančevu čije je infrastrukturno opremanje najvažnije za razvoj grada.

Pavlov je precizirao da se to pre svega odnosi na 8,5 hektara građevinskog zemljišta u severnoj industrijskoj zoni čije opremanje i stavljanje na raspolaganje investitorima nije uslovljeno izgradnjom grudobrana. On kaže: – Već je dat zadatak za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tu lokaciju, pa očekujemo da će već sledeće godine to zemljište biti opremljeno i spremno za investitore.

Ostatak severne zone od blizu 80 hektara biće opremljen kada grudobran u kasarni „Rastko Nemanjić” bude gotov i nakon što lokalna samouprava i beogradska firma SHB, koja je zakupila to zemljište, reše spor u vezi s pravom na njegovo korišćenje.

Pavlov je dodao da će tim na čijem je čelu Radanov razmotriti mogućnosti za infrastrukturno opremanje Grinfilda 2 i Malog rita, koji treba da bude pretvoren u privrednu zonu, uz prethodno raseljavanje Roma što tamo žive.

Jedan od preduslova za završetak tog posla jeste dobijanje odgovora na pitanje šta država planira sa Grinfildom 2. Zbog toga je na istoj sednici Veća usvojen tekst dopisa upućenog ministarstvima finansija i privrede kojim se traži da razjasne da li će taj deo Pančeva biti pretvoren u slobodnu carinsku zonu, ili će ga kupiti „Al Dahra”. Bez odgovora na ovo pitanje lokalnoj samoupravi su vezane ruke za pravljenje bilo kakvih razvojnih planova na ovom delu gradske teritorije.

Većnici su doneli odluku o pretvaranju 65 miliona dinara duga preduzeća „Utva avio-industrija” u vlasnički udeo u toj firmi. To je drugi put za poslednjih nekoliko godina da Pančevo konvertuje svoja potraživanja prema fabrici aviona u akcije. Pavlov je naglasio da je ovog puta takva odluka rezultat dogovora lokalne samouprave s Vladom Srbije, čiji plan za spasavanje pančevačke avio-industrije podrazumeva otpis i konverziju dugova koje ona ima prema državi.

Gradsko veće je odlučilo da Domu omladine Pančevo poveri na upravljanje renovirani objekat „Apolo”.

Nikola Damnjanović, većnik za omladinu, izjavio je da će time mladi u našem gradu konačno dobiti neophodan višenamenski prostor.

Dodao je da će zgrada bivšeg bioskopa „Zvezda” ponovo biti u upotrebi od 24. novembra, kada se navršava tačno 100 godina od prve bioskopske projekcije održane u toj sali.

D. Vukašinović


Pogled preko reke

Brza i još brža hrana

Kliknite za veci prikaz
Piše Miloš Vasić

Pogledajte preko reke, pa malo nizvodno, prema Smederevu.

Tamo im je uspelo da za jedan dan otruju najmanje dvesta ljudi, od kojih je pedesetak zadržano u bolnici. Nije to samo smederevski specijalitet: svako malo, ljudi, pa čak i deca u školama i vrtićima, truju se hranom. Ovaj slučaj, međutim, drugačiji je: nesretni Smederevci otrovali su se, kažu lekari i vlast, „na više lokacija” i različitom hranom, poput pljeskavica, pica, piletine s majonezom.

To bi trebalo da odvede istragu u zanimljivom smeru, to jest ka dobavljačima namirnica, ali i ka vlasnicima kioska i drugih tezgi na kojima se prodaje brza hrana. To je, da se podsetimo, bio nedeljni dan „Smederevske jeseni”, lokalnog praznika. Biće da su se prodavci brze hrane snabdeli na vreme, računajući na dobru zaradu. Vreme je bilo veoma toplo, taman toliko da pametni ljudi izbegavaju mleveno meso, piletinu (naročito s majonezom!) i pice, osim ako svu tu hranu ne spremaju sami, kod kuće, pošto su prethodno oprali ruke.

E, tu smo došli do suštine stvari – pranje ruku. To, naravno, ne oslobađa od odgovornosti – nadamo se krivične, jer to je za zatvor! – mesare, kuvare i vlasnike „samostalnih ugostiteljskih radnji” (SUR) koji su: dobavili pokvareno meso, sumnjive piliće, ustajali majonez, sastojke za pice kojima je (sastojcima, a možda i picama) istekao rok trajanja itd.

Bakteriološki nalazi još uvek se čekaju; ne razumem se u mikrobiologiju, valjda tako mora. Nema tu, međutim, mnogo sumnje: bakterije su nekako došle u brzu hranu i učinile je još bržom. Da je osoblje uopšte ili malo češće pralo ruke, možda bi neki Smederevci bili pošteđeni trčanja u klozet i bolnicu. To s pranjem ruku, uostalom, slušamo još od čika Jove Zmaja i Vase Pelagića – bez većih rezultata.

Kombinacija tih elemenata – prljavih ruku i brze hrane – dovela nas je u ovu sramnu i zazornu situaciju. Svako zna da je mleveno meso po vrućini sumnjivo, osim ako ga niste sami izvadili iz zamrzivača, samleli kod kuće, spremili i pojeli odmah. Pile koje niste lično poznavali, uz žaljenje zaklali i dobro „termički obradili”, kako se to lepo kaže, treba gledati kao jednu veliku salmonelu. O majonezu i da ne govorim: ne zna se šta je tu sumnjivije – ulje ili jaja.Šta u pice stavljaju ne smem ni da pomislim.

Treba jesti kod kuće ono što ste sami skuvali (pošto ste oprali ruke) ili u kafanama u koje se s dobrim razlogom uzdate ili u gostima kod pouzdanih ljudi. Brza hrana, kao što vidimo, sumnjiva je i, meni lično, odvratna.

Perite ruke, kao prvo.


Nastavak saradnje s britanskim savetom

Oksford ponovo blizu

Kliknite za veci prikaz

Gradonačelnik Pavle Radanov potpisao je u utorak, 10. septembra, sa Tonijem O’Brajenom, direktorom Britanskog saveta u Beogradu, sporazum o saradnji našega grada s tom kulturno-obrazovnom ustanovom vlade Velike Britanije. Reč je, zapravo, o obnavljanju odnosa dveju strana koji su prekinuti, između ostalog, i zbog skoro jednogodišnje krize vlasti u našem gradu.

Sporazum omogućava da se saradnja nastavi tamo gde je i započeta, a to su obrazovanje i usavršavanje mladih Pančevaca, kao i kulturna razmena. Radanov je napomenuo kako je veoma važno to što je ovaj dokument potpisan, jer on omogućava našim sugrađanima da kroz proces usavršavanja na prestižnim britanskim univerzitetima i dobijanje certifikata o znanju engleskog jezika steknu reference koje će im omogućiti mnogo lakše zapošljavanje.

O’Brajen je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka ovih programa pomoći Velike Britanije građanima Pančeva upravo zato što će oni našim mladim sugrađanima omogućiti pristup kvalitetnom obrazovanju i olakšaće im nalaženje posla.

Nikola Damnjanović, gradski većnik za omladinu, izjavio je da će prvi korak u nastavku realizacije sporazuma biti konkurs za polaganje ispita iz engleskog jezika. Razlog za to je činjenica da su sredstva za ove potrebe u gradskom budžetu, zbog pomenute političke krize, obezbeđena tek nakon formiranja nove vlasti.

Damnjanović je dodao kako vlada veliko interesovanje za dobijanje zvanične potvrde o poznavanju engleskog jezika, pa je prethodnih meseci formirana lista čekanja. Konkurs za polaganje ovog ispita biće raspisan naredne sedmice.

D. V.