Pancevac Online

Broj 4522 · 05.09.2013.

Naslovna

U žrvnju života

Kliknite za veci prikaz

Ne moramo znati da je počela školska godina. Dovoljno je samo da izađemo na ulicu.

I da se susretnemo sa buljucima mališana, što razdraganih, što smušenih, što euforičnih, što zbunjenih, što glasnih, što nezainteresovanih… Neki od njih telefoniraju, neki se osvežavaju, neki trče, neki popravljaju garderobu, neki se gađaju, neki jedu, neke je baš briga… I odmah ćemo znati da je počela škola. Jedino oni još uvek ne znaju da su ušli u žrvanj života.

Da će se, između ostalog, susretati i sa nezainteresovanim, nezadovoljnim, potkupljivim nastavnicima, glupim ministrima, nadobudnim poslodavcima, lažljivim političarima… I da je zato bolje da ne odrastu previše brzo.


Poslednja vest

Radikalniji protesti paora?

Poljoprivrednici iz južnog Banata, Smedereva, Požarevca, Velike Plane i Rače Kragujevačke dogovorili su se na sastanku u Pančevu, završenom kasno uveče u sredu, 4. septembra, da će radikalizovati proteste ukoliko ne budu uključeni u pregovore o otkupnoj ceni suncokreta i kukuruza koji se vode u Vladi Srbije.

Miroslav Grubanov, jedan od vođa protesta u Pančevu, izjavio je da će u četvrtak, 5. septembra, paori zatražiti od gradonačelnika Pavla Radanova i Zorana Tasića, načelnika Južnobanatskog okruga, da utiču na državne organe kako bi uvažili taj zahtev.

– U protivnom ćemo radikalizovati protest i blokirati sve puteve od granice s Rumunijom do Beograda, kao i u drugim delovima Srbije.

Ne želimo da otežavamo život građanima, već da uđemo u pregovarački tim, pošto Jan Husarik ne predstavlja nikoga, a ponajmanje paore koji protestuju – rekao je Grubanov.

On je dodao kako Husarik bezuspešno pregovara s vlastima već dve nedelje upravo zbog toga što u Vladi znaju da on nema podršku paora.

D. V.


Neobično otkriće u Gradskom parku

„Dosije iks” na pančevački način

Radovi na novom toplovodu privremeno obustavljeni zbog arheološkog otkrića * Pronađeni monument potiče iz vremena borbi Austrijanaca i Turaka

Kliknite za veci prikaz
Veliki pravougaoni kamen s tri krsta utisnuta jedan ispod drugog

Arheolozi pančevačkog Narodnog muzeja počeće u četvrtak, 5. septembra, da istražuju mesto u Gradskom parku gde su radnici JKP-a „Grejanje” koji izvode radove za novi toplovod početkom nedelje otkrili ostatke austrijske tvrđave iz 17. ili 18. veka. Oni su tom prilikom pronašli veliki pravougaoni kamen s tri krsta utisnuta jedan ispod drugog, kao i delove opeke koji takođe imaju utisnute krstove.

Nakon toga radovi su odmah prekinuti, a na lice mesta su izašli nadležni iz „Grejanja”, kao i kustos arheolog u Narodnom muzeju Vojislav Đorđević. O ovom neobičnom otkriću obavešten je Zavod za zaštitu spomenika kulture, posle čega je ta institucija najpre zatražila da „Grejanje” prekine radove, a potom informisala o svemu Ministarstvo kulture i zatražila od te državne institucije dozvolu da se formira arheološki tim koji će obaviti iskopavanje u parku.

– Glavni cilj iskopavanja, koja će biti ograničena samo na prostor gde je otkriven kamen i gde se vide temelji tvrđave, jeste da snimimo postojeće stanje i da nam to omogući dobijanje dokumentacije. Više od toga nećemo moći jer „Grejanje” mora da nastavi i završi radove koje izvodi zbog približavanja početka ovogodišnje grejne sezone. Cevi toplovoda bukvalno prelaze preko ostataka tvrđave – izjavio je Vojislav Đorđević.

On je dodao da je, po njegovom mišljenju, otkriveni kamen, po svemu sudeći, deo temelja austrijske tvrđave koja je sagrađena početkom 18. veka i srušena posle potpisivanja Karlovačkog mira između Austrijanaca i Turaka.

– Austrijanci su godinama ratovali s Turcima. Posle poraza koji su pretrpeli i gubitka Beograda potpisan je Karlovački mir i na osnovu odredbi tog ugovora porušene su sve tvrđave podignute uz Dunav, pa i pančevačka – objasnio je Đorđević.

On je dodao kako smatra da je kamen koji je pronađen iščupan iz temelja tvrđave. S druge strane, Đorđević kaže da njegova koleginica iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture misli drugačije. Prema njegovim rečima, ona smatra da je kamen iz Gradskog parka s tri krsta u stvari granični kamen koji je stajao na uglovima tvrđave ili na njenoj kapiji i služio protiv uroka, odnosno da bi se Turci uplašili kada vide krstove.

– Otkriće u Gradskom parku je važno za nas arheologe. U Pančevu se godinama nagađalo gde se tačno nalazila austrijska tvrđava, a sada smo, izgleda, dobili odgovor na to pitanje – dodao je Đorđević.

Prema nezvaničnim informacijama, arheološka istraživanja koja će biti obavljena u parku, na mestu gde je otkriven spomenik iz prošlosti, trajaće najduže sedam dana, posle čega će radovi biti nastavljeni.

U „Grejanju” nam je rečeno da je to javno komunalno preduzeće posle otkrića ostataka tvrđave odmah obavestilo Narodni muzej i obustavilo radove na toplovodu iako nije imalo tu obavezu.

– Da bi arheološka iskopavanja bila završena što pre, obezbedili smo naše radnike i kopače koji će pomagati. Međutim, dok se budu obavljala ta istraživanja, radovi na toplovodu ipak neće biti u potpunosti obustavljeni. Naši radnici će nastaviti da rade na potezu od hotela „Sloboda” do zgrade Gradske uprave, jer želimo da sve bude spremno za početak ovogodišnje grejne sezone na vreme – izjavili su odgovorni u JKP-u „Grejanje”.

Neobično otkriće iz Gradskog parka nije prvi slučaj dostojan kultne serije „Dosije Iks”. Pre tri godine, sredinom jula, prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji Ulice Maksima Gorkog, radnici koji su kopali kanale za električne instalacije otkrili su dva kostura preko puta stare robne kuće, na dubini od 70 centimetara, a pored jednog od njih pronašli su zarđali revolver. O ovom događaju su odmah obavešteni Zavod za zaštitu spomenika kulture, policija i Više javno tužilaštvo.

Da li je ono naložilo identifikaciju i kako se ovaj slučaj završio, nije poznato.

M. Gligorić