Pancevac Online

Broj 4521 · 29.08.2013.

Naslovna

Preko pune linije

Kliknite za veci prikaz

Paori zbog Velike Gospojine i kiše ionako nisu mogli u njive, pa su iskoristili priliku da organizuju ovogodišnji, već tradicionalni, protest na vojvođanskim drumovima.

Možda bi ovakvi protesti mogli da postanu nekakav pokrajinski „brend” i prerastu u turističku manifestaciju tokom koje bi se promovisao zdrav život u vidu kilometarskih šetnji do prvog autobuskog stajališta.

Organizatori bi samo morali da razmisle o standardizaciji ovakvih događaja kako bi se znalo kada počinju, koliko traju i šta im je tačno sadržaj. A od zarade na turistima mogli bi da pokriju bar deo štete koju im trgovci prave niskom otkupnom cenom.

Samo da i građani nekako zarade za hleb.


Posle trideset godina

Ponovo radi sat na katoličkoj crkvi

U popravku uloženo 350.000 dinara * Novac obezbedila Naftna industrija Srbije

Kliknite za veci prikaz

Od 22. avgusta ponovo, posle trideset godina, radi sat na tornju Crkve Svetog Karla Boromejskog, koja se nalazi preko puta Gimnazije. Popravio ga je majstor Miša Šeremetović, jedini na teritoriji Pančeva koji ume da otklanja kvarove na satovima što se nalaze na crkvama i javnim objektima. U tome su mu pomogli njegovi saradnici Dragan Kozomora i Dejan Maksimović. Za ovaj posao je utrošeno 350.000 dinara, a novac je obezbedila Naftna industrija Srbije.

Svečanom puštanju sata u rad, pored Šeremetovića i njegovih saradnika, prisustvovali su i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, predsednik Skupštine grada Pančeva Filip Mitrović i župnik Crkve Sv. Karla Boromejskog Janoš Fišer.

– Popravka je bila podeljena na dva dela. Prvi je trajao četiri meseca i morao sam svaki deo posebno da skidam i da ga popravljam. U drugoj fazi smo osmislili poseban način za navijanje. Umesto da se to radi rukom, sat će se navijati pomoću tri motora koji rade na struju pa neće biti neophodno da se neko stalno penje na toranj da bi to radio. Sat će se oglašavati na svakih petnaest minuta i tada će se čuti zvono, kao i na sat vremena, kada će otkucavati tačno vreme – izjavio je Šeremetović.

On je naglasio da je spreman da, ukoliko gradska vlast izdvoji neophodan novac, popravi i tri javna sata u Pančevu koji ne rade – na Gradskom muzeju, upravnoj zgradi Opšte bolnice i na crkvi sa dva tornja.

Prema Šeremetovićevim rečima, u najboljem stanju je sat na Muzeju, dok bi popravke preostalih dvaju satova iziskivale više vremena.

Gradonačelnik Pavle Radanov rekao je da popravka sata na katoličkoj crkvi ima i svoju simboliku, jer je tim činom ponovo potvrđeno da je Pančevo multikulturalna, multikonfesionalna i tolerantna sredina.

Kazao je da će gradska vlast pokušati da u narednom periodu pronađe investitore i za popravke ostalih satova u Pančevu. Radanov je izjavio da je u planu i sanacija Evangelističke crkve, koja je u vrlo lošem stanju. Precizirao je da će predstavnici pančevačke vlasti prilikom posete Subotici zatražiti da ta crkva ubuduće bude u vlasništvu Grada, što će omogućiti da bude rekonstruisana i pretvorena u objekat za izvođenje koncerata i drugih kulturnih dešavanja.

Janoš Fišer je rekao da popravka sata na Crkvi Sv. Karla Boromejskog daje novu vitalnost i energiju toj crkvi. Prema njegovim rečima, kada sat na nekom crkvenom objektu ne radi, ljudi misle da je on zatvoren. Zbog toga dan kada je ovaj sat ponovo proradio posle trideset godina, ima poseban značaj za katoličku crkvu u Pančevu.

Fišer je dodao da je šteta to što nije bilo dovoljno novca i za promenu zarđalih tabli na crkvenom tornju. Da je to urađeno, tačno vreme bi moglo da se vidi i iz daljine, a skazaljke sata bile bi uočljive. On je rekao kako se nada da će i taj problem biti rešen u budućem periodu.Jedini u Srbiji

Kliknite za veci prikaz

Sajdžija Miša Šeremetović, jedini majstor u Srbiji koji ume da popravlja satove što se nalaze na crkvama i javnim objektima, izjavio je kako se dogovorio s gradonačelnikom Pavlom Radanovom da izvrši detaljan pregled satova na zgradi Muzeja, na Upravnoj zgradi bolnice i na trgu u Starčevu, kako bi procenio koliko bi koštale njihove popravke.

On je dodao da je sat na Muzeju u takvom stanju da bi nakon eventualne popravke morao ručno da se navija i bilo bi potrebno mesečno održavanje. Šeremetović je otkrio i jednu zanimljivost: – Taj sat je specifičan jer je satni mehanizam u holu zgrade, a tegovi su u potkrovlju. Za razliku od njega, kod onog na Katoličkoj crkvi, koji sam popravio, sve je kontra, jer je satni mehanizam u potkrovlju, a tegovi koji koji vuku sajle nalaze se u holu crkve.

M. Gligorić