Pancevac Online

Broj 4520 · 22.08.2013.

Naslovna

Preobraženje i nova vlada

Kliknite za veci prikaz
Foto: Aleksandar Stojković

Kad Gornjani obeležavaju Preobraženje uvek ima svega.

I lizalica i liciderskih srca.

I gumenih i svilenih bombona.

I đinđuva i ringišpila.

I luftbalona i šećerne vune.

I radosti i osmeha.

I krupnih žena i sitnih kolača.

I kerama kafe i macama gurabije.

Nema samo od ’tice mleko.

Ni razloga da se tako veselimo češće.

Ni manje radujemo novoj i boljoj Vladi.

Jer će se preobraziti ubrzo i ona.


Ispravka

U prošlom broju „Pančevca” zbog tehničke omaške objavljen je pogrešan broj žiro računa za pomoć Internom odeljenju Opšte bolnice Pančevo. Ispravan broj je: 8401318761-87, šifra plaćanja: 188, valuta: din., svrha uplate: donacija za Interno odeljenje Opšte bolnice Pančevo, primalac: Opšta bolnica Pančevo. Izvinjavamo se čitaocima i donatorima zbog ove nenamerno napravljene greške.


Grad pomaže pančevačkim stručnim školama

Izrečen ukor pred isključenje

Tri miliona dinara za bolje uslove rada * Neće moći – telefonski račun 40.000 dinara * Grad uvodi pedagoške mere protiv neodgovornih

Kliknite za veci prikaz
Škole će i dalje dobijati pomoć, ali...

Na poziv Miodraga Radojkovića, člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje, u utorak, 20. avgusta, održan je aktiv direktora srednjih škola. Tom prilikom dodeljeni su ugovori obrazovnim ustanovama koje su na konkursu lokalne samouprave (reč je o „Programu za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem opremanja kabineta i radionica za izvođenje praktične nastave”) ostvarile pravo na novčanu pomoć za opremanje radionica i kabineta praktične nastave.

Pored toga, zvaničnici lokalne samouprave zaduženi za obrazovanje upozorili su direktore da povedu više računa prilikom trošenja novca opredeljenog za materijalne troškove jer su i ove školske godine dramatično limitirane budžetske mogućnosti. Bilo je reči i o programu saradnje lokalne samouprave i Kancelarije za mlade sa srednjim školama, kao i o aktuelnoj problematici vezanoj za početak školske 2013/2014. godine. To se naročito odnosi na kašnjenje realizacije kapitalnih projekata – saniranje krovnog pokrivača u četiri škole.

Kvalitet ispred politike

Na početku aktiva održana je prigodna svečanost na kojoj je uručena pomoć pančevačkim stručnim obrazovnim ustanovama. Novac su dobile: Medicinska škola za opremanje kabineta zdravstvene nege (700.000 dinara), Mašinska škola za nabavku neophodne opreme za saobraćajnu struku, škola „Mara Mandić” da opremi kabinet za šivače tekstila (118,980) i za opremanje plastenika namenjenog praktičnoj nastavi (140.000), Ekonomska škola za opremanje biroa za obuku (700.000) i Elektrotehnička za uređenje učionice za električna merenja (700.000). Na konkurs „Program za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem opremanja kabineta i radionica za izvođenje praktične nastave” javilo se sedam srednjih škola, s devet predloga projekata, čija je ukupna vrednost iznosila preko sedam miliona dinara.

Gradski većnik za obrazovanje Miodrag Radojković ocenio je sve zahteve kao veoma kvalitetne i realne i izrazio želju da ovogodišnji iznos od tri miliona naredne godine bude uvećan kako bi se svima koji to zaslužuju izašlo u susret.

– Nadam se da će ovaj program postati tradicionalan i da će biti izdvojena sredstva i u narednom budžetu. Programi su veoma kvalitetni, kolege i njihovi učenici iz srednjih stručnih škola izneli su veoma kvalitetne zahteve, tako da je komisija za vrednovanje bila u velikom problemu. Kada neko traži sedam miliona, a vi imate samo tri, onda morate vršiti neku sistematizaciju i uvek se neko oseti oštećenim. Trudimo se da svake godine sredstva dobije neko drugi, da ne dobijaju uvek isti, kako bismo pomagali svima – naveo je Radojković.

Halo, Požega!

Na aktivu direktora srednjih škola iznet je i predlog predsednika gradskog parlamenta Filipa Mitrovića i Kancelarije za mlade o praktičnom sprovođenju dela časova Građanskog vaspitanja, tokom kojih bi pančevački srednjoškolci posetili gradsku upravu i direktno se upoznali s radom Skupštine, funkcionisanjem grada i načinom donošenja odluka. Sličnu ideju Kancelarija za mlade realizovala je prošle godine u okviru obeležavanja Dana evropske demokratije, kada se pokazalo da postoji izuzetno interesovanje mladih za sticanje konkretnih saznanja o funkcionisanju grada i načinu donošenja odluka.

Posebno je bio interesantan deo sastanka na kom su predstavnici lokalne vlasti upoznali prisutne s primerima nedomaćinskog ponašanja pojedinih školskih upravitelja. Kako se moglo čuti, većnik Radojković oštro je upozorio direktore da povedu računa o tome kako i gde troše novac namenjen za materijalne troškove. On smatra da je neprihvatljivo da telefonski račun bude preko 40.000 dinara, kao što je to bio slučaj u jednoj pančevačkoj školi, a da đaci nemaju sapune i toaletni papir. Kritika se odnosila i na nekorektnost pojedinih ustanova koje su za izradu rasporeda časova izdvojile preko 100.000 dinara iako je Grad za tu svrhu namenio školama 20.000 dinara.

Z. Stanižan