Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Leto u prirodi

Nadmetanja najboljih kulinara

Krčkalo se na sve strane

Riblja čorba u Ivanovu, Omoljici i Starčevu * Paprikaš u „Đermu”

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Najoblji "Kod Andre"
Kliknite za veci prikaz
Ivanovo
Kliknite za veci prikaz
Omoljica
Kliknite za veci prikaz
Žiriranje
Kliknite za veci prikaz
Najbolji u "Đermu"

Leto u prirodi. Idealno vreme za druženje. Za pravu zabavu dovoljno je nekoliko dobrih prijatelja, parče hladovine i kotlić. Naravno, „nešto” za u kazanče i „neko” ladno – za majstora i društvo. Vikend za nama obilovao je lepim događajima, pravim druženjem, ali i žestokim okršajima „majstora varjače”.

U Ivanovu je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom „Ribarski dani i noći”. Pored najmlađih, koji su se nadmetali u sportskom ribolovu, održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Prema oceni žirija, najukusniji zalogaji bili su iz kotlića ekipe „Omoljica”, drugo mesto je pripalo timu „Plovak” iz Ivanova, a treće omoljičkom „Šaranu”.

USR „Šaran” iz Omoljice je 10. avgusta okupio 24 ekipe koje su se takođe nadmetale u spravljanju najpopularnijeg ribljeg specijaliteta.

U prijatnom ambijentu, u centru sela, u veseloj atmosferi, prva dva mesta osvojili su starčevački „Žabari”, dok je bronzano odličje pripalo domaćem timu. Tako su Omoljčani nastavili lepu tradiciju i po četrdeseti put okupili dobre kulinare.

Istog dana, ali u kafani „Kod Andre” u Starčevu, verovatno i najpopularnijem mestu gde se održava takmičenje u kuvanju riblje čorbe, nadmetalo se 28 ekipa. Istinski majstori su dali sve od sebe, ispoštovali tradiciju, ali su se i prisetili legendarnog Andre Pavlovića, jednog od pionira u organizovanju ovakvih manifestacija.

Prvo mesto je osvojio ZTR „Dimke”, druga je bila ekipa „Učitelj”, a treći „Pab-Neolit”, U nedelju, 11. avgusta, centar zbivanja bio je u kafani „Đeram” u Starčevu, gde je održano takmičenje u pripremanju paprikaša. Ova manifestacija je utoliko različita od drugih jer na njoj nastupaju najodvažniji kulinari, oni koji žele da se oprobaju i u ovoj „disciplini”, a da to nisu riblja čorba, gulaš ili pasulj.

Na „crtu” su izašle ekipe: „Masni krvni sudovi”, „Zvezda”, „Topolaši”, „Ceca”, „Učitelj”, „Kreativna radionica”, „Pan-lovac 1”, „Panlovac 2”, „Rio”, „Gavra”, „Artisti”, „Boža opušteno” i „Tražili ste, gledajte”. Specijalni žiri koji su činili Dragan Jerotić, Slavica Pešić i Marko Pejčić nije imao nimalo lak zadatak.

S obzirom na to da je i ovo nadmetanje održano u okviru „Dana druženja”, MZ Starčevo je za prve tri ekipe obezbedila pehare, a organizator je dodelio robne nagrade za pet najuspešnijih kotlića. Najukusniji paprikaš, po oceni žirija, skuvao je Miloš iz ekipe „Pan-lovac 1”, a drugo mesto je pripalo Koletu, kapitenu tima „Pan-lovac 2”.

Na treće mesto se plasirao Kele i njegova „Kreativna radionica”, četvrta je bila „Ceca”, a peto mesto je osvojila ekipa „Učitelj”. Ukusne specijalitete su pripremili i Bojan, Ivan i Dule, Ljuba i Edi, Emil i Janoš, Pera, Gavra, Boža, Koča i Stevan, ali ove godine nisu imali dovoljno sreće jer su odlučivale nijanse.

Lepom druženju u prijatnom ambijentu „Đerma”, na samom ulazu u Starčevo, doprineli su i Krča i Pera Kmet, a gotovo svi učesnici su najavili svoje učešće i dogodine.


Akcija „Pančevca” i udruženja „Ljubimci

Ne kupuj – udomi!

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” i „Pančevac” organizuju akciju pod sloganom „Ne kupuj – udomi”.

Svake nedelje biće predstavljeni ljubimci za besplatno udomljavanje, odnosno objavljene njihove fotografije sa osnovnim podacima.

Novi vlasnici će potpisivati ugovor kojim će se obavezati na to da će svojim budućim ljubimcima pružiti adekvatnu negu.


Lili

Kliknite za veci prikaz

Ova prepametna i dobra kujica, stara oko tri godine, živi u gradskom prihvatilištu, gde je sterilisana, vakcinisana i čipovana.

Dobar je čuvar, ali i velika maza. Verovatno je mešanac, iako nije nemoguće da je čistokrvan kratkodlaki ptičar.


Brkica

Kliknite za veci prikaz

Simpatični mališa, star oko dve godine, mešanac je sa šnaucerom, a već pri prvom pogledu na neodoljive brkove, jasno je koliki šmeker.

Veoma je brz i spretan. Dobro se slaže s drugim psima kao i s ljudima. Naravno, sterilisan je, vakcinisan i čipovan.

Nakon usvajanja moguće je obaviti besplatnu sterilizaciju udomljene životinje.

Sve informacije se mogu dobiti na telefon 064/21-74-880 ili na imejl adresi ljubimci@gmail.com.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Zelenim stazama, punog srca (5)

Čardak – centar očuvanja prirode

Tokom letnje šeme „Pančevac” i Planinarsko društvo „Jelenak” u ovoj rubrici zajednički će predstavljati prigodne pešačke i biciklističke trase u okolini.

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Deliblatska peščara je jedna od retkih očuvanih oaza prirode u našoj okolini, gde se Pančevci mogu rekreirati, osloboditi stresa i inhalirati čistim vazduhom.

Agilni članovi Planinarskog društva „Jelenak” omogućili su ljudima dobre volje da nesmetano uživaju u tom bogatstvu zelenila tako što su u okruženju edukativnog centra „Čardak”, udaljenog 46 kilometara od grada, obeležili šest kružnih staza dužine od tri do petnaest kilometara. Trase su prikazane i na mapi na sajtu „Jelenka”, a u ovom broju biće predstavljene preostale dve staze, koje su ujedno i najduže.

VRELA

Staza 1. Čardak – Vrela, duga je oko 12 kilometara i obeležena putokazima crvene boje.

Startuje od putokaza „Čardak”, prolazi pored lovačke čeke, a zatim nastavlja kroz bagremovu i borovu šumu, sve do šumarske kuće „Vrela”.

Nedaleko je istoimeni izvor, odakle staza nastavlja kroz karakteristične stepske predele do vidikovca sa kog se lepo mogu posmatrati rumunski Karpati. Na samom kraju trase, koja je pogodna i za biciklističku vožnju i kondiciono trčanje, nalazi se veća površina pod đurđevkom.

BOROVI BREG

Staza 2. Borovi breg ima oblik osmice. Sa oko 15 kilometara najduža je od svih na Čardaku. Nakon 500 metara od polazišta putanja se račva.

Smer levo prolazi kroz bagremovu šumu sve do široke i pregledne raskrsnice, odakle putokaz usmerava na desno. Nakon dva kilometra i lovačke čeke stiže se do takozvanog čvora osmice.

Smer nadesno vodi kroz predele žbunja ruja na Borovi breg, uzvišenje i lep vidikovac. Staza potom prolazi kroz razbacane šumarke borova i breza po livadskim i stepskim predelima, a zatim kod putokaza savija udesno i nastavlja prepoznatljivim pejzažima ispunjenim mnoštvom tragova divljih životinja. Nije zgoreg napomenuti da je Peščara jedan od najvažnijih centara biodiverziteta, a pored brojnijih vrsta, poput srndaća, zečeva, jelena ili divljih svinja, ovde žive i one ređe, kao što su, recimo, velika ušara ili vuk. Naposletku, staza koja je takođe pogodna za biciklizam i trčanje vraća se do čvora osmice, od kojeg nastavlja levo, prema polazištu na Čardaku.

Na ovoj lokaciji nalazi se edukativni centar čija je osnovna namena povećanje svesti korisnika o neminovnosti zaštite prirode, pa ne treba da čudi to što je Čardak odredište ekskurzija, mesto radionica, istraživačkih kampova i sastanaka naučnika, kao i mesto na kom se mogu dobiti interesantne informacije.