Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Zdravlje i porodica

Umetnost darovanja

Poklon prema horoskopu

Kliknite za veci prikaz

JARÄŒEVI:

Ovaj znak ceni praktičnost više nego ostali. Uvek će se više obradovati nečemu što će moći da koristi nego ukrasu bez naročite namene koji će stajati na polici. Udobna i kvalitetna odeća (naročito od vune), dobra knjiga i pakovanje domaćih biskvita često će ga veoma obradovati. Pored toga, izrazito ceni iskrenost osećanja prijatelja koji im nešto daruju. Ipak, ni Jarčevima nije strano uživanje u luksuznim predmetima, nakitu, antikvitetima, stilskom nameštaju. Šta god radili, nikako im ne priređujte zabave iznenađenja. Oni to ne vole i mogu se čak naljutiti na vas ukoliko odaberete loš trenutak za to.

VODOLIJE:

Za razliku od predstavnika prethodnog znaka, Vodolije obožavaju zabave, iznenađenja i da budu u centru pažnje. Njihova inteligencija, dosetke i šarm često bez problema drže pažnju svih u prostoriji. Impulsivne su, vole spontanost i brzinu. Zbog toga, kada birate poklon za njih, trudite se da bude jedinstven, drugačiji od očekivanog, da intrigira i stimuliše njihovu maštu.

Raspon poželjnih poklona je veoma širok – od egzotičnog pakovanja tarot karata, preko kristalnih predmeta i neobičnih figura, do mobilnog telefona i svega što podstiče komunikaciju. Dobra vest je da ne morate posebno brinuti o pakovanju, jer Vodolije najčešće na to ne obraćaju pažnju.

RIBE:

Koliko nam je poznato, šta god da poklonite Ribama – biće dobro, a njima će biti pomalo neprijatno što ste trošili novac na njih. Mnogi predstavnici ovog znaka su čak previše brižni prema drugima, romantični, nežni, kreativni i emotivno nesigurni.

Oni će ceniti sve estetski privlačne stvari ili one prijatne za sva čula. To mogu biti skladno aranžiran buket cveća, porodični album za fotografije, lepi komadi odeće od nežnog materijala, boca kvalitetnog vina ili romantična večera za dvoje uz sveće i muziku. Ribe su deca okeana, tako da će se obradovati svemu što ima veze sa vodom. U obzir dolaze različiti setovi mirišljavih ulja, ukrasne školjke, spa tretman, nakit sa ametistom ili akvamarinom... U svakom slučaju, Ribama će biti najvažnija vaša međusobna osećanja, pa se potrudite da vreme koje tom prilikom provedete zajedno bude posebno i prijatno.


Ženske priče

O ogovaranju iz drugačijeg ugla

Kratak vodič kroz preživljavanje tračarenja

Kliknite za veci prikaz

Pre bilo kakve dalje analize podsetili bismo vas na narodnu poslovicu „Za dobrim konjem prašina se diže”. Veoma je utešna i na slikovit način opisuje pozadinu većine zlonamernih i neproverenih komentara o nekome, iza kojih se krije obična zavist. Međutim, pomenutom „konju” ova činjenica nikako neće olakšati saznanje da njegovi prijatelji, poznanici, rođaci ili čak ljudi koje nikada nije ni upoznao pričaju loše stvari o njemu.

Spektar mogućih emocija se kreće od blage neprijatnosti zbog cele situacije do izrazitog besa ili čak želje za osvetom. Što je najgore, žrtva ogovaranja nema nikakvu kontrolu nad glasinama. Ne može ih zaustaviti, a kada se jednom rašire preko društvenih mreža ili u širokom krugu poznanika, nemoguće ih je demantovati. Ipak novije studije nas uveravaju da čak i u tome ima nečeg dobrog, naročito onda kada u ogovaranju postoji zrnce istine. Socijalni psiholog Rob Viler sa „Berklija” u Kaliforniji koautor je jednog takvog naučnog rada. Prema njegovom mišljenju, prenošenje glasina (ukoliko u njima ima istine) može da dovede i do pozitivnog efekta, na primer – sprečavanja nečijeg lošeg ponašanja ili eksploatacije drugih ljudi. Ogovaranje čak može da ima i pozitivan terapijski efekat i spreči zdravstvene probleme sa povišenim krvnim pritiskom i druge psihosomatske tegobe ukoliko onaj koji ogovara smatra da je na neki način upozorio ostale na opasnost.

S druge strane, kada je ogovaranje neopravdano, teško je izaći na kraj s tim problemom. Možete da mu pristupite na nekoliko načina. Pre svega, podsetite sebe da se iza nečijeg pokušaja da sruši vašu reputaciju uglavnom krije ljubomora. Kada ste to shvatili, ostaje vam da se opredelite za jedan od mogućih pristupa tom problemu. Ukoliko imate jake živce i nije vas previše briga šta drugi govore o vama, najbolje je da jednostavno postižete što veće uspehe u svom životu, a oni koji su vas ogovarali će vremenom postepeno sagoreti u svojoj zavisti. Međutim, ukoliko se radi o ozbiljnim neistinama zbog kojih biste mogli imati posledice, preostaje vam samo konfrontacija. Direktna i oštra, kako biste sprečili takvo ponovljeno ponašanje u budućnosti. Većina ogovarača će se postideti ako im kažete da znate šta su pričali o vama i sledećeg puta će dobro razmisliti da li žele da osete vašu opravdanu ljutnju po drugi put.

Pritom je važno izbeći pretnje i govor nasilja. Ako tako budete nastupili, možete samo učiniti protivuslugu sebi i prouzrokovati još gore glasine. Budite smireni, jasni i taktični i svojim primerom pokažite da umete da se kontrolišete.

Ne zaboravite da su često osobe koje najviše ogovaraju druge u isto vreme i najnesrećnije od svih u svom okruženju. Često se bore sa sopstvenim niskim samopoštovanjem ili jednostavno pokušavaju da na svaki način dospeju u centar pažnje. U svakom društvu postoji po neka „radio-Mileva”, koja prenosi i šta je tačno i šta nije, i time dobija lažan osećaj sopstvene vrednosti. Zbog toga, ako se ikada budete našli u centru ogovaranja, setite se one narodne poslovice sa kojom smo počeli ovaj tekst. Pobedite i sebe i druge vlastitom smirenošću.


Astro svaštara

Uticaj podznaka

Verovatno vam se često dogodilo da vas pitaju šta ste u podznaku kada u nekom društvu počne razgovor o astrološkim temama. Čak i ako znate odgovor na to pitanje, mnogima zapravo nije jasno šta je, u stvari, taj podznak o kome svi toliko pričaju. On se može odrediti vrlo lako ako znate tačno vreme svog rođenja. Preporučujemo vam da posetite sajt www.astro.com, na kome ćete vrlo lako i brzo (i potpuno besplatno) saznati ne samo to, već i mnogo više o svojoj natalnoj karti. Ukoliko dobro znate engleski jezik, moći ćete da pročitate i naučite mnogo toga – od kratkoročnih prognoza do slaganja u ljubavi sa određenom osobom (ukoliko imate sve neophodne podatke), pa čak i koja je idealna turistička destinacija za vas.

Podznak, ili ascendent, kako se stručnije naziva, predstavlja znak koji se nalazio na najistočnijoj tački neba u momentu vašeg rođenja. Na engleskom se naziva „rising sign”, što znači izlazeći znak, i taj naziv jasnije opisuje suštinu podznaka. Ascendent je tačka u horoskopu koja predstavlja početak prve od dvanaest astroloških kuća na natalnoj karti i simbolizuje ličnost. Ukoliko su znak i podznak neke osobe suprotstavljeni ili drugačiji (na primer, znak lav, a podznak rak), ona će često imati teškoća da pomiri krajnosti u sebi. Pored toga, važno je znati i da li se neka planeta nalazi u prvoj kući. Uvek je potrebno pogledati sve aspekte u horoskopu i tek onda doneti zaključak. Mnogi veruju da podznak postaje izraženiji u drugoj polovini života, ali to ne mora biti tako.

Pored toga, važno je posmatrati u kojoj kući i znaku se nalazi mesec. Tek kada se uzmu u obzir znak, podznak i mesec, može da se nastavi s daljim istraživanjem. Sajtovi poput gorepomenutog su odlična polazna tačka za astro putovanje, a ukoliko vam radoznalost ne bude dala mira, uvek možete da posetite i nekog profesionalnog astrologa, ali njegove reči uvek prihvatite s dozom rezerve, jer, ipak, svako od nas, u suštini i osim u nekim ekstremnim situacijama, drži ključ od vlastite sreće u svojim rukama.

Stranu pripremila Sunčica Ćirković


Kutak za roditelje

Vreme je za prvi bicikl!

Kliknite za veci prikaz

Ukoliko ste ovog leta rešili da naučite svog mališana da vozi bicikl, možda će vam ovaj tekst biti od koristi.

Roditelji se često dvoume oko toga da li da za početnu vožnju svog mališana izaberu bicikl s pomoćnim točkovima ili onaj na dva točka, fokusirajući se na vežbanje balansa. U svakom slučaju, pre nego što uradite bilo šta drugo, potrudite se da dete ima neku vrstu zaštite od povreda tokom prvih pokušaja.

Svojim primerom ćete najlakše zainteresovati dete.

Vozite bicikl pred njim, pokažite kako okrećete pedale, pričajte mu koliko će biti zabavno kada i ono bude moglo da vam se pridruži u vožnji.

To je, otprilike, dovoljna psihološka priprema, a većina dece će i sama poželeti da nauči i čak moliti odrasle da se što pre zajedno upuste u tu avanturu.

Najvažnije je da budete strpljivi, a ukoliko je jedan roditelj smireniji od drugog, njemu treba prepustiti ovaj zadatak. Tehnički deo lekcije verovatno znate i sami. Držite čvrsto bicikl sve dok se dete ne opusti na sedištu s jednom nogom na pedali, a drugom na zemlji. Zbog toga je važno da prvi bicikl bude prilagođen uzrastu deteta i da ono može da dodirne tlo stopalima dok sedi. Naglasite detetu da ne steže volan grčevito rukama i ohrabrite ga da polako stavi i drugu nogu na pedalu (dok vi i dalje držite bicikl) i da održava ravnotežu. Ako počne da skreće levo ili desno, zaustavite ga i krenite ispočetka. Nemojte preterivati s dužinom prvih vožnji. Jedan trening ne treba da traje duže od dvadeset minuta. Ponavljajte ove vežbe svakodnevno i dete će nakon desetak dana biti spremno da vozi samostalno. Ipak, ne puštajte ga samog predugo i budite kraj njega u slučaju da se uplaši, naročito kada je reč o mlađoj deci.

I, naravno, kada vaše vežbe počnu da pokazuju znake napretka, ne zaboravite da zamolite nekog da fotografiše te prve, najslađe i najzabavnije vožnje. Biće vam to lepa uspomena na jednu od prvih zajedničkih pobeda.


Nešto više o čokoladi

Slatka, a ponekad i zdrava

Kliknite za veci prikaz

Iako se o ovoj poslastici retko govori u kontekstu zdrave ishrane, mnoge studije širom sveta su dokazale njena blagotvorna svojstva. Naravno, s čokoladom treba biti oprezan i ne konzumirati je u prevelikim količinama, inače od njenog pozitivnog efekta neće biti ništa.

Istorija upotrebe ove namirnice je zaista duga. Stari narod iz centralne Amerike (Maje) naročito je cenio čokoladu i koristio je plodove kakaovog stabla kao valutu i za darivanje. Maje su u svojim dvorištima sadili drveće kakaoa, a plodove su upotrebljavali za spravljanje ukusnog napitka u koji su dodavali vanilu, soju i čili. Inače, botaničko ime ovog drveta (kakaovca) glasi „Theobroma cacao”, što znači „hrana bogova”. Veruje se da ova poslastica ima jaka afrodizijačka svojstva, kao i da doprinosi boljem raspoloženju. Crna je zdravija nego mlečna i, prema nekim istraživanjima, umereno konzumiranje može da utiče na bolju cirkulaciju, smanji krvni pritisak i poboljša koncentraciju, kao i intelektualne i psihičke sposobnosti.

Čokolada, naravno, ima i negativnih efekata, naročito kada se koristi u prevelikim količinama. Mnogi ljudi su alergični na tu namirnicu, a može lako dovesti do gojaznosti i zavisnosti. Na tržištu se mogu naći različite vrste čokolade, a njihov kvalitet često zavisi od procenta kakaoa u njima. Gorkoslatka sadrži oko 34 odsto, dok one kvalitetnije imaju između 60 i 80. Visokokvalitetna čokolada ima malu količinu šećera u sebi, a priprema se s pravim ekstraktom vanile dobijenim iz orhideja s Madagaskara. Za razliku od toga, većina mlečnih čokolada koje se mogu naći na tržištu sadrži samo 20 odsto kakaoa, veliku količinu šećera, a ponekad više od pet odsto biljnog ulja, koje se dodaje umesto skupog kakao maslaca.