Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Fotoreportaža

Prođe još jedan „Žisel”

Suncokret se podmladio i uspravio

Duže od četiri decenije jedna od najstarijih manifestacija na ovim prostorima, poput odvažnog suncokreta, odoleva jakim udarima raznolikih vetrova zagrčenih svakojakom prašinom. Uistinu, uspeo je taj najmirisniji omoljički cvet, pod nazivom „Žisel”, na putovanju kroz dugu istoriju, do dana današnjeg, štošta da preživi. I ne samo da preživi, već i da se uspravi, nekako podmladi i nanovo zasija prepoznatljivim zlatno-žutim koloritom.

Kliknite za veci prikaz
Salon umetničke fotografije
Kliknite za veci prikaz
Volonteri se okrepljuju
Kliknite za veci prikaz
Filmski laurati
Kliknite za veci prikaz
Lens Lopez
Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
"Almodovar", Vuk Adžić
Kliknite za veci prikaz
"Pirotski kraj", Željko Đurić
Kliknite za veci prikaz
"Fudbal", Saša Aluševski

Pomenutom osveženju znatno je doprineo i Međunarodni volonterski kamp „Sunflower”, u kome je učestvovalo petnaestak, mahom mladih volontera iz Rusije, Češke, Španije, Engleske, Francuske, Grčke i Koreje. To mesto dobrih vibracija, smešteno u Vatrogasnom domu, otvoreno je 30. jula, s ciljem da promoviše toleranciju, interkulturalnost i aktivizam. Pored intenzivnog druženja, svakodnevno su organizovani najrazličitiji sadržaji, a utisci gostiju i domaćina, tačnije samih građana, premašili su sva očekivanja.

Nesumnjivo da je i ta mladost ubrizgala snažnu energiju „Žiselu” i uticala na porast interesovanja za ovaj festival. Ipak, najveći teret je, kao i svake godine, podneo glavni organizator – Dom kulture. Uz pet izložbi i dve zvanične projekcije, program je nadgrađen i s nekoliko izuzetno kvalitetnih muzičkih sadržaja.

„Fudbal”

Krenimo redom: jedna od najprestižnijih gradskih manifestacija je startovala u četvrtak, 8. avgusta, koncertom tamburaša pod nazivom „Kad je čovek pesma”.

Sam festival zvanično je počeo naredne večeri, otvaranjem 41. salona umetničke fotografije. Istovremeno su u Domu kulture upriličene još četiri izložbe: „Seoski muzikanti” Branislava Brkića, „Eko-fotografija” Centra za talente Beograd, „Putevi raskršća” Božidara Vitasa i izložba dobitnika najviših zvanja Foto-saveza Srbije. Potom su proglašeni i najbolji, a nezahvalan posao odabira obavili su sve sami majstori umetničke fotografije: Dragoslav Mirković, Aleksandar Kelić i Milan Živković.

Ukupan broj fotografija bio je 403, a žiri je od 104 autora u uži izbor uvrstio 52, čiji su radovi izloženi na Salonu. Nagrađene su po tri najbolje kolekcije i pojedinačne fotografije, koje su zavredele zlatne, srebrne i bronzane suncokrete „Žisela”, plakete Foto-saveza i novčane nagrade u iznosu od 20.000, 15.000 i 10.000 dinara.

Prvu nagradu za kolekciju fotografija je osvojio Željko Đurić iz Smedereva, drugu Mina Delić iz Sente, a treću Lili Jazbec iz Maribora. Za najbolju pojedinačnu fotografiju proglašen je „Fudbal” Saše Aluševskog iz Skoplja, drugi je „Almodovar” Beograđanina Vuka Adžića, a treći „Unutrašnji pogled” Zorice Petrović iz Smedereva. Pored toga, žiri je dodelio i pet pohvala. Nakon oficijelnog dela romantično nastrojeni Omoljčani i njihovi gosti uživali su u večeri koju je ulepšao glumac i muzičar Miloš Radović.

„Mislioni”

Četrdeset treće izdanje Međunarodnog festivala amaterskog filma otvoreno je u subotu, 10. avgusta, a u nastavku večeri na Letnjoj pozornici emitovano je šest od jedanaest odabranih ostvarenja.

Nakon toga, publika je mogla da vidi domaći film „Falsifikator” Gorana Markovića.

Finalnog dana, u nedelju, prikazano je preostalih pet dokumentaraca. Potom su i svečano proglašeni laureati koje je selektovao stručni žiri u kome su bili Svetlana Paroški (rediteljka i scenaristkinja), Slobodan Mićić (filmski montažer) i Miodrag Novaković (dramaturg).

Najvažnije priznanje, Gran-pri festivala, pripalo je, uz autorsku nagradu, kristalnu vazu, diplomu i 30.000 dinara, Dragu Latinoviću i Iliji Galonji iz Futoga za film „Mislioni”. Sledeću, po rangu, prvu nagradu (i plaketu „Zlatni suncokret”) osvojila je pomenuta Zorica Petrović za film „Usluga čobanska”, drugi je bio rad Živomira Mihajlovića iz Velike Plane pod nazivom „Trinaesto prase”, a „Bronzani suncokret” odneli su Dobrivoje i Dobrila Pantelić iz Donje Brezovice s ostvarenjem „Vršaj”. Podeljena su i brojna druga priznanja, među kojima i specijalne nagrade za najbolju kameru, montažu i funkcionalnu upotrebu zvuka, a za najbolji scenario plaketa „Zlatni suncokret” pripala je Pančevcima Aleksandri Jakovljević i Radovanu Đeriću za film „Svadben venac odbi se biser grana”.

Ovogodišnji „Žisel” zatvorio je virtuozni teksaški „ubica gitara” Lens Lopez, a opšti zaključak je da je ova manifestacija na tragu stare slave.

J. Filipović


Humanitarna moto-žurka u Novom Selu

Nezaboravan skup dvotočkaša

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Novoseljanski ljubitelji motociklizma organizovali su četvrtu humanitarnu motožurku u subotu, 3. avgusta.

Centar svih dešavanja bio je na terenu iza Doma kulture kada su od 18 sati počeli da pristižu bajkeri iz okoline, ali i iz Vršca, Beograda, Bijeljine...

Ulaz je bio slobodan tako da je gužva nastala veoma brzo, a oko dvesta dvotočkaša „grmelo” je sa svih strana. Za nezaboravan provod uz dobri stari rok bili su zaduženi beogradski bendovi „Prorock”, „Trigger” i „Bend X”, koji su svirali do duboko u noć. Organizatori ističu da je ova žurka bila posećenija nego prošlogodišnja i da je prošla bez incidenata, a ponovno druženje najavljeno je za sledeću godinu na istom mestu.

Kao i prethodnih godina, novoseljanski bajkeri će prikupljeni novac od priloga posetilaca i prodatog pića uložiti u humanitarne svrhe – za kupovinu lekova i pomagala za invalide, izgradnju rampi za kolica i za ostale potrebe socijalno najugroženijih stanovnika Novog Sela.

Milena Jovišić


Pank, ipak, nije mrtav

Ima nas gomila, definitivno

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

U prepunoj bašti Doma omladine u subotu, 10. avgusta, nastupio je legendarni šabački pank bend „Goblini”. Posle trinaest godina Pančevci su konačno dobili priliku da uživo čuju hitove poput „Anja, volim te”, „Ona misli da zna”, „Voz” i, naravno, „U magnovenju”, himnu ovog sastava.

Frontmen grupe Branko Golubović Golub je na početku koncerta pozdravio publiku, uz izvinjenje što je toliko vremena prošlo od njihove poslednje svirke u našem gradu i u svom maniru najavio dobar provod i odličnu muziku. Bend je pokazao da je i te kako dobro usviran i da je došao spreman da pruži sto deset odsto sebe na sceni, što često nedostaje povratničkim sastavima.

Šapčani su započeli koncert pesmom „Ima nas”, što je izazvalo glasne ovacije posetilaca. Iskren pristup, odličan vajb i velika količina pozitivne energije oduvek su odlikovali nastupe ovog benda, a tako je bilo i ovog puta.

Pesmu „Luna” iz 2010. i njen refren „to se ne leči, to se pobeđuje” otpevali su horski s publikom, što je dokaz da fanovi prate i noviji rad ovog sastava. Potom su usledile pesme iz devedesetih godina, kao što su „Ne trebam nikome”, „Daleki put”, „Trag” i „Doktor Hofman”.

Tekstovi „Goblina” ni danas, u vremenu krize svih vrednosti, ne gube na značaju, a stihovi poput „voli da voliš, mrzi da mrziš, ostavi neki trag i nestani tiho” još uvek pokreću adrenalin kako kod pripadnika starijih tako i kod mlađih generacija. I sami članovi benda su bili iznenađeni podmlatkom pančevačke publike na svirci, jer su polovinu posetilaca činili tinejdžeri. Iako nisu bili ni rođeni u vreme nastajanja najvećih hitova ove grupe, upravo su oni bili zaslužni za odličnu atmosferu i šutku koja će dugo ostati upamćena.

Pank kao forma bunta nastavlja da živi kroz vreme, a to su potvrdili i glasni pozivi publike da bend izađe na bis, na šta su momci iz ovog sastava odgovorili odsviravši pesmu kojom su započeli koncert.

„Goblini” pripremaju novi album koji treba da izađe u proleće 2014, pa se nadamo da je ovaj nastup samo prvi u nizu i da ćemo ih uskoro ponovo videti u našem gradu.

J. J.


Završeni starčevački letnji programi

Dani druženja obaraju rekorde

Avgustovski deo osamnaestih „Dana druženja”, koje organizuje veliki broj starčevačkih ustanova, udruženja i klubova, doneo je sijaset interesantnih sadržaja.

Kliknite za veci prikaz
Od izvora dva putića
Kliknite za veci prikaz
Majstori stoge fuce
Kliknite za veci prikaz
Mališani u akciji
Kliknite za veci prikaz
Vino i gitare
Kliknite za veci prikaz
Mažoretkine
Kliknite za veci prikaz
Izviđači

Izložba kućnih ljubimaca i glumačko veče Miloša Radovića „Vino i gitare” obeležili su četvrtak, 1. avgust, a narednih dana završen je turnir u bilijaru, koji je osvojio Milan Mićić. U malom fudbalu je pobedila ekipa „Kužet”, a u jambu je bio najbolji Vujadin Vukosavljević. U večernjim satima na Trgu neolita svirao je Ivan Angelevski, elektronsku muziku je miksovao di-džej Deki, a evergin notama su publiku razgalili Nada Popaz Petrović i Žare Milakov.

U nedelju se silan svet okupio na platou Doma kulture kako bi se divio oldtajmerima, a u KKK-u je stonofudbalska elita iz cele Srbije demonstrirala umeće na svetskom nivou. U uzbudljivom finalu, za nijansu bolji od ostalih bili su Nebojša Gak i Siniša Baljak iz Zemuna.

Istovremeno, u pabu „Neolit”, šesnaestorica pivopija su se nadmetala u ispijanju omiljene hmeljne tekućine, a šampionski cug imao je Slobodan Novakov.

Na takmičenju u bacanju kamena s ramena u ponedeljak, 5. avgusta, ponovo je ubedljiv bio Saša Petrović, a istog dana na Trgu je održan zabavni dan za najmlađe. Tom prilikom bebe su se nadmetale u puzanju, nešto stariji mališani u slaganju „puzli”, crtanju omiljenog ljubimca i trci.

Nešto kasnije, na istom mestu, publiku je zabavljao popularni akustičar Tođa.

Narednih dana na turniru u boćanju trijumfovao je Aleksandar Dimitrijević, nastupile su mažoretkinje i hip-hoperke, održana je revija frizura na kojoj je pobedili Tatjana Milosavljević i Lazar Drinjak. U rolerijadi je oboren rekord u broju učesnika, a među njih šezdeset, glavna nagrada pripala je Katarini Savić. Iste večeri, u sredu, 7. avgusta, na Trgu je viđen pravi narodnjački spektakl, a nastup legendarne Lepe Lukić i starog asa Dobrivoja Topalovića ispratilo je preko hiljadu ljudi.

U večeri uoči slave najbolji u pikadu bio je Darko Gavrilov, a u petak, 9. avgusta, crkvena opština u Starčevu je proslavila Svetog Pantelejmona. Istog dana, na pomoćnom terenu Opštinskog stadiona počeo je Međunarodni izviđački višeboj, a nakon pokazanih znanja i veština prvo mesto je pripalo odredu iz Kragujevca. Uveče je na platou Doma kulture održan koncert benda „Bluz delivers”, uz podršku Motokluba „Neolit”.

U subotu je u basketu pobedila ekipa „Amsterdam” iz Omoljice, a „Kod Andre” najbolju riblju čorbu je skuvao tim STR-a „Dimke”. Dan kasnije, u „Đermu”, ekipa „Panlovac plus 1” je pripremila najukusniji svinjski paprikaš. Tog dana je u odbojci dominirao tandem Petar Širkov i Aleksandar Gavrilov, a uveče je svirao kvartet „Džez muzičari Srbije”. U ponedeljak, 12. avgusta, na turniru u fudbalu na pesku nedodirljiva je bila ekipa „Nedodirljivi”, u utorak je na Trgu organizovano neobično takmičenje u slušanju „Riblje čorbe”, a laskava titula otišla je u ruke Aleksandru Nikoliću.

Nakon toga, prisutni su se opustili uz muziku osamdesetih koja se nekad puštala u diskoteci „Lav” i di-džej Guleta.

Dani druženja su na tom popularnom šetalištu okončani u sredu, 13. avgusta, nastupima tamburaškog orkestra „Neolit”, a preko šezdeset programa, mnoštvo učesnika i bezbroj posetilaca svrstava ovu manifestaciju u red jedinstvenih na ovim prostorima.

J. Filipović