Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Politika

Nezadovoljstvo DSS-a

Vlast se jednom godišnje seti „Oluje”

Demokratska stranka Srbije je nezadovoljna što je vlast u Srbiji zaboravila na patnje i stradanja naših sunarodnika koji su proterani sa svojih ognjišta tokom operacije „Oluja” jer ih se seti samo jednom godišnje.

Za DSS nema sumnje da je „Oluja” ratni zločin, jer su Hrvati samo u jednom danu proterali oko 250 hiljada Srba Krajišnika iz njihovog zavičaja u Lici, Baniji, Kordunu, Dalmaciji i Slavoniji, a mnogi pripadnici vojske Republike Srpske Krajine i nedužni civili su tom prilikom pobijeni.

Da sve bude apsurdnije, „Oluja” je najveći ratni zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata, a Hrvatska tu sramnu vojnu operaciju proslavlja kao svoju pobedu.

Zločin nikada ne može biti pobeda nego najgori poraz i poniženje svake ljudskosti. Nažalost, Hrvatska pokazuje da ni danas ne može da razlikuje dobro od zla i da nema snage da prizna zločin i pokloni se nevinim žrtvama. Umesto da prihvati da je tokom „Oluje” počinjen genocid i da su pogažene sve važeće pravne norme, Hrvatska i dan-danas nastavlja da vrši pritisak na Srbe.

Srbija i celi srpski narod imaju dužnost da se uvek, a ne samo jednom godišnje, sećaju „Oluje” i ne smeju da zaborave nevine žrtve hrvatske vojske, koju su u vršenju genocida podržavale zapadne sile. One su mirno i nemo posmatrale zločine koji su počinjeni tokom „Oluje” samo zato što su žrtve bile srpske nacionalnosti.

Kao narod i država možemo graditi mirnu i sigurnu budućnost samo ako sačuvamo pamćenje na sve proterane i nedužno postradale Krajišnike.

Mišo Marković, odbornik DSS-a i član Vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu


Jovan Lazarov, poslanik u pokrajinskoj Skupštini

Pančevo je slepo crevo Vojvodine

Južnobanatski okrug i dalje dobija samo tri do četiri odsto novca iz Novog Sada, a Južnobački čak trideset odsto * Nedopustivo je da Vojvodina sve više zaostaje u odnosu na Srbiju

Kliknite za veci prikaz

Jovan Lazarov, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine, izjavio je da vojvođanska vlast i dalje ignoriše Pančevo i dodao da se to najbolje vidi kada je u pitanju raspodela novca iz pokrajinskih fondova. Kao primer za to naveo je da vojvođanski Fond za kapitalna ulaganja i dalje duguje novac našem gradu za neke rekonstruisane ulice.

– Osim toga, postoji ogromna disproporcija u ulaganjima u Vojvodini. Konkretno, gotovo 30 odsto sveg novca iz Novog Sada odlazi u Južnobački okrug, a samo tri do četiri odsto u Južnobanatski, čiji centar je Pančevo.

Naš grad je zbog toga i dalje slepo crevo Vojvodine. Srpska napredna stranka se zalaže za autonomiju Vojvodine onako kako je definisana u Ustavu Srbije, ali se na prvom mestu bori za to da naša pokrajina ponovo bude lokomotiva razvoja, a ne da stagnira u odnosu na Srbiju kao što se to dešava već duže vreme. Nezaposlenost u Vojvodini nikada nije bila veća, a plate nikada nisu bile manje u odnosu na ostatak Srbije. Zbog toga očekujem da predsednik vojvođanske Vlade na jesen podnese ostavku, da ta Vlada padne i da se time stvore uslovi za raspisivanje novih izbora, na kojima insistira Srpska napredna stranka.

Neosporno je da sadašnja vojvođanska Vlada ima legalitet jer ima većinu poslanika u S k u p š t i n i , ali nema legitimitet jer više nema podršku među građanima Vojvodine. Ako čelnici Dem o k r a t s k e stranke u Vojvodini ne podnesu sami ostavke, SNS će nastaviti sa svim drugim demokratskim načinima borbe, uključujući i političke proteste – naglasio je Lazarov.

On je dodao da mu kao Pančevcu i poslaniku koji se u vojvođanskoj skupštini bori za interese našeg grada posebno teško pada što se već godinama odlaže rekonstrukcija Internog odeljenja Opšte bolnice.

Lazarov ističe da taj problem nalaže potrebu da poslanici vladajuće većine iz Demokratske stranke i njegove partijske kolege zaborave na političke razlike i da zajedno počnu da vrše pritisak na pokrajinske institucije da što pre nešto učine.

– Do sada sam korektno sarađivao sa Petrom Andrejićem i Zoranom Jovanovićem, pokrajinskim poslanicima Demokratske stranke, i Verom Ugrčić, predstavnicom Pokreta snaga Srbije, a očekujem da će ta saradnja u pokrajinskom parlamentu ubuduće biti još bolja nakon formiranja nove pančevačke vladajuće koalicije. Nadam se da će zbog toga sada biti lakše da se traži pomoć od pokrajinskih institucija za sanaciju Internog odeljenja – dodao je Lazarov.

On je izjavio i da je među odlukama koje su donete na poslednjoj sednici pokrajinske skupštine bila i ona o dodatnom zaduživanju Vojvodine za izgradnju nove bolnice u Sremskoj Kamenici. Prema rečima Lazarova, Srpska napredna stranka to ne osporava, jer smatra da je poboljšavanje uslova za lečenje u interesu svih građana Vojvodine.

Međutim, kako on kaže, nije dobro da su u jednom gradu luksuzni uslovi za lečenje, a da u Pančevu, iz koga ide veliki novac za Novi Sad i Beograd, postoji Interno odeljenje bolnice koje podseća na 19. vek, gde ima bubašvaba.

On je istakao da je u svim dosadašnjim istupanjima u Skupštini Vojvodine insistirao da Vlada Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja donesu odluku da se pod hitno rekonstruiše Interno odeljenje.

Lazarov je dodao da je za sada dobio neka usmena obećanja da će se sa renoviranjem početi, ali ga je, kako kaže, zapanjilo da Opšta bolnica u Pančevu još uvek nije uspela da dobije novac od pokrajinske vlasti ni za izradu projektne dokumentacije.

M. Gligorić


Omladinci DS-a sve aktivniji

Pozitivnom energijom do novog terena

Kliknite za veci prikaz

Klub demokratske omladine iz našega grada je u subotu, 10. avgusta, organizovao utakmicu malog fudbala i građanima Pančeva ponudio da potpišu peticiju za vraćanje starog sjaja terenu kod toplane na Sodari.

Igrajući fudbal, mlade demokrate i momci iz pomenutog naselja hteli su da skrenu pažnju javnosti, ali pre svega Gradske uprave i Direkcije za izgradnju Pančeva, na očajno stanje pojedinih sportskih terena u gradu.

Zatravljenost, ispucao beton i neravnosti na terenu, samo su najuočljiviji problemi.

– Hteli smo da na Dan mladih, 12. avgusta, ukažemo na veoma loše stanje nekih terena u Pančevu koji bi mogli više da se koriste. Zahvaljujući našoj inicijativi, onaj u Zetskoj ulici je već u fazi renoviranja.

Ovde smo zainteresovanim sugrađanima ponudili da se pridruže našoj akciji i potpišu peticiju koju ćemo poslati gradonačelniku Pančeva i direktoru Direkcije za izgradnju, u nadi da će oni pomoći da se ovo stanje popravi, a tereni postanu funkcionalni. Inače, ovaj na Sodari je jedan od retkih koji nije presvučen asfaltom, pa je zato i propao. Želimo da se to popravi – istakao je Aleksandar Caran, član Kluba demokratske omladine Pančeva.

Ova akcija je naišla na dobar prijem. Oko sto učesnika je potpisalo peticiju, a organizatori se nadaju da će njihova aktivnost uroditi plodom.

S. D.


Gradski odbor Pokreta veterana

Posao za najugroženije

Gradski odbor Pokreta veterana iniciraće kod nadležnih u lokalnoj vlasti donošenje mera kojima bi trebalo da se olakša položaj učesnika dosadašnjih ratnih sukoba i njihovih najbližih.

U Pokretu veterana smatraju da bi te mere pre svega trebalo da obuhvate pomoć pri zapošljavanju i ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, kao i umanjivanje računa za komunalije.

Za početak, odgovorni u Pokretu veterana najavljuju da će pokušati da uz pomoć lokalne vlasti omoguće zapošljavanje socijalno najugroženijih članova te organizacije.

– Kada je trebalo da se brani teritorijalni suverenitet i opstanak naše države, veterani su bili u prvim borbenim redovima, a sada su zaboravljeni od svih i od naše države. Zbog toga smatramo da veteranima treba da se dodeli status boraca jer bi samo u tom slučaju mogli da računaju na olakšice – smatraju odgovorni u Gradskom odboru Pokreta veterana.

Zainteresovani za buduće akcije te organizacije sve informacije mogu da dobiju u njenim prostorijama koje se nalaze u ulici Žarka Zrenjanina 17, na drugom spratu, svakog radnog dana od 17 do 19 sati.

M. G.


Održana sednica Gradskog veća

Skuplje usluge „Higijene”

Izglasani novi pravilnici i rešenja

Kliknite za veci prikaz

Članovi Gradskog veća, kojim je predsedavao zamenik gradonačelnika Saša Pavlov, na sednici održanoj 13. avgusta, najpre su dali saglasnost u vezi s programom zaštite i razvoja spomenika prirode „Kesten Ćurčina u Pančevu”, što je povereno JKP-u „Zelenilo”.

Komunalne usluge – sakupljanje i odvoženje, kao i odlaganje i uklanjanje otpada i drugog smeća – poskupeće ukupno za oko 20 dinara po domaćinstvu. Direktorka JKP-a „Higijena” Milica Jovanović rekla je kako smatra da to nije veliki pojedinačni iznos za domaćinstva, a onaj ukupan jeste za komunalno preduzeće na čijem je čelu, te da su zato članovi UO „Higijene” zatražili saglasnost većnika za korekciju cena.

Potom je izglasan novi pravilnik o izdavanju parking-karte za osobe sa invaliditetom. Većnik Predrag Patić objasnio je da je u prethodnom dokumentu koji je pokrivao ovu problematiku bilo nedostataka, te da su sada precizirane neke odredbe, čime je akt postao operativniji. Takođe, izmenjen je poslovnik Gradskog veća, utoliko što će ubuduće jedna osoba biti i sekretar lokalne vlade i gradonačelnika.

Izmenjeno je rešenje o obrazovanju komiteta za bezbednost saobraćaja, pa su u sastav tog tela sada ušli kako novi gradski funkcioneri tako i predstavnici pančevačkih medija – RTV-a Pančevo i „Pančevca”. JKP-u „Vodovod i kanalizacija” povereno je vođenje poslova na izgradnji priključka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu za zgradu namenjenu interno raseljenim licima i izbeglicama, koja se gradi u Cvijićevoj bb.

JKP „Mladost” će pokušati da na pokrajinskom konkursu dobije sredstva za sufinansiranje izgradnje balon-hale pored Hale sportova, jer će, kako je rekao većnik Aleksandar Farkaš, pošto „balonka” proradi, „iz školskih sala izaći mali fudbal”. Na kraju, zaključeno je da gradonačelnik može da donese pravilnik o naknadama za rad lica angažovanih na poslovima komasacije zemljišta u katastarskoj opštini Glogonj.

S. T.


Upozorenje Lige socijaldemokrata Vojvodine

Republička vlast hoće da ukine „Elektrovojvodinu”

Kliknite za veci prikaz

Liga socijaldemokrata Vojvodine objavila je na svom sajtu saopštenje u kome negoduje zbog najave da od ovog meseca naplatu utrošene energije od građana Vojvodine neće više vršiti „Elektrovojvodina”, kao što je to bilo do sada, već nova, nedavno formirana firma sa sedištem u Beogradu – „EPS Snabdevanje”.

U saopštenju koje je potpisala Marinika Čobanu, portparolka ove stranke i članica Vlade Vojvodine, postavljeno je pitanje kako je moguće da vlastima u Srbiji prvi put posle više od pola veka „Elektrovojvodina” nije dovoljno dobra da bi naplaćivala utrošenu električnu energiju na teritoriji severne Pokrajine.

„Princip je sledeći: kada novac od naplaćene električne energije legne na račun novoformiranog preduzeća, onda će se određeni procenat vratiti ’Elektrovojvodini’.

Po istom principu je i novac od TV pretplate, koja je najbolje naplaćivana u Vojvodini, išao najpre u RTS, pa je tamo odlučivano koliko će naknadno biti vraćeno Radio-televiziji Vojvodine. Muke te medijske kuće zbog takvog načina poslovanja su odavno poznate”, piše, između ostalog, u saopštenju Lige.

U njemu je navedeno i da formiranjem novog preduzeća koje će vršiti naplatu električne energije republička Vlada pokazuje jasnu nameru da probleme zbog nagomilanih gubitaka u poslovanju EPS-a ne rešava optimizacijom broja zaposlenih i intenziviranjem naplate u sredinama gde je ona slaba, već uzimanjem novca od stanovnika Vojvodine.

Takođe je istaknuto kako LSV duže vreme upozorava na to da „Elektroprivreda Srbije” pokušava da se reši gubitaka tako što će pretvoriti „Elektrovojvodinu” u običan šalter.

Ova stranka upozorava na to da će, ako vlast u Srbiji i EPS nastave tako da rade, sledeći korak biti ukidanje sadašnjeg statusa „Elektrovojvodine” i prebacivanje novca s njenog na račun novoformiranog preduzeća. Time bi Vojvodina i Novi Sad bili zakinuti za više od 600 miliona dinara godišnje, a preko 600 radnika bi ostalo bez posla. Zbog takvog odnosa Vojvodina je danas, kako smatraju u LSV-u, nedovoljno razvijena regija Srbije.

M. G.