Pancevac Online

Broj 4519 · 15.08.2013.

Aktuelno

Drugi rođendan benda

Šta je „Rezervni plan”

Kliknite za veci prikaz

Pančevački rok bend „Rezervni plan” proslaviće svoj drugi rođendan u subotu, 17. avgusta, od 20 sati, u bašti Doma omladine. Kao podrška slavljenicima, koji će na binu izaći četvrti, nastupiće svima poznate grupe „Kontrola mozga” iz Beograda, „Kreativni nered” iz Starčeva, kao i dva sastava iz Pančeva – „Magacin” i „Period”. Ulaz je besplatan, a dolazak obavezan.

Kako kaže Vladimir Manda Mandić iz „Rezervnog plana”, bend celo leto provodi radno, što nastupajući, što završavajući snimanje materijala za svoj prvi album pod nazivom „Vidi šta ću ti reći”, koji će se, kako se nadaju članovi benda, pojaviti za nekoliko meseci.

Svi ljubitelji dobrog zvuka koji se u subotu nađu u Domu omladine mogu da očekuju dobar provod uz hitove stranog i domaćeg roka koje će izvesti pet odličnih bendova, a slavljenici „Rezervni plan” će odsvirati i svoje dve autorske pesme „Sinoć sam te video” i „Vidiš da sam lud”.

M. I.


Obeležen međunarodni Dan mladih

Lepa energija i optimizam

Atmosfera nabijena entuzijazmom

Kliknite za veci prikaz
Volonteri razmenjuju iskustva

Pre trinaest godina Ujedinjene Nacije proglasile su 12. avgust za Međunarodni dan mladih i odredile da taj datum bude posvećen problemima onih koji su pokretačka snaga jednog društva. Kako bi ukazali na značaj omladine u lokalnoj zajednici, Kancelarija za mlade Pančevo i Dom omladine, organizatori proslave ovog važnog datuma, odlučili su da ta manifestacija ove godine traje četiri dana, a počela je u petak, 9. avgusta.

Aktivisti neformalne grupe C6H6 KIDS su tog dana oslikali panele koji će ubuduće stajati na vratima Doma omladine. Iste večeri i na istom mestu publiku je razdrmao hip-hop sastav „Bvana iz lagune i neznani ludaci”. Naredni dan bio je posvećen sajmu pod nazivom „Energija mladih”. Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata, udruženja poput „Kompasa”, „Cepte”, „Na pola puta”, „Omladinske zone” i terenska jedinica Crvenog krsta promovisali su svoje aktivnosti na šarenim štandovima na platou Doma omladine. Udruženje „Elektrika” predstavilo se kao domaćin festivala FAMNAZ, a predstavnici Kancelarije za mlade govorili su o projektu „Rock’n’River”, čiji je cilj povezivanje mladih iz Pančeva i rumunske opštine Karansebeš.

Uzbudljiv dan završio se „prženjem” pank sastava „Goblini”.

Omladinski aktivizam

– Država mora mladima da omogući učešće u donošenju odluka. Iako već postoje zakonom propisani mehanizmi, često se desi da su politikantski interesi iznad interesa mladih, čime se njihova prava direktno i grubo krše.

Ukoliko se zakonski akti ne budu poštovali, trend odlaska mladih iz zemlje će se nastaviti – rekao je Zoran Zlatković, potpredsednik Organizacije kreativnog okupljanja (OKO), u volijeri u Narodne bašte, na početku trećeg dana proslave.

Nakon njegovog obraćanja, aktivisti ove organizacije izveli su koreografije uz dobro poznate strane hitove, a pridružila su im se i deca koja su tog popodneva uživala s roditeljima u Narodnoj bašti. Posle njih na scenu je stupila naša mlada i talentovana sugrađanka Marina Mikša, koja je na gitari odsvirala i otpevala pesme iz bluz repertoara. Dan se završio nastupom volontera organizacije „VelikiMali”, koji su pred publikom izveli tri numere na gestovnom jeziku.

Centralni događaj proslave Međunarodnog dana mladih održan je u ponedeljak, 12. avgusta, u „Barutani”. Organizacija kreativnog okupljanja prisutne je upoznala s tehnikom fejs-pejntinga i bodi-arta, oslikavajući lica naših sugrađana svih uzrasta, a predstavnici terenske jedinice Crvenog krsta naslikali su na koži mališana „rane”. Članovi organizacije „Na pola puta” promovisali su svoje rukotvorine, a aktivisti udruženja „CEPTA” i praktikanti AIESEC-a održali su tribinu čija je tema bila omladinski aktivizam i položaj mladih u Srbiji i svetu.

Manjka volonterski rad

Pored mladih iz naše zemlje, o svojim volonterskim iskustvima govorili su i omladinci iz Turske, Poljske, Grčke, Bosne i Češke. Svi su se složili u tome da je volonterski rad prisutniji i cenjeniji u drugim zemljama u odnosu na Srbiju.

Istovremeno su bili održani turnir u badmintonu i bacanje frizbija, a okupljenima su se pridružili i biciklisti iz udruženja „Ekvator”, koji su se prethodno vozili po biciklističkim stazama u gradu. Ulaz na gradski bazen bio je besplatan celog dana za sve od 15 do 30 godina.

Marija Komanov, koordinatorka Kancelarije za mlade, rekla je: – Ove godine je mnogo organizacija bilo uključeno u proslavu Međunarodnog dana mladih. Suština je bila da se skrene pažnja javnosti na to da mladi imaju dovoljno inicijative i energije da sami sprovode stvari u delo i budu uključeni u ono što se dešava, a što se tiče upravo njih.

Ne može se doći do mera za rešavanje problema mladih ako oni ne učestvuju u tome.

Ona je najavila da na jesen sledi završna faza izrade nove strategije za mlade i pozvala sve omladince da i dalje aktivno rade u programima koji su im namenjeni.

A. Vamoš


Revija venčanica i muških odela

Čipka, til i žipon

Jednočasovna revija venčanica, haljina, muških odela i frizura, koju je organizovala Snežana Marić, održana je u subotu, 10. avgusta, u „Aviv parku”. Tridesetak elegantno obučenih manekena i manekenki prošetalo se tržnim centrom uz zvuke „Banatika 5”. Nakon što su se fotografisali s posetiocima, učesnici revije su se popeli na binu koja je bila ukrašena rajskom kapijom, lepo dekorisanim stolovima i svećnjacima. Potom je usledila revija i nastup plesne grupe NG. Voditelji programa Vojkan i Dule sve vreme su animirali mnogobrojnu publiku koja se dobro zabavljala i saznala šta su najnoviji trendovi kada je visoka moda u pitanju.

A. V.


Kulturno-zabavna manifestacija u Omoljici

Turniri i muzika u slavu porodice

Kulturno-zabavna manifestacija „Dani porodice” održava se od 13. do 19. avgusta u Omoljici. Organizator je Mesna zajednica „Omoljica”, a cilj ovog događaja je promocija pozitivnih društvenih i porodičnih vrednosti. U okviru manifestacije biće održani turniri u fudbalu, rukometu, košarci, kao i takmičenje u pecanju.

Veče je rezervisano za muzičke nastupe Marčela, grupe „Iskaz” i KUD-a „Žisel”. Organizatori pozivaju sve sugrađane da posete ovo dešavanje.

A. V.


Nastavlja se tradicija

Od Pančeva do Opova – uzvodno!

Prijavite se na vreme * I ove godine bogat program

Kliknite za veci prikaz

Ovogodišnja, četvrta po redu „Eko-regata Tamiš” biće održana od 23. do 25. avgusta, kada će nautičari, svi ljubitelji prirode i reke imati priliku da plove od Pančeva do Opova i nazad. Organizator i pokrovitelj regate je Gradska uprava Pančevo, u saradnji sa opštinom Opovo i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republičke direkcije za vode.

Regata će biti posvećena i obeležavanju „Dana Dunava”, koji je kroz ekološko-umetničku radionicu, a zbog izuzetno visokog vodostaja u to vreme, samo delimično obeležen 22. juna u našem gradu.

Cilj ove akcije je da se promoviše potreba za ponovnim, zvaničnim otvaranjem plovnog puta Tamiša od Pančeva do Opova, prvenstveno za nautički turizam i održive vidove razvoja turizma uz reku Tamiš.

Kako je na ovoj regati zbog specifičnih uslova plovnog puta ograničen broj učesnika, organizatori pozivaju sve nautičare čija plovila zadovoljavaju trenutne normative da im se priključe. Uslovi koje treba ispuniti su: maksimalna visina plovila, od vodene linije do vršne nepokretne tačke – 3,5 m, maksimalna širina plovila – do 3,5m i maksimalna dužina plovila – do 12, 5 m.

U slučaju pada vodostaja, menjaju se limitirajući faktori za plovila u skladu sa stanjem plovnog puta i promenom vodostaja, na bazi slobodne procene. Nautičari koji bi želeli da plove svojim čamcima preko ovih limita regati se mogu pridružiti na sopstvenu odgovornost.

Prijava za regatu mora sadržati sledeće elemente: gabarite plovila (u okviru limitirajućih faktora), vrstu i snagu pogonske grupe plovila i broj članova posade (uz ime vlasnika plovila). Maloletna lica mogu učestvovati u regati isključivo u pratnji najužih članova porodice, a za svakog člana posade na čamcu odgovoran je vlasnik, odnosno prijavljeni upravljač motornog čamca. Svi prijavljeni učesnici su dužni da slede uputstva kapetana i redara regate. Takođe, svi učesnici u regati moraju da budu plivači, a deca nižih razreda osnovnih škola su dužna da nose prsluke za spasavanje.

Regata startuje u petak, 23. avgusta, u 11 sati, uz stalnu akciju čišćenja toka Tamiša i obale. Pauza za ručak je u Jabuci, a u Glogonjuće se održati eko-radionica, a potom i zajednička večera, uz druženje sa meštanima. U subotu se plovi od Glogonja ka Sefkerinu i Opovu, kao krajnjoj destinaciji regate, gde će se i prenoćiti. Posle usputnih ekoloških aktivnosti do Opova za učesnike regate se sprema zajednički pasulj i prijatan večernji program u čardi „Opava”. U nedelju, 25. avgusta, u 11 sati, regata sa gostima isplovljava iz Opova i kreće ka Pančevu, sa kraćim zadržavanjem zbog kupanja i osveženja u Tamišu. Oko 16 sati je doček regate na gradskoj plaži i zajednički ručak, na terasi USRIN-a „Tamiš”.

Tokom trajanja regate, u skladu sa mogućnostima na terenu, održavaće se sportsko-rekreativne aktivnosti učesnika i domaćina, a u čardi „Opava” je predviđen i zabavno-muzički program za sve učesnike regate i domaćine.

Sve dodatne informacije, kao i prijave za učešće na regati, mogu se dobiti kod Milorada Timčenka, na telefon 064/866-24-12.

A. Ž.