Pancevac Online

Broj 4511 · 20.06.2013.

Selo

Mesne aktuelnosti

– od četvrtka do srede –

Banatski Brestovac: Povodom seoske slave održani su „Spasovdanski dani”, koje će u subotu zatvoriti rukometni turnir. Radnici JKP-a „Kombrest” trenutno montiraju klupe u parku, a nedavno su okončali radove na fasadi pomoćne zgrade na pravoslavnom groblju, gde će uskoro početi postavljanje ograde. Atelje mladih iz Pančeva je u sredu, u školi, izveo predstavu „Veselo povrće”.

Banatsko Novo Selo: Mesna zajednica je projektom uređenja platoa ispred sportske hale konkurisala kod pokrajinskog Sekretarijata za omladinu i sport. Generacijskim koncertom folklornih grupa Doma kulture, asocijacije „Dak” i gradskog KUD-a „Smederevo”, u petak počinje program obeležavanja seoske slave Duhovi, kom će, pored ostalih, prisustvovati i gosti iz bratskih mesta Širija i Šipovo. Očekuje se skorašnji početak radova na ravnanju nekoliko atarskih prilaza u dužini od 3.500 metara.

Dolovo: Udruženje svih penzionera održalo je u subotu, 15. juna, redovnu godišnju skupštinu. U prostorijama Mesne zajednice priređen je prijem za rukometašice, koje su osvojile prvenstvo Srbije. Fudbaleri će u nedelju, na svom terenu, odigrati prvu baražutakmicu za plasman u viši rang protiv „Crvene zvezde” iz Pavliša, gde će u sredu uslediti revanš.

Glogonj: Folklorne sekcije nižeg i višeg uzrasta Doma kulture u ponedeljak su učestvovale na godišnjem koncertu KUD-a „Kosta Abrašević” u Hali sportova. Radovi na vodovodnom priključku za novi objekat Doma kulture počeli su utorak, 18. juna. Počele su pripreme za obeležavanje seoske slave Petrovdan.

Ivanovo: Mesna zajednica je raspisala javnu nabavku za asfaltiranje delova triju ulica – Borisa Kidriča, 7. jula i Ive Lole Ribara. Najmlađa folklorna grupa Udruženja banatskih Bugara „Ivanovo–Banat” uvežbava nove koreografije. Očekuje se tehnički prijem nove zgrade ambulante.

Jabuka: Radnici JKP-a „Vod-kom” uređuju park. U ponedeljak će JKP „Zelenilo” tamo postaviti nove klupe i dečja igrališta. Prvi folklorni ansambl Doma kulture nastupiće naredne subote na 51. međunarodnoj smotri folklora u Bajmoku.

Kačarevo: Glumica Suzana Petričević izvela je monodramu pod nazivom „Poslednja šansa” u petak, 14. juna, u sali„Grand”.

Kliknite za veci prikaz

Omoljica: Ovogodišnji letnji program „U susret suncokretu” otvoren je u subotu, 15. juna, na sceni ispred Doma kulture, muzičkom basnom za decu pod nazivom „Lav i miš”. Na istom mestu će u petak, 21. juna, od 20.30, biti izvedena duo komedija pod nazivom „A gde su kokoške?”, u kojoj učestvuju Tanja Kecman i Milan Romanić. Komunalno preduzeće planira da od 1. jula do 1. septembra primenjuje letnje radno vreme – od 6 do 14 sati.

Starčevo: Devetnaestogodišnja Aleksandra Varga u petak je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći na uglu ulica Ive Lole Ribara i Nadelske. Akcija dobrovoljnog davanja krvi sprovedena je u četvrtak u Mesnoj zajednici. Članovi udruženja poljoprivrednika nedavno su uređivali atarske puteve. Izložba slika novosadske umetnice Biljane Dolić na temu „Ljubav” otvorena je u sredu u galeriji „Boem”.


„Spasovdanski dani” u Brestovcu

Slava uz Å¡ah, folklor, pecanje...

Vladika vodio liturgiju * Turnir u znak sećanja na Mirka Radomirovića

Kliknite za veci prikaz
Nema boljeg načina za borbu protiv poroka

Brestovački „Spasovdanski dani” počeli su još u nedelju, 8. juna, memorijalnim turnirom u fudbalu posvećenim legendarnom Stefanu Stevki Kokoškovu.

Udarni programi odigrali su se u četvrtak, kako i dolikuje, na sam dan seoske slave.

Najpre je u Hramu Vaznesenja gospodnjeg služena sveta liturgija, koju je vodio vladika banatski Nikanor, i tu je i obavljeno rezanje slavskog kolača. Nešto kasnije je Lovačko društvo „Strela” priredilo gađanje glinenih golubova na poligonu Ponjavica. Aktiv žena „Sosa” po podne je izložio ručne radove i tradicionalna jela na platou u centru, a na istom mestu su nastupili i pančevački KUD „Jedinstvo” i tamburaški orkestar „Neolit” iz Starčeva.

Narednog dana su folklorni ansambli iz Pločice, Omoljice i Brestovca prikazali svoju igračku veštinu, a u Vatrogasnom domu je otvorena međunarodna izložba fotografija s temama „Priroda” i „Putovanja”.

Udruženje sportskih ribolovaca „Zlatni karaš” priredilo je bogat program u subotu, 15. juna, na ponjavičkoj plaži. Prvo je na liniju izašlo četrdesetak pecaroša juniora iz Brestovca i okoline, koji su učestvovali u takmičenju pod nazivom „Pecanjem protiv droge”. Nakon dva sata zabacivanja i nadmudrivanja s ribom, sa ulovljenih 305 grama pobedio je Luka Stojanović, drugi je bio Strahinja Jovanović (240 grama), a treći Srđan Tomić (205 grama). Važno je istaći da su svi učesnici dobili neku nagradu. Među seniorima je bolji od ostalih bio Dragan Vranić, s 1.725 grama, dok su preostala dva mesta na postolju zauzeli Raša Novčić (1.355) i Ljubiša Poznan (665). Ubrzo je usledilo nadmetanje u spravljanju riblje čorbe, nazvano „Ponjavički kotlić”, na kom su sva tri mesta osvojile starčevačke ekipe.

U znak sećanja na nedavno preminulog predsednika Skupštine MZ-a i vrsnog šahistu Mirka Radomirovića, u nedelju je u Domu omladine održan turnir u drevnoj igri na 64 polja. Nakon zanimljivih i uzbudljivih partija u juniorskoj kategoriji su pobedili Aleksandra Milutinov, Nikola Putnik i Andrijana Janković, dok su kod seniora prva tri mesta osvojili Ljubiša Janković, Vladimir Mijić i Stevan Dimić.

„Spasovdanske dane” zatvoriće rukometni turnir u subotu, 22. juna, od 9 sati, na terenu osnovne škole.


U organizaciji Doma kulture

„Poslednja šansa” nasmejala Kačarevce

Kliknite za veci prikaz

U organizaciji Doma kulture, u petak, 14. juna, poznata beogradska glumica Suzana Petričević izvela je monodramu pod nazivom „Poslednja šansa”. Ovaj komad, koji traje sat i po, a nastao je po priči Mirjane Bobić Mojsilović, privukao je preko dvesta ljudi.

Nakon dužeg vremena Kačarevci su imali priliku da prisustvuju jednoj vrhunskoj komediji i da uživaju u glumačkim bravurama, za šta su umetnicu nagradili salvama aplauza, ovacijama i, što je najbitnije, dobro su se razgalili.

Prema rečima v. d. direktorke Marije Jević, ovo je signal Domu kulture da i ubuduće organizuje slične programe, bez obzira na to što je prinuđen da ih priređuje na alternativnim mestima jer, nažalost, ne poseduje adekvatan sopstveni prostor.

Stranu pripremio Jordan Filipović


Đakonovićeva zbirka u Narodnom muzeju u Pančevu

Kulturna istorija Novog Sela

Kliknite za veci prikaz

Deo fonda Zavičajne zbirke Stevana Đakonovića predstavljen je u četvrtak, 13. juna, u svečanoj sali Narodnog muzeja, na izložbi starina pod nazivom „Kulturna istorija Banatskog Novog Sela”. Ova postavka, koja će pančevačkoj publici biti dostupna u naredne dve nedelje, nastala je kao plod saradnje kustosa Aleksandre Jakovljević i Aleksandre Golubov, i Milene Jovišić, koordinatorke Zavičajne zbirke Stevana Đakonovića.

Pored njih, na samom otvaranju izložbe govorili su i Baja Živković, novoseljanski kolekcionar, i Milosav Urošević, gradski većnik zadužen za kulturu. On nije krio fasciniranost zaostavštinom i sedamdesetogodišnjim Đakonovićevim istraživanjima u mestu koje postoji skoro 250 godina.

Samu postavku čini nekoliko celina. U delu posvećenom istaknutim porodicama u kulturnim i drugim sferama društvenog života našli su se dokumenta i fotografije Mite Jovanovića Sremca, Mare S.

Popović, Livijusa Balnožana... Brojni predmeti, poput knjiga, novina i dokumenata, svedoče o aktivnostima udruženja kao što su Kolo mladih Srba i Srpkinja, Vatrogasnog društvo, Srpsko i Rumunsko crkveno pevačko društvo...

Nezaobilazne su medalje prvog novoseljanskog olimpijca – Mihajla Miše Dimitrijevića, a posebno mesto u postavci našla je izdavačka delatnost, koju pojedini Novoseljani revnosno neguju.

Izložba je ušla u program obeležavanja devedeset godina od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo.


Pismo Centra za zaštitu potrošača Jabuka & Pančevo

Laža i paralaža

U „Pančevcu” od 16. maja predsednik privremene skupštine MZ-a Jabuka osnovano je optužio Demokratsku partiju Makedonaca (DPM) za nefunkcionisanje Skupštine MZ-a Jabuka.

Centar za zaštitu potrošača Jabuka & Pančevo svojevremeno se obratio Skupštini MZ-a Jabuka i predložio smenu direktora JKP-a „Vodkom” Božidara Todorovskog i u prilogu dopisa dostavio peticiju građana Jabuke sa 650 potpisa i kompletnom dokumentacijom o svim nezakonitostima u radu sada već bivšeg direktora: od nesavesnog poslovanja na štetu preduzeća, preko nezakonitih naplata komunalnih usluga i utuženja potrošača, plaćanja više prekršajnih kazni odgovornog lica i firme i vršenja mobinga nad zaposlenima, do rešenja Višeg opštinskog suda u Pančevu po kom će „Vod-kom” platiti višemilionsku štetu zbog davanja nezakonitih otkaza radnicima.

Kontrolom namenske potrošnje budžetskih sredstava ustanovljene su nezakonitosti, jer direktor nije uspostavio evidenciju i praćenje naplate potraživanja od kupaca i obračuna za neblagovremeno izmirivanje dugova, sve u suprotnosti sa zakonskim propisima. Selektivno je naplaćivao usluge potrošnje vode, frizirao završne račune o poslovanju preduzeća, plaćao nepotrebne advokatske troškove i nenamenski trošio budžetska sredstva i sredstva građana Jabuke.

Demokratska partija Makedonaca je sve vreme bila upoznata sa situacijom u „Vodkomu”, pomenutim nezakonitostima i ogorčenjem građana Jabuke, ali je, iz samo njoj poznatih razloga ili interesa, podržavala nezakoniti rad direktora Božidara Todorovskog. I ranijih godina Centar za zaštitu potrošača je nadležnim organima ukazivao na nepravilnosti i u radu bivšeg direktora, ali tadašnja gradonačelnica Vesna Martinović i lokalna vlast štitili su Todorovskog, jer je bio član DS-a, a danas ga politički čuva DPM kao svog člana i kandidata za mesnu skupštinu.

Ovakav način delovanja DPM-a doveo je do raspisivanja novih izbora za Skupštinu MZ-a Jabuka, a troškove će snositi građani Jabuke.

Nadzorni odbor JKP-a „Vod-kom” je u svojoj analizi naveo više od dvadeset raznih nepravilnosti i nezakonitosti i potvrdio nalaze Centra za zaštitu potrošača i potpisnika peticije i podržao razrešenje direktora.

Rezultati ovakvog višegodišnjeg nesavesnog i nestručnog rada naneli su milionske štete građanima Jabuke i biće potrebno mnogo vremena da se poslovanje „Vod-koma” postavi na zdrave temelje, uz puno poštovanje zakona.

Očekujemo da će nadležni sudski i državni organi doneti rešenja o svim krivičnim prijavama i tužbama građana Jabuke i Centra za zaštitu potrošača protiv ovakvog poslovanja i smatramo da niko ne može da bude iznad zakona zbog političke zaštite.

Centar za zaštitu potrošača i potpisnici peticije očekuju da će građani Jabuke prepoznati pravo stanje stvari i da će, u interesu Jabuke i njenih žitelja, na izborima za Mesnu zajednicu pokloniti poverenje pravim domaćinima, koji će se zalagati za interese svih građana Jabuke, a ne za partijske i lične interese.