Pancevac Online

Broj 4511 · 20.06.2013.

Politika

Liberalno-demokratska partija

Još jedan dan života

Kliknite za veci prikaz

Od kada je naš gradonačelnik formalno podneo ostavku, u Pančevu se nisu vodili nikakvi razgovori o tome.

Tu tvrdnju je izneo Predrag Patić, menadžer Gradskog odbora Liberalno-demokratske partije, na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 18. juna, i taj podatak je ocenio kao „poražavajući”.

– O tome se razgovaralo sporadično, a sve se događalo u Beogradu i Novom Sadu, o čemu nisu konsultovani ni funkcioneri lokalne vlasti u Pančevu. Oni i u ovom trenutku čekaju da vide da li će neko i šta će da im javi i šta su se dogovorili. Sve nas to stavlja na marginu političkog života kao nebitne činioce, što je potpuno suprotno jednom demokratskom sistemu. Šta god da se dogodi, jasno je da će se takav način funkcionisanja naše vlasti nastaviti i da će predstavnici lokalnih stranaka biti samo eksponenti njihovih stranačkih vrhova, kao i da će se ponašati onako kako im se kaže. Ispod te političke prašine u vezi sa izborom gradonačelnika događa se potpuna derogacija demokratije i svođenje Skupštine na nužno zlo i traženje načina kako opstati na vlasti još jedan dan. Politički život se, na taj način, svodi na najjeftiniji grabež za mesta, čemu mi nastojimo da se suprotstavimo – rekao je Patić.

Kako je dodao, od predstojećeg zasedanja Skupštine grada sve se može očekivati i sve je moguće, počev od toga da se našim lokalnim funkcionerima neko javi telefonom i da im saopšti šta je dogovoreno ili da kaže da ništa nije dogovoreno. I pored svega, LDP je i ovog puta podneo pet amandmana na predloženi rebalans budžeta.


Tribina DSS-a i pokreta „Dveri”

U utorak o Vidovdanu

Kliknite za veci prikaz

Tribina pod nazivom „Vidovdan nekad i sad” biće održana u velikoj sali zgrade Gradske uprave u utorak, 25. juna, u 19 sati.

Miladin Šakić iz Demokratske stranke Srbije i Violeta Blaga iz pokreta „Dveri”, koji su organizatori ovog skupa, najavili su eminentne goste: dr Miloša Ivanovića, potpredsednika DSS-a, Radovana Tvrdišića iz pokreta „Dveri”, Slobodana Jankovića, istoričara i političkog analitičara, dr Mila Lompara, profesora književnosti s Beogradskog univerziteta i predsednika zadužbine Miloša Crnjanskog, te dr Miroslava Svirčevića, pančevačkog istoričara.

– Ova tribina će poslužiti za to da shvatimo šta je zaista Vidovdan, koji je, u stvari, praznik posvećen hrišćanskom i pravoslavnom moralu. Mit o Vidovdanu je opstao petsto godina zato što se iz njega crpela snaga za mnoge odlučujuće stvari u srpskoj istoriji i zato je potrebno obeležavati ga – rekla je Violeta Blaga.


„Zajedno za Srbiju” u Novom Selu

Prvi mesni odbor ZZS-a

Posle konstituisanja pančevačkog Inicijativnog odbora Pokreta „Zajedno za Srbiju”, buduće stranke, na čijem je čelu Dušan Petrović, formiran je i prvi takav odbor u našim naseljenim mestima. U nedelju, 16. juna, u Banatskom Novom Selu počeo je da radi i petnaestočlani mesni odbor, a za njegovog predsednika je izabran Slobodan Boba Stamatov, diplomirani bibliotekar-informatičar.

Prema rečima Siniše Kojića, predsednika pančevačkog Inicijativnog odbora, u Banatskom Novom Selu tokom poslednjih mesec dana prišlo im je tridesetak nekadašnjih članova Demokratske stranke. Do kraja juna slični mesni odbori biće formirani i u Glogonju, Omoljici i Dolovu.

Stranu pripremio Zoran Spremo


Iz saopštenja povereništva pokreta „Dveri”

Sve tone u siromaštvo i beznađe

I gradsko povereništvo pokreta „Dveri” oglasilo se u utorak, 18. juna, saopštenjem povodom problema zbog nepostojanja gradonačelnika u Pančevu. Ovaj pokret smatra da su građani „na poslednjim izborima teško prevareni”, da su predizborna obećanja izneverena, te da se sve svelo na „nepoštovanje glasača”.

Našu koalicionu vlast, kažu „Dveri”, „sačinjava neprirodna i konfuzna koalicija levičara, desnog centra, centra i ko zna kakvih političkih ’skretanja’, a zaglibili su se u samoljublje i kompleks više vrednosti. Ne mili im se da odustanu od osvojenih položaja, koji im po sporazumu pripadaju. Na videlo ponovo izlazi neprijatna činjenica da se nisu trudili da osvoje vlast kako bi radili za dobrobit stanovništva, već im je jedini i najomiljeniji san bio da se domognu udobnih foteljica u Gradskom veću, zamamnih javnih preduzeća, poželjnih direktorskih mesta i mogućnosti zapošljavanja sopstvenih viđenijih članova i njihove rodbine po luksuznim kancelarijama s klimatizacijom i platama mnogo većim od onih s kojima su primorani da žive obični građani”.

Pripadnici ovog pokreta smatraju da su na izborima pokradeni, a oni koji su se potrudili da „Dveri” ostanu izvan Skupštine „raspravljaju se, natežu i inate” i „puštaju da sve tiho tone u siromaštvo i beznađe, močvaru i kal”.

„Zalažemo se za nove izbore i novu priliku u kojoj će građani Pančeva odabrati časne članove ove zajednice, koji će zaista zastupati njihove interese, ljude koji politiku vide kao misiju, a ne kao ’biznis’”, piše u saopštenju „Dveri”. Oni se zalažu za izbor gradonačelnika „sa imenom i prezimenom, a ne vojnika partije”, bez obzira na to što smatraju da bi „ponavljanje izbora na lokalnom nivou bilo veliko materijalno opterećenje”, ali „ni ovako dalje ne može” – kaže se u saopštenju.


Demokratska stranka

Amandmani zbog narodnog zdravlja

Ovog puta podneto samo 35 predloga za izmenu budžeta * Manje novca za tekuću rezervu i plate u „Higijeni”

Kliknite za veci prikaz

Na predloženi rebalans gradskog budžeta, o kome će se odlučivati na predstojećoj sednici Skupštine, odbornici Demokratske stranke ovog puta su podneli nešto manje amandmana nego prošli put – samo 35. Prema izjavi koju je odbornica Milica Todorović dala na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 18. juna, oni su time želeli da „vladajuće strukture” obrate više pažnje, pre svega, na zdravstvene potrebe građana i da „probude svest nosilaca vlasti”. Među ovim zahtevima za izmenu budžeta ima i onih koji su ponovljeni i DS će ih podnositi i neće odustajati sve dok ta pitanja ne budu rešena.

– Tokom proteklih godinu dana u Pančevu nisu otvorena nova radna mesta, nema ništa od kapitalnih investicija i nisu ostvarena obećanja iz predizborne kampanje, a mi smatramo da je briga o socijalnom staranju i zdravlju naših sugrađana prioritet.

Zbog toga sam, pored ostalog, uložila i tri amandmana koji se odnose na tu oblast. Prvi od njih je u vezi s mamografijom i ovim amandmanom bi trebalo da se obezbedi deo sredstava za obavljanje skrininga dojke u Domu zdravlja.

Naš grad ima sve uslove za obavljanje ovakve prevencije, ona za žene znači izlečenje i život, jer je, prema nekim podacima, Pančevo na prvom mestu po obolelima od malignih bolesti. Drugi amandman se odnosi na nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za žene invalide i opremanje te ambulante Doma zdravlja, a treći na formiranje i rad savetovališta za psihološku podršku obolelima od karcinoma, koja bi bila od neprocenjive važnosti u borbi protiv raka – rekla je Milica Todorović.

Ona smatra da naša lokalna samouprava može da utiče na rešavanje zdravstvenih problema građana i da još uvek ima odakle da izdvoji sredstva za ove potrebe, kao i da je to za vlast i zadatak i posao.

Interesantno je i to što je za potrebe na koje se ova tri amandmana odnose neophodno obezbediti dodatnih 5,8 miliona dinara. Milica Todorović je predložila da se skoro polovina tog novca izdvoji iz tekuće rezerve kojom raspolažu gradonačelnik i Gradsko veće, dok bi se ostatak obezbedio umanjenjem stavke za JKP „Higijenu” koja glasi „tekuće subvencije – sredstva za pokriće zarada” i uz koju u budžetu stoji iznos od 72,6 miliona dinara! Drugim rečima, njena ideja kao da je: manje za plate u „Higijeni”, a više za zdravlje.