Pancevac Online

Broj 4511 · 20.06.2013.

Lokalna samouprava

Održana redovna skupština akcionara „Pančevca”

Uspešna poslovna godina za nama

Kupci i zaposleni nisu osetili povećanje poreza i drugih troškova * Prisustvovala i delegacija OEBS-a

Kliknite za veci prikaz
Zastupnik kapitala (drugi sleva) je pre samo mesec dana izjavljivao da „Pančevac” stagnira

Na redovnoj sednici Skupštine Akcionarskog društva „Pančevac”, održanoj u petak, 14. juna, usvojeni su izveštaj o poslovanju, finansijski izveštaj i izveštaj revizora za 2012. godinu, kao i odluka o raspodeli dobiti.

Preduzeće je prethodne godine, poslujući na tržištu, zabeležilo dobit od oko pola miliona dinara, zahvaljujući tome što je prihod za toliko bio veći od troškova poslovanja. Prevedeno u brojke, od prodaje novina i oglasnog prostora „Pančevac” je inkasirao blizu 62 miliona dinara, dok su troškovi bili 61,3 miliona. Ovakav rezultat je postignut bez dinara kredita ili bilo kakvog drugog zaduživanja i uz redovno izmirivanje svih obaveza prema državi, zaposlenima i dobavljačima.

Rukovodstvo najstarijeg živog lista na Balkanu 2012. je u potpunosti realizovalo plan poslovanja i ostvarilo zaradu koja je za 1,8 odsto veća nego 2011. godine. Sve to u otežanim ekonomskim prilikama i bez bez podizanja cena novina i oglasnog prostora u njima. Kupci nisu osetili rast stope PDV-a od dva procenta jer je povećanje ovog poreza amortizovano na teret zarade preduzeća. Ovakva odluka je doneta da bi firma zadržala oglašivače, ali je i pored toga na kraju poslovanje bilo pozitivno.

Zahvaljujući tome zadržani su skoro svi komitenti, a sklopljeni su i jednogodišnji ugovori s novim kupcima oglasnog prostora, i to na veće iznose. U međuvremenu su plate i autorski honorari isplaćivani na vreme, kao i svi porezi i doprinosi, što „Pančevac” svrstava u retke firme u Srbiji koje ostvaruju ovakve poslovne rezultate.

Međutim, zbog negativnog rezultata iz vremena privatizacije, Skupština akcionara je donela odluku da se dobit iz 2012. rasporedi na dugove nastale do kraja 2009, to jest do raskida kupoprodajnog ugovora s porodicom Marković. Revizija rada preduzeća u tom periodu pokazala je da je tada iskazivana lažna dobit, dok su u stvarnosti zabeleženi veliki gubici usled visokih kreditnih zaduženja, neisplaćenih zarada i nagomilanih poslovnih dugova.

Od 2010. preduzeće beleži dobre rezultate, ali je bilo prinuđeno da pokriva ove gubitke, tako da dividende akcionarima nisu isplaćivane. Računa se da će od sledeće godine i na tom planu situacija biti potpuno drugačija, jer će do kraja 2013. sva stara potraživanja biti pokrivena.

Skupštini akcionara „Pančevca” predsedavao je Aleksandar Vučković, zastupnik 78 procenata državnog kapitala, a prisustvovalo joj je nekoliko malih akcionara, uglavnom iz redova zaposlenih, kao i delegacija Odeljenja za medije beogradske kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koju je predvodio Miroslav Janković.

D. Vukašinović


Pogled preko reke

Mala matura nekad i sad

Kliknite za veci prikaz
Piše Miloš Vasić

Zove me u ponedeljak uveče moj prijatelj: njegov sin završava osmi osnovne i već je uspeo da nabavi rešeni test za matematiku. Kupilo dete za četiri soma u centru Beograda. Onda je Ministarstvo prosvete odložilo testove iz računa za sredu, pa dečica idu opet u podne, na 36 stepeni. U sredu, dok se ovi redovi pišu, krenula ja priča da su se prodavali testovi za koje je ispalo da su krivotvoreni. Novci su novci...

Onda su se javili i nastavnici: kažu da su i testovi za srpski bili provaljeni, ama je to zabašureno. Uostalom, nije ovo prvi put i zato nam je zanimljivo.

Pitanje glasi: zašto deca misle da je bolje varati na maturi nego učiti? Nekako mi se čini da su to naučila od odraslih. Otaljaju tako prvo osnovnu, pa onda i srednju školu, završe „megamića univerzitet” ili neki drugi „menadžment” (kao neki koje znamo...) i – širok Dunav, ravan Srem. Za uspeh u životu – ispalo je – treba nešto drugo, a ne stručno ili bilo koje drugo znanje; članstvo u stranci, pre svega. Te diplome, pa makar i sa „Miki Maus univerziteta”, služe samo u formalne svrhe: traži se sprema za neko mesto, pa eto vam „diplome”; kad može El Presidente, što ne bih i ja? Dobro, istini za volju, imali smo i mi „puškice” (hrvatski: „šalabakter”); prepisivali smo kad smo mogli, šaputali smo. Jedan moj drug je nedeljama dresirao mače da mu zadatke iz računa nosi kroz prozor ekipici i da mu vrati tačne odgovore; mače je onda došlo pravo kod profesora i reklo: „Mrrr!” Onda je došlo do tehničkog napretka i počeli su da koriste radio-vezu. Nije im, kao ni ono mače, mnogo pomoglo: na kraju je ipak najbolje bilo naučiti gradivo.

Došlo je drugačije vreme, kao što vidimo: prevara je legitimisana kao postupak ispravan i normalan. Nisu to dečica legitimisala, nego odrasli; deci ne treba mnogo da shvate koliko je sati i odakle vetar duva.

Moj prijatelj s početka teksta, inače policajac, pobesneo je jer je pošten čovek. Pita me kako je moguće da tako nešto procuri. Kažem mu da šta god uđe u kompjuter, iz njega će i izaći – kao što vidimo iz ovih skandala sa digitalnom špijunažom. Sa digitalnim dobom došlo je do neočekivanog razvoja: tajnama su izrasla krilca i one lete okolo. Lako je bilo nekad, dok je sve bilo na papiru... Ovi našinesrećnici iz vlasti hvale se da su uveli „mere obezbeđenja” u štamparije; da policija prati zapečaćene testove do škola i bdije nad svime. To je jevtina propaganda.

Nije iscurilo iz Å¡tamparije; iscurilo je iz kompjutera, jer je varanje na maloj maturi postalo industrija na kojoj se mlate novci.


Održana sednica Gradskog veća

Kompromis sa investitorima

Predložene izmene planske dokumentacije radi izgradnje termoelektrane–toplane i stanova

Kliknite za veci prikaz

Gradsko veće je na sednici održanoj u utorak, 18. juna, usvojilo nacrte izmena planske dokumentacije za četiri zone u Pančevu. Reč je o planovima detaljne regulacije za kompleks „HIP – Petrohemije” i za Gradski stadion, kao i o generalnim planovima za širi centar Pančeva i zonu koja obuhvata Strelište, Hipodrom, Vojlovicu i Topolu.

Pomoćnik gradonačelnika za urbanizam Slave Bojadžievski rekao je, obrazlažući predložene odluke, da je cilj donošenja plana za „Petrohemiju” stvaranje uslova za izgradnju termoelektrane–toplane u krugu te pančevačke fabrike.

– Grad će time uraditi svoj deo posla na realizaciji ove značajne investicije Naftne industrije Srbije i ovo je dokaz da mi činimo sve što je neophodno kako bismo ispoštovali dogovor koji je postignut s tom kompanijom – rekao je Bojadžievski.

Na zahtev Ujedinjenih srpskih pivara, Zavoda za javno zdravlje Pančeva i nekoliko privatnih investitora, predložena je izmena plana za Gradski stadion. Time se stvaraju povoljniji uslovi za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u toj zoni, te trafostanice za buduću zgradu Zavoda.

Suština novina u planskoj dokumentaciji koja reguliše izgradnju u širem centru i u naseljima Strelište i Vojlovica jeste da se „otklone neke nedoumice” nastale prilikom primene ovih dokumenata. Konkretno, propisani su uslovi planiranog ali odloženog pokrivanja Zelene pijace, a investitoru Miroljubu Prijoviću dozvoljava se da u Potamišju, pored poslovno-sportskih objekata, gradi i stanove.

Sva četiri nacrta naći će se u četvrtak, 20. juna, pred odbornicima Skupštine Pančeva. Pored toga, oni će razmatrati i izveštaj o poslovanju ATP-a za 2012. godinu. U njemu piše da je to preduzeće prošlu godinu završilo s gubitkom od blizu 61 milion dinara, uprkos tome što je prihod povećan za 15 odsto.

Broj prevezenih putnika i sopstveni prihod ATP-a ostvaren na osnovu toga su povećani, ali su stalni rast troškova poslovanja uz limitirane cene usluga, tužbe radnika za razlike u zaradama i neregulisan problem nelegalnog prevoza presudno uticali na to da rezultat bude negativan – navelo je rukovodstvo tog komunalnog preduzeća.

D. V.