Pancevac Online

Broj 4511 · 20.06.2013.

Naslovna

Održan deseti Karneval u Pančevu

Osmeh se vratio i u naš grad

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža
U najavi rebalans, prinudna uprava i vanredni izbori

Dogovori bez želje za sporazumom

Nema dogovora o gradonačelniku dva dana pred istek roka da on bude izabran * U rebalansu nema para za održavanje mosta, ali ima za parkinge i trgove

Kliknite za veci prikaz
Parking u Kačarevu i trg u Jabuci „oteli” mostu sto miliona

Rebalans budžeta biće izglasan na sednici lokalne Skupštine zakazanoj za četvrtak, 20. jun, ali od gradonačelnika, bar tog dana, nema ništa. Tako bi se mogao sumirati najnoviji skup čelnika stranaka vladajuće koalicije u Pančevu održan u sredu, 19. juna.

Posle ovog fijaska, Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije ostao je još jedan dan da se dogovore, pod uslovom da to uopšte žele. A dosadašnja iskustva pokazuju da takva ambicija ne postoji.

Za dvadesetak minuta trajanja sastanka Jovana Trivan iz Povereništva SPS-a i Željko Sušec, poverenik SNS-a, nisu rekli ništa novo jedno drugom i ostalim prisutnim partnerima u vlasti, pa je sva prilika da će posle 21. juna i Pančevo, po ugledu na njihove stranke, dobiti svoje poverenike u vidu petočlanog organa privremene uprave. Teoretski, postoji mogućnost da se iz krize izađe i na druge načine pored ovog koji podrazumeva raspisivanje novih izbora, ali da li će ta teorija preći u praksu, nije potpuno izvesno.

Nakon sastanka koalicije, Sušec nije želeo da govori za „Pančevac”, već je novinaru u prolazu poručio da dođe na sednicu Skupštine zakazanu za četvrtak. On pritom nije izgledao ni najmanje zabrinuto zbog ovakvog razvoja događaja. Za razliku od njega, Jovana Trivan je izjavila kako su socijalisti ponovili svoj stav da po koalicionom sporazumu mesto gradonačelnika pripada SPS-u.

– Ne postoji nijedan razlog za reviziju koalicionog sporazuma niti ima zvaničnog zahteva SNS-a da se on izmeni. Najviša rukovodstva naših dveju stranaka su saglasna s tim da SPS predloži kandidata za gradonačelnika. O tome smo obavestili Sušeca i ostale i sugerisali im da do kraja dana (sreda, 19. jun – prim.aut.) dobiju konačan stav svojih centrala o ovom pitanju. Ukoliko najkasnije u četvrtak ne budemo postigli neki dogovor o tome i za petak, 21. jun, ne zakažemo novu sednicu Skupštine radi izbora prvog čoveka Pančeva, očekuju nas prinudna uprava i izbori – rekla je Jovana Trivan.

Funkcionerka SPS-a je naglasila da će njihovi odbornici, bez obzira na ove nesporazume, podržati odluku o rebalansu budžeta. Ova informacija je važna za građane, jer šalje poruku da nema opasnosti da osnovne funkcije grada budu ugrožene, što bi se vrlo brzo dogodilo u slučaju neizglasavanja ove odluke.

Sudeći prema tumačenju Zakona o lokalnoj samoupravi koje smo dobili od nadležnog republičkog Ministarstva, privremeni organ uprave ne bi mogao da donese rebalans, pa je ovo bila poslednja prilika za njegovo usvajanje, ukoliko se rasplet pančevačke rašomonijade krije u prevremenim izborima.

A što se rebalansa tiče, kao što je poznato, on je u najvećoj meri posledica usvajanja seta poreskih zakona zbog kojih je pančevačka kasa ostala praznija za više od 300 miliona dinara. Prvobitna računica je ukazivala na to da će ukupno umanjenje gradskih prihoda do kraja godine po različitim osnovama biti gotovo 600 miliona, ali se naknadno ipak došlo do znatno manje sume.

Od planiranih infrastrukturnih i drugih investicija koje su morale da budu odložene za neku drugu priliku, navešćemo samo najkrupnije: rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Marka Kulića, izgradnja fekalne kanalizacije u Kačarevu i parkinga kod Evangelističkog groblja, te periodično održavanje mosta na Tamišu. Sa ove poslednje pozicije skinuto je čak 100 miliona dinara.

Odluka o visini takse za komunalno opremanje građevinskog zemljišta biće izmenjena, tako da se na osnovu toga očekuje dodatni priliv novca, pa su gradski čelnici u ovaj rebalans, koji bi trebalo da uštedi novac, uspeli da ubace neke investicije kojih nije bilo prilikom donošenja budžeta za 2013. godinu. Reč je o izgradnji parkinga u Kačarevu i uređenju trga u centru Jabuke. Prva je, koliko je poznato, politički ustupak učinjen PUPS-u, a druga bi lako mogla biti povezana s predstojećim izborima za MZ Jabuka i željom SNS-a da pobedi na osnovu nekog lepog obećanja.

Pitanje je samo koliko su obe ove investicije racionalne, jer je teško shvatiti da vladajuća koalicija nema novca za održavanje mosta koji nije u najboljem stanju, a preko koga dnevno prelazi stotine vozila i hiljade putnika, ali ga nađe kad treba da finansira besmislene političke projekte radi sticanja jeftinih poena kod birača.

D. Vukašinović