Pancevac Online

Broj 4515 · 18.07.2013.

Naslovna

Završeno konstituisanje nove gradske vlasti

Apsolutna većina Naprednjaka u Gradskom veću

Za četiri sata izglasano 130 odluka uz slab otpor opozicije * Radanov najavio preispitivanje „mutnih radnji” u Veću, Gradskoj upravi i preduzećima

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Nikada ranije na jednoj sednici pančevačke Skupštine nije za kraće vreme donet veći broj odluka, uključujući i onu najvažniju – o izboru novog sastava Gradskog veća. Za četiri sata efektivnog rada odbornici su usvojili oko 130 tačaka, od čega je preko 100 u dnevni red uvršteno pred sam početak zasedanja.

Pančevački parlamentarci su najpre izabrali Marinu Kendereški za sekretara Skupštine, a potom i dvanaest članova izvršnog organa lokalne vlasti. U skladu s dogovorom koalicionih partnera, Srpska napredna stranka u Veću ima ukupno osam predstavnika, uključujući tu i gradonačelnika, Demokratskoj stranci su pripala tri mesta, a DSS-u i LDP-u po jedno. Iz prethodnog sastava Veća ostali su samo Aleksandar Farkaš, Miodrag Radojković i Vladimir Delja. Novine su to da među većnicima sada ima i žena, te da su dve većnice nestranačke ličnosti.

Promene su pretrpeli i neki resori, pa tako sada postoje odvojeni portfelji za sport i omladinu, dok je umesto saobraćaja u Veće vraćen resor stambeno-komunalnih delatnosti. Oblast razvoja sela i ruralnog razvoja je pripojena poljoprivredi, a Dejan Živanović, koji je bio na mestu „seoskog” većnika, sada obavlja funkciju savetnika gradonačelnika za tu problematiku.

Pored gradonačelnika Pavla Radanova, SNS predstavljaju njegov zamenik Saša Pavlov, te većnici Suzana Jovanović (rad, zapošljavanje i socijalna politika), Jelena Batinić (privreda i investicije), Maja Prekić kao nestranačka ličnost (poljoprivreda, selo i ruralni razvoj), Aleksandar Farkaš (sport), a doskorašnji predsednik Skupštine Predrag Živković sada je zadužen za finansije. U tu grupu spada i Miodrag Radojković, većnik za obrazovanje, koji je član Nove Srbije, ali je izabran na listi SNS-a.

Demokrate predstavljaju Jasmina Večanski kao nestranačka ličnost (kultura i informisanje), dr Milan Trifunović (zdravstvo) i Nikola Damnjanović (omladina). Vladimir Delja iz DSS-a zadržao je portfelj zaštite životne sredine, a Predrag Patić (LDP) se posle nekoliko godina opozicionog staža vratio u vlast, i to kao većnik za komunalne delatnosti.

Radanov je, predstavljajući nove saradnike, izjavio kako bivši većnici nisu ostali na svojim funkcijama ne zato što su loše radili, već stoga što su promenjeni ciljevi gradske vlasti. On je najavio promenu načina rada Veća i prioriteta lokalne vlasti.

– Imamo dva bitna cilja: ekonomski razvoj grada radi stvaranja uslova za zapošljavanje i otkrivanje svih nezakonitih i mutnih radnji u Gradskom veću, Upravi i preduzećima čiji je osnivač Grad. To će se vrlo brzo dogoditi i neće biti milosti ni za koga. Ko god je prekršio zakon i nenamenski trošio sredstva moraće da odgovara, bez obzira na stranačku pripadnost – rekao je Radanov.

On je najavio timski rad članova pančevačke vlade, od kojih očekuje da budu lideri u svojim resorima.

Većnici su odbornicima izložili svoje biografije, a poneki i ciljeve rada, ali pritom nisu pominjali doskorašnje oštre javne sukobe, pa ih je na to podsetila opozicija.

Vladan Keljević (LSV) je rekao kako će u „ovu dirljivu predstavu” morati da unese elemente tragikomedije.

– Neki od većnika nedavno su za ovom govornicom vodili žučnu raspravu uz uvrede poput „ko bi normalan s vama ludima pravio vlast”.

Farkaš je sačuvao fotelju i sada će možda morati da deli kancelariju s Damnjanovićem, na koga su se te uvrede odnosile. Direktori koji su dobro radili, ali su smenjeni pre godinu dana, sada su vraćeni glasovima istih onih koji su ih tada smenili. Ovo je papazjanija od koalicije, a Pančevo je dobilo gradonačelnika samo zato što ste čuvali svoje pozicije i zato što je pola opozicije prešlo u vlast, pa smo dobili uvećanu skupštinsku mašinu za glasanje. Nema tu mesta za interese građana – ocenio je Keljević.

Njegov stranački kolega Miloš Veselinov protestovao je zbog smene dr Dušana Malića, koji je dobro radio na funkciji većnika za zdravstvo, a negodovao je i zbog ukidanja resora za sela. Petar Andrejić (DS), koji je javnost navikao na iznošenje stavova što nisu uvek usaglašeni sa politikom stranke, bio je još precizniji.

– Pančevo, u kome živi 75.000 građana, ima pet milijardi u budžetu, nekoliko stotina zaposlenih u javnim službama, desetak javnih preduzeća i druge službe. Sela imaju oko 50.000 stanovnika i budžet od svega 200 miliona. Mesne uprave ne odlučuju gotovo ni o čemu, njihova komunalna preduzeća su pred gašenjem, a udruženja i klubovi koji su zavisili od mesnih zajednica polako tonu i nestaju. Sve to zbog revizorskog izveštaja i nezainteresovanosti lokalne uprave da formira gradske opštine, pa se pančevačka sela osećaju kao višak – rekao je jetko Andrejić.

On je dodao kako se nada da će, kada se politička situacija razbistri, biti sluha za preko potrebnu decentralizaciju kako se 50.000 ljudi ne bi osećalo poput građana drugog reda.

Skupština je razrešila direktore nekoliko javnih preduzeća i na njihova mesta postavila nove rukovodioce. U „Vodovodu” se na funkciju umesto Obrada Šijakovića (SDPS) vratila Milica Radovanović, koju je predložila Demokratska stranka. Demokrate su dobile i mesto direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, pa je Nenad Stanojević, bivši direktor ATP-a, zamenio naprednjaka Andreja Dimitrijevića. Do promene je došlo i u ATP-u, za čije je aktivnosti odgovornost preuzeo Milenko Krajnović (LDP) umesto naprednjaka Miloša Mijića. SNS je u raspodeli funkcija dobio direktorsko mesto u GSA, koje je zauzeo Aleksandar Brkić, nakon što je Milan Zaribuca (JS) razrešen dužnosti.

Zatim su usledile personalne promene u upravnim odborima javnih i javnih komunalnih preuzeća koje su, kao i prethodna imenovanja direktora, protekle bez ikakve diskusije. Socijalisti se tokom čitave sednice nisu uopšte oglašavali, a ligaši su samo povremeno izlazili za govornicu. Tako je Pavle Đukić protestovao zato što je vlast zbog nedostatka novca u budžetu „skinula” 10 miliona dinara planiranih za završetak izgradnje kanalizacije na Kudeljarskom nasipu, koji se guši u komunalnim problemima, a zatim uspela da obezbedi 15 miliona za „šminkanje” trga u Jabuci, samo zato što je u tom selu u toku bila predizborna kampanja za Skupštinu mesne zajednice.

Zahvaljujući nemotivisanosti malobrojne opozicije, skupštinska većina je u rekordnom roku usvojila veliki broj odluka, iako su odbornici dodatne tačke dnevnog reda dobili pred sam početak sednice, te sigurno nisu mogli ni da ih prelistaju, a kamoli da se upoznaju s njihovim sadržajem. Agilnost dominantne vladajuće koalicije je bila tolika da su se dešavale pomalo komične, i svakako dosad nezabeležene, situacije u kojima je skupštinski materijal stizao na odborničke klupe tek nakon što su oni već usvojili te odluke.

Veselinov je, objašnjavajući neuobičajenu pasivnost ligaša, rekao da su neke tačke za koje su se oni pripremili, kao što je ona o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, skinute s dnevnog reda, dok one dopunske nisu imali vremena da prouče.

– Mi ne možemo da spremimo diskusije za dva minuta, a za najvažnije kadrovske tačke materijal u trenutku glasanja nije ni postojao. Sve što mislimo o tome reći ćemo na našim konferencijama za novinare i na narednim zasedanjima Skupštine. Vrhunac je bio kada smo na kraju sednice dobili na usvajanje odluku u vezi s velikim dugom ATP-a za poreze i doprinose. Odbornici većine su podigli ruke za materijal koji nisu ni videli, što je još jedan dokaz da su samo mašina za glasanje i da tu od zastupanja interesa građana nema ništa – ocenio je Veselinov.

Filip Mitrović, predsednik Skupštine, smatra da „galopirajuća” sednica nije bila odraz slabosti opozicije nego nadmoći vladajuće većine, jedne od najbrojnijih u istoriji pančevačkog parlamentarizma. On je izneo mišljenje da najveći broj donetih odluka nikada ne izaziva veće interesovanje diskutanata, te da je opozicija ipak imala dovoljno vremena da se pripremi za one tačke koje su postojale u prvobitnom dnevnom redu sednice započete još 20 juna.

Ne mislim da će se ovo ponoviti, jer sam siguran da će opozicija ubuduće imati šta da kaže. Socijalisti se ovog puta nisu javljali za reč, ali očekujem da se i oni pridruže ligašima i postanu glasniji.

Zato smatram da ovo nije model budućeg rada parlamenta, već samo jedan izuzetak – rekao je predsednik pančevačke Skupštine.

Predrag Živković, većnik za finansije, tokom svog predstavljanja je najavio još jedan rebalans budžeta, ali nije nagovestio kada bi to moglo da se dogodi, tako da je ostalo otvoreno pitanje da li će nakon ove sednice odbornici otići na odmor ili ih očekuje još posla tokom leta.

D. Vukašinović