Pancevac Online

Broj 4513 · 04.07.2013.

Naslovna

Nije zlato sve Å¡to sija

Kliknite za veci prikaz

U Srbiji ovih dana sve sija.

Sija s neba, sijaju mašine, sija klasje, sija zrnevlje…

A sijaju i svi oni koji znaju šta za nas znači dobar rod pšenice.

Do otrežnjenja dolazi tek kasnije.

Kad počne da se licitira oko cene novog roda.

Kad se utvrđuju kvote za regresirano gorivo.

Kad krene natezanje s visinom subvencija.

Kad skladištari nekažnjeno pokradu zalihe.

Kad se utvrđuju izvozne kvote.

Kad se muva sa zakupom državnog zemljišta.

Kad se izmeri količina aflatoksina…

Dobro je rekao naš narod kad je opominjao da nije uvek zlato baš sve što sija.


Tema nedelje: Ko je nadležan za održavanje javnih česama i fontana?

„Vodovod” „nabacio” Direkciji, ova poentirala

Lokalna vlast treba da odredi ko je zadužen za popravke

Kliknite za veci prikaz
Voda iz fontane nije za piće ili vode iz fontane nema?

Fontana i česma koje su radile posle rekonstrukcije Trga slobode, ispred bivše Privredne banke, odavno su pokvarene. Samo oni s boljom memorijom sećaju se da je fontana tokom dana i u večernjim satima bacala snopove vode u različitim bojama u vazduh, te da su se sugrađani, zbog njene lepote, tu fotografisali.

I fontana ispred zgrade Gradske uprave, od ove zime, takođe je van funkcije. U vreme kada je na tom mestu čišćen sneg i postavljena ledena ploča za klizanje, ona je oštećena i od tada čeka majstore koji treba da saniraju kvar.

Obrad Šijaković, direktor JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, izjavio je da to javno komunalno preduzeće traži od gradske vlasti da jasno definiše ko je nadležan za održavanje javnih česama i fontana na teritoriji grada. On je naglasio da bi „Vodovodu” trebalo prebaciti novac za plaćanje vode koja se potroši u njihovom radu, kao i za njihovo održavanje.

– Primera radi, Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva nije nam predala u funkcionalnom stanju plato ispred bivše Privredne banke nakon završene rekonstrukcije.

Tamo, ispred „Gvožđara”, postoji česma koja ne radi jer je pred kraj radova na rekonstrukciji trga pukla cev i onda je zatrpana. Ne možemo da razbijamo mermer i da tražimo gde je tačno pukla cev kad je tako zatrpano. Drugi primer je fontana koja je radila ispred zgrade Gradske uprave i ukrašavala taj prostor.

Ni ovog leta nema restrikcija

Generalni direktor JKP-a „Vodovod i kanalizacija” Obrad Šijaković izjavio je da u Pančevu ni ovog leta neće biti restrikcija vode. On je naglasio da su kapaciteti fabrike vode dovoljni da podmire potrebe svih korisnika, čak i ako se potrošnja ponovo poveća zbog vrućina.

Šijaković je izjavio i da će JKP „Vodovod i kanalizacija” maksimalno prolongirati neizbežno poskupljenje vode. Kako je rekao, zbog pada standarda građana i sve većeg broja firmi koje prestaju da rade, voda će poskupeti tek krajem godine. Pri odlučivanju o procentu poskupljenja vodiće se računa o tome da on bude minimalan i da se ne uzme u obzir stopa inflacije, već da se samo omogući da „Vodovod” nastavi sa otplatom kredita koji je dobio od Razvojne banke Nemačke.

Zimus, prilikom čišćenja snega, ona je oštećena, mermer je polupan i neko treba da reši taj problem jer fontana ne radi. Ona nije napravljena da bi tu stajala kao spomenik, već da bi radila. Mi smo stavili sve na papir i predložili lokalnoj samoupravi šta bi trebalo učiniti kako bi se ti i drugi problemi otklonili i koliko je novca za to potrebno. Mi proizvodimo i distribuiramo vodu – dodao je Šijaković.

U Direkciji kažu da ovi problemi nameću potrebu da se izmeni postojeća i donese nova odluka o uređenju grada. U okviru toga bi trebalo jasno razgraničiti i definisati nadležnosti u održavanju javnih česama, fontana, igrališta, parkova i drugih objekata koji se nalaze na javnim površinama.

– To bi trebalo uraditi zato što se sve finansira samo iz jedne kase, iz gradskog budžeta. Mora da se zna ko je za šta nadležan i ko čime gazduje jer će se onda lakše izdvajati novac. Kada je reč o slučaju pokvarene česme i fontana, moram da kažem da Direkcija nema svoju operativu, pa bi za svaki posao na održavanju vodovodnih instalacija morala da sprovede javnu nabavku. To je procedura koja je duga, komplikovana i skupa, i zato bi najlogičnije bilo da takve poslove radi „Vodovod i kanalizacija”, a da se oni finansiraju iz budžeta grada. Nemamo ništa protiv toga da se „Vodovodu” prebaci novac za te namene i da on nakon toga obavi sve popravke – izjavio je Andrej Dimitrijević, direktor Direkcije.

Kada je reč o fontani ispred zgrade bivše Privredne banke, on je rekao da izvođač i podizvođač radova na rekonstrukciji tog trga nisu obavili posao onako kako je bilo predviđeno, zbog čega bi najbolje bilo da taj slučaj završi na sudu. Prema Dimitrijevićevim rečima, posle eventualnog suđenja, biće moguće zahtevati da firme koje su obavljale radove završe do kraja ono što su morale da urade.

M. Gligorić