Pancevac Online

Broj 4512 · 27.06.2013.

Naslovna

Pančevo dobilo gradonačelnika i veliku koaliciju

Iznenađenje koje se očekivalo mesecima

Naprednjaci isterali socijaliste, a umesto njih u vlast ušli demokrate i LDP * Pavle Radanov preuzeo odgovornost za funkcionisanje grada * Odbornici SNS-a nisu delovali oduševljeno „prinovama”

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Pančevačka javnost bila je u četvrtak, 20. juna, svedok političkog čuda u vidu stvaranja nove vladajuće koalicije između ljutih protivnika – Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Ovo nije ni tako neočekivano kada se ima u vidu da se takva mogućnost pominje od kada je prvi put zaškripalo u odnosima naprednjaka i socijalista. Najnovija politička realnost obelodanjena je na konferenciji za novinare pet minuta pre zakazane sednice Skupštine na čijem je dnevnom redu bio rebalans budžeta. Dogovor o tome postignut je nekoliko sati ranije, u sredu noću.

Tako je dan pre isteka zakonskog roka za izbor gradonačelnika okončano političko mrcvarenje u vezi sa imenovanjem prvog čoveka grada, koje je počelo gotovo istog dana kada je prethodna vlast formirana. SPS je poslat u opoziciju zajedno s „Jedinstvenom Srbijom” i tamo će praviti društvo Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a vlast sada čini 58 odbornika SNS-a, DS-a, DSS-a, URS-a, PUPS-a, SDPS-a i još jedne „prinove”: Liberalno-demokratske partije.

Prema informacijama dobijenim od učesnika pregovora, prvobitan plan lokalnog SNS-a bio je da nakon neuspešnih pregovora sa socijalistima uz pomoć LDP-a bude izabran gradonačelnik, a kao kandidat u toj varijanti pominjan je Saša Pavlov.

Od toga se, međutim, odustalo, a onda je, prema saznanjima dobijenim od nekih aktera, Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a, pozvao Vesnu Martinović, potpredsednicu Demokratske stranke i čelnicu lokalnih demokrata, i predložio formiranje zajedničke vlasti u gradu.

Ona se potom konsultovala s Draganom Đilasom, a nakon što su se Đilas i Aleksandar Vučić dogovorili, ovdašnji funkcioneri SNS-a i DS-a utanačili su osnove koalicionog sporazuma. Prema ovom aktu, mesto gradonačelnika pripalo je naprednjacima, a funkcija predsednika Skupštine demokratama. DS će, pored toga, predložiti direktore Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i JKP-a „Vodovod”, kao i većnike za kulturu, zdravstvo i omladinu.

Obrazlažući ovakav obrt situacije, poverenik SNS-a Željko Sušec rekao je da je motiv bio izlaženje iz višemesečnog kolapsa grada zbog krize s gradonačelnikom, za koji je optužio socijaliste. On je dodao da je došlo do nerazumevanja među partnerima u bivšoj vlasti, zbog čega nije realizovan dogovoreni program za Pančevo.

– Ovo je dobar tim i očekujem da će on u prva tri meseca pokazati rezultate jer smo se obavezali da radimo u interesu Pančevaca. Ne bojimo se izbora, ali bi zbog njih trpeli građani, pa nismo mogli da dozvolimo da oni posle osam meseci i dalje ispaštaju. Prema DS-u nije bilo revanšizma u prethodnom periodu – objasnio je Sušec.

Filip Mitrović, potpredsednik GO DS-a, rekao je da razlog ulaska te stranke u široku koaliciju leži u velikim problemima u koje je grad zapao.

– Poslednjih meseci SPS je pokušao da preko svoje stranačke centrale učestvuje u vlasti i odlučuje o sudbini Pančevaca. Dokle god ova koalicija bude radila u interesu građana i u njoj budu sarađivali Pančevci koji ne moraju da pitaju svoje centrale za mišljenje, mi ćemo biti njen deo – istakao je Mitrović.

Gradonačelnik Pavle Radanov naveo je da se SNS rukovodio opštim dobrom prilikom donošenja ovakve odluke.

– Nama su najviše odgovarali novi izbori, ali smo svoje stranačke interese podredili interesu grada jer hoćemo da učinimo sve što je moguće kako bi građani živeli bolje. Preuzimam na sebe odgovornost za harmonizaciju odnosa u koaliciji i ko bude hteo da ih narušava i ometa razvoj Pančeva može slobodno da izađe iz vlasti, a mi smo uvek raspoloženi za izbore – poručio je Radanov.

Predrag Patić (LDP) ocenio je da je ovo preokret u odnosu na pređašnju političku praksu u Pančevu, te da koalicija kreće s dobrim namerama, a rezultat će zavisiti od toga koliko će ona biti složna. Saša Pavlov (URS) izneo je mišljenje da bi kolaps u gradu bio potpun da su, umesto dogovora, usledile privremene mere i izbori.

On je dodao kako činjenica da je dogovor postignut tako brzo i bez ikakvih uslovljavanja ukazuje na to da je „osećaj odgovornosti političara prevagnuo nad njihovom željom za vlašću”.

Najdirektniji i najiskreniji nastup imao je Tigran Kiš, funkcioner DSS-a.

– Da li je ovo iznenađenje? Jeste, i to verovatno veliko. Da li su neke stranke time prekršile svoje principe? Jesu. Da li je ovo bolje nego da idemo na izbore? Bolje je. Ova situacija je bolja od privremene uprave, a možemo uspeti samo ako svi zajedno zasučemo rukave i radimo tako da građanima omogućimo da kroz ovo teško vreme prođu što lakše – ocenio je Kiš.

Član Povereništva SPS-a Vladan Milićević tvrdi da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio jer su u SNS-u prevladali želja za vlašću i strah od toga da na izborima neće ostvariti očekivani rezultat.

– Došla je do izražaja klasična neprincipijelnost naprednjaka, a njihov politički suicid zbog toga je izvestan. Interes građana koji oni ističu samo je plašt pod kojim žele da ostvare lične ciljeve. Od mene sve čestitke i neka im je bog u pomoći – zaključio je ovaj socijalista.

Na sednici Skupštine održanoj istog dana za predsednika parlamenta izabran je Filip Mitrović, a za gradonačelnika Pavle Radanov. Odbornici LSV-a su napustili zasedanje, a Miloš Veselinov, njihov šef, ovaj postupak je obrazložio time da oni ne žele da učestvuju u donošenju važnih odluka naprečac i ponovio da ta stranka zahteva nove izbore. Nakon toga su usvojeni rebalans budžeta, završni račun Grada i ostavka Zorana Malobabića, direktora „Higijene”, umesto koga je za vršioca dužnosti postavljena Milica Jovanović, zaposlena u toj komunalnoj firmi.

Mitrović je potom saopštio da će novi sastav Gradskog veća biti izabran na skupštinskoj sednici 4. jula. Do tada bi trebalo da budu poznata sva kadrovska rešenja, ne samo u Veću nego i u javnim preduzećima i Gradskoj upravi.

Kada se pogleda šta je SNS kome ponudio u novoj „podeli karata”, očigledno je da je Dušan Adamović, glavni kadrovik stranke u Pančevu, iskoristio priliku da napravi čistku i oslobodi se neposlušnih naprednjaka, jer s direktorskih mesta u Direkciji i ATP-u odlaze Andrej Dimitrijević i Miloš Mijić.

SNS se lišio i većnika za zdravstvo Dušana Malića, čoveka čiji rad su hvalili i opozicioni odbornici. Može se samo pretpostaviti da je on na listu za „odstrel” došao zbog toga što je glasao protiv potpisivanja memoranduma sa „Al Dahrom” o izgradnji luke u Pančevu.

Takođe, nije jasno ni koji su to „smrtni gresi” Predraga Živkovića, bivšeg predsednika Skupštine grada, zbog kojih je čelična kadrovska metla i njega počistila.

Nemoguće je ne primetiti još neke detalje u ovim zbivanjima. Naime, prilikom izbora Mitrovića za šefa lokalnog parlamenta aplaudirale su samo njegove demokrate, što jasno ukazuje na nezadovoljstvo pre svega odbornika naprednjaka zbog nove političke kombinatorike.

Drugo, i ova većina sastavljena je kao i prethodne – iznenada i po direktivi iz centrala. Pančevcima ostaje samo da se nadaju kako će se analogije s prethodnom vlašću završiti na tome, ali će svakako biti zanimljivo pratiti funkcionisanje velike koalicije, koja bi možda mogla da bude najava neke slične u Republici.

D. Vukašinović