Pancevac Online

Broj 4510 · 13.06.2013.

Naslovna

Izvor čiste sreće

Kliknite za veci prikaz

Pedesetih godina prošlog veka pančevački klinci su jedva čekali da ulicom naiđe prskaroš.

To je bio kamion cisterna sa improvizovanim prskalicama na prednjem blatobranu.

Tokom letnjih žega špartao je varoškim sokacima ne bi li malo osvežio kaldrmu i vezao prašinu.

I uvek ga je pratio buljuk dece, uz opštu graju.

Današnji klinci takođe vole da se prskaju, kvase i polivaju.

Nema dovoljno sunca, nigde prskaroša, a nije ni vrućina.

Ipak, za opštu radost njima su potrebni samo dobro društvo i plastične flaše.

A roditeljima bar osnovno znanje u lečenju nazeba.


Gradsko veće usvojilo rebalans budžeta

Mnogo bure oko manjka para

Što se dogovori na koordinaciji, ne važi u Veću, a šta će tek biti na sednici Skupštine

Kliknite za veci prikaz

Gradsko veće usvojilo je u sredu, 12. juna, uveče, odluku o rebalansu budžeta, po kojoj će iznos novca u gradskoj kasi biti umanjen za 486 miliona dinara. Glavni razlozi za to su smanjenje prihoda zbog novih poreskih zakona i loš priliv sredstava po osnovu ekološke takse usled neplaniranih problema u poslovanju NIS-ove Rafinerije nafte. Kada se tome dodaju zahtev ATP-a za novu budžetsku dotaciju i još neke stavke, dobije se pomenuti minus u budžetu.

Sednica Veća je dva puta zakazana i otkazana, jer se ispostavilo da dogovor političkih predstavnika vladajuće koalicije na kojem je utanačeno šta će od investicija biti izbačeno kako bi se uštedeo novac nije ostavio naročit utisak na pojedine većnike, pa je danas nastala burna rasprava na kolegijumu Gradskog veća.

Najveću „gužvu” su, prema informacijama „Pančevca”, izazvali većnici za finansije i zdravstvo Željko Lazić i Dušan Malić. Prvi je, mimo dogovora postignutog dva dana ranije, koji je glasio da se ne kupuje auto-smećar za „Higijenu” kako bi se uštedelo 20 miliona dinara za druge potrebe, vratio samoinicijativno ovu investiciju u budžet. A drugi je zapretio ostavkom zbog toga što su izgradnja ambulante u Dolovu i sanacija zdravstvenih stanica u Vojlovici i na Tesli „obrisane” sa spiska investicija.

Malić je o tome otvoreno govorio, rekavši kako je kao lekar ocenio da je nezamislivo da se pomenuta ulaganja izostave, i to bez njegovog znanja i saglasnosti.

– Neki resori nisu ni taknuti, a meni je oduzeto pola novca. U takvim uslovima niko normalan ne bi radio, pa sam zato pozvao svog partijskog šefa Željka Sušeca i ponudio ostavku. Zahvalan sam Veću što mi je na kraju uslišen zahtev i što su sve tri investicije vraćene u plan troškova budžeta – rekao je Malić.

Pomenuti razlozi za odlaganje usvajanja rebalansa nameću pitanja koliko uopšte vrede dogovori koji se postižu među članicama koalicije i kakva je komunikacija među funkcionerima unutar vladajućih stranaka kada dolazi do ovakvih problema. S obzirom na sve to otvara se i pitanje kako će uopšte naredne nedelje izgledati sednica Skupštine grada, na kojoj rebalans treba da bude usvojen, u situaciji kada je pitanje gradonačelnika i dalje otvoreno, a krajem sledeće sedmice ističe zakonski rok za njegov izbor.

Kriza sa investicijama u zdravstvu prevaziđena je zahvaljujući tome što je Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a, presekao i rekao svom većniku Laziću da ne insistira na auto-smećaru. Ovaj član Veća je to predstavio kao ustupak socijalista koalicionim partnerima.

– Da bismo zatvorili konstrukciju budžeta, neko je morao da se odrekne nečega, pa je SPS ocenio kako auto-smećar nije prioritet u odnosu na ambulante. Morate razumeti da je ovo šarolika koalicija i da je veoma teško usaglasiti želje, pa je neko morao da načini ustupke – izjavio je Lazić.

On je dodao kako su, bez obzira na znatno manje prihode koji se očekuju, ovim rebalansom sačuvane kompletne investicije u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijali, a pronađena su čak i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za severnu industrijsku zonu.

Od krupnijih investicija izostavljeni su održavanje mosta na Tamišu, rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Marka Kulića, te izgradnja fekalne kanalizacije u Kačarevu i parkinga kod Evangelističkog groblja. Na dodatni novac mogu računati ATP (80 miliona dinara od zahtevanih 140 miliona), kao i izvođači radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Jabuci i toplovoda u Ulici Lava Tolstoja.

D. Vukašinović