Pancevac Online

Broj 4508 · 30.05.2013.

Naslovna

Garnirung

Kliknite za veci prikaz

Na glavnom gradskom trgu maturanti naših srednjih škola u ponedeljak su imali svoj šou.

Bio je to kolektivni ples u plavim i narandžastim majicama, na kraju garniran šlagom.

Ali, nije bilo kao na nekadašnjem sletu za Dan mladosti.

Bilo je bolje.

Ni budućnost ispred njih ni ono što ih čeka neće biti kao posle ondašnjeg 25. maja.

Biće im mnogo gore.


Pozadina smene člana UO Agencije za privatizaciju

Providni cinizam jedne čistke

Jovan Lazarov zamenjen, jer se usudio da brani slobodu medija * Neformalni centri političke moći spremaju nove akcije

Kliknite za veci prikaz

Vlada Srbije je 20. maja donela odluku kojom je priznala i ispravila ozbiljnu grešku u svojoj kadrovskoj politici, pa je, kako piše na Vladinom internet sajtu, „ispravila” prethodno rešenje i člana Upravnog odbora Agencije za privatizaciju pod rednim brojem 3 zamenila Zoranom Mihajlovićem, ekonomistom iz Novog Sada.

Iz ovakvog rešenja može se samo zaključiti da se greška sastojala u tome što je prethodni član umesto imena i prezimena nosio redni broj, pa je umesto njega postavljen neko s jasnim identitetom. Prema dostupnim podacima, Mihajlovića je kao adekvatnijeg kandidata za obavljanje funkcije člana UO Agencije verovatno preporučilo to što je bio na visokom 65. mestu liste od 78 kandidata Srpske napredne stranke na izborima za Skupštinu grada Novog Sada. Ovaj podatak svakako govori o njegovoj važnosti i visokoj poziciji u partiji.

Tajanstveni anonimus koji se krije iza „rednog broja 3” je Jovan Lazarov, diplomirani ekonomista iz Pančeva, takođe član SNS-a, ali i pokrajinski poslanik. On je, za razliku od svoje zamene, pobedio na direktnim izborima na kojima kandidati ne mogu da se kriju iza svojih lidera, već moraju da se predstave imenom i prezimenom. Kako su se Lazarovu u međuvremenu zagubili lični podaci može samo da se nagađa, a to se najverovatnije dogodilo na putu od jedne kancelarije u novosadskoj „Elektrovojvodini” do Nemanjine 11 u Beogradu, gde stanuje republička vlast.

Zapravo je jasno zašto je došlo do „komunikacijskog šuma” prilikom postavljanja Lazarova 28. marta ove godine, kao što je jasan razlog otklanjanja te „smetnje na vezama” i „ispravljanja greške”. On se sastoji od toga što je pančevački poslanik SNS-a imao svoje mišljenje i iznosio ga javno, umesto da po njega ide najpre u „zeleni salon” Gradske uprave Pančeva, a zatim i u Novi Sad kod izvesnog savetnika direktora „Elektrovojvodine” i momka s nesumnjivo sumnjivom biografijom.

Kvar na vezama je nastao kada je Lazarov „provalio kombinaciju” koju su pravili taj savetnik Dušan Adamović i njegovi eksponenti u Pančevu kako bi pod kontrolu stavili „Pančevac”. Ta priča je dobro poznata, ali da podsetimo na nju one s kraćim pamćenjem.

Lazarov je početkom aprila javno potvrdio da mu je Aleksandar Vučković, zastupnik državnog kapitala u „Pančevcu”, ispričao kako su ga naprednjaci Dejan Simeunović zvani Simke, upravnik Zelene pijace, Dragan Katuca, direktor „Zelenila” i Miloš Obrenović, zvani Daba, predsednik Upravnog odbora RTV-a Pančevo, pozvali i naložili mu da sazove vanrednu Skupštinu „Pančevca” radi smene rukovodstva preduzeća. Vučković je dodao kako mu je rečeno da je takva instrukcija navodno stigla od Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

Lazarov je kao član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju zatražio od Vučkovića da povuče zahtev za održavanje Skupštine, jer nije imao ovlašćenje od Agencije da sazove sednicu. Nakon toga Vučković je ponovo probao da ispuni nalog članova SNS-a, ali je ponovo morao da se povuče.

Kad se ove činjenice imaju u vidu, jasno je da je navodna greška koja je načinjena prilikom imenovanja Lazarova zapravo kazna za njegovu neposlušnost i spremnost da dosledno zastupa stranački stav o neprikosnovenosti slobode medija. Pitanje je jedino ko je izrekao tu kaznu. Savetnik Adamović svakako nije dovoljno moćan da to izvede sam, a njegovi predstavnici u Pančevu još manje, pa je očigledno da on ima patrone na visokom položaju u SNS-u.

Nakon ovog mogu se očekivati novi napadi na „Pančevac”, jer sve indicije kojima raspolažemo govore da se neformalni centri moći neće zaustaviti u svojim namerama. To je jasno i kada se ima u vidu navijačka i ulična logika po kojoj se „udarci” razmenjuju dok suprotna strana pruža otpor, pa i posle toga, ili dok se ne pojavi policija i pohapsi huligane.

D. Vukašinović