Pancevac Online

Broj 4507 · 23.05.2013.

Naslovna

Naše tri

Kliknite za veci prikaz

Na evrovizijskom takmičenju predstavljale su nas tri lepe devojke.

Zvale su se „Moje tri” i pevale su o tome da je ljubav svuda.

Na tom festivalu lakih nota nismo se baš proslavili.

Negde smo nešto pogrešili.

Valjda je naziv „Moje tri” bio previše sebičan i posesivan.

Nedugo potom imali smo manifestaciju „Noć muzeja”.

Majsko veče u kome se, kažu, kultura uzdiže u zvezde, a publika uzdiše od utisaka.

Te večeri, kod nas u Pančevu, učesnice su bile i ove tri ozarene mlade dame.

Oko sebe su mamile osmehe, radost, ushićenje… Zato su one naše pobednice i zato su one „Naše tri”.


Tragična vest

Preminuo Saša Božović

Kliknite za veci prikaz

Od posledica izliva krvi u mozak u ponedeljak, 20. maja, preminuo je najpopularniji srpski dečji pesnik Aleksandar Saša Božović. Rođen je 1968. godine na Cetinju, a odmah potom postao je i ostao Pančevac. Objavio je šest knjiga pesama za decu: „Neka deca rastu” „Kao u bajci”, „Na belom konju”, „Danas je praznik”, „Kad zaploviš u svet snova” i, povodom dobijanja prestižne nagrade „Pesnička štafeta”, „Neka pesma leti”.

Njegove pesme su zastupljene u udžbenicima i antologijama i objavljivane su u velikom broju časopisa za decu. Autor je brojnih tekstova himni za osnovne škole, sportske klubove, manifestacije... Preko sto njegovih pesama za decu komponovali su najznačajniji stvaraoci tog žanra, poput Leontine Vukomanović, Jovana Adamova, Radoslava i Vladimira Graića, Ferenca Kovača, Svetlane Milić, Saše Miloševića Mareta... i one se često izvode u radijskim i televizijskim emisijama i na priredbama za decu. Sašine pesme su redovno dobijale nagrade na dečjim muzičkim festivalima.

Osnovao je pančevački ogranak kikindskog dečjeg hora „Čuperak”, koji je često nastupao pred punim salama u zemlji i regionu. Sarađivao je na scenariju popularne emisije za decu „Muzički tobogan”.

Sašina strana

Pozivamo poštovaoce dela Saše Božovića da napišu i pošalju nam svoje impresije o njegovoj poeziji, sopstvenim susretima s njim ili dve-tri rečenice o tome kakav je utisak na njih ostavila ova tragična vest. Tekstove poslate na pancevac@pancevac-online.rs ili pristigle na adresu Trg kralja Petra I 11 do ponedeljka, 27. maja, u 20 sati, objavićemo u sledećem broju, na „Sašinoj strani”.

Godinama je uređivao i vodio emisiju „Deca su ukras sveta” na Radio Pančevu, a poslednje četiri godine bio je urednik „Dečje strane” u „Pančevcu”, i to kao prvi novinar posle Mike Antića koji je to radio u kontinuitetu.

Najpoznatije komponovane pesme po tekstovima Saše Božovića su „Uskršnje jutro” (izvodi ga hor „Čarolija”), „Pogledaj me, Jelena” (Nikola Bajčetić i hor „Zvezdane staze”), „Majka” (Sonja Škorić), „Ne vidi Rosa dalje od nosa” (Miroljub Brzaković i hor „Čuperak”), „Pitali se” (Tijana Dapčević), „Sviđa mi se jedan Ivan” (Viktorija Gomboš), „Raspevani brod” (Minja Subota i hor „Čuperak”)...

Komemoracija Saši Božoviću biće održana u četvrtak, 23. maja, u 12 sati, u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva, a sahrana na pančevačkom Novom groblju počeće u 15 sati istog dana.

R. T.


Gradonačelnik podneo ostavku, kriza se produbila

Dogovor, izbori ili nova „nova realnost”?

Ostavka gradonačelnika Svetozara Gavrilovića, koju je on podneo u utorak, 21. maja, iznenadila je sve u gradu, pa čak i članice vladajuće koalicije, izuzev Socijalističke partije Srbije, čiji je gradonačelnik član. Od utorka je i Gradsko veće u ostavci, a ukoliko se članice koalicije u narednih 30 dana ne dogovore oko toga kako da izađu iz ćorsokaka, biće raspuštena Skupština Pančeva, uvedena prinudna uprava i raspisani vanredni lokalni izbori.

Istog dana kada je ostavka podneta, održan je sastanak vladajućih stranaka, ali taj susret nije doneo nikakav pomak u rešavanju ovog problema. Vladan Milićević, član Povereništva SPS-a u Pančevu, izjavio je da se Gavrilović povukao nakon mišljenja lekara da njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava obavljanje tako važne funkcije. Međutim, ako se ima u vidu poslednja sednica Skupštine grada, mogao bi se izvući drugačiji zaključak.

Milićević to i potvrđuje kada kaže da je namera SPS-a bila da se nalaženje rešenja za Gavrilovićevog naslednika oroči kako bi koalicija prestala da „vuče narod za nos”. Naš sagovornik dodaje kako od SNS-a očekuje da se izjasni o tome da li poštuje koalicioni sporazum po kome gradonačelnika daju socijalisti.

Funkcioner SPS-a je ocenio da naprednjaci ne vode konzistentnu politiku u vezi s ovim pitanjem.

– Ja imam jednog sagovornika u SNS-u oko koga je mnogo konsultanata, pa zato on svaki put dođe s drugačijim stavom. Ovaj problem mora biti rešen, jer velike investicije u Pančevu mogu biti ugrožene – rekao je Milićević.

Poverenik SNS-a u Pančevu Željko Sušec odgovara da ta stranka ne prihvata SPS-ovog kandidata Zorana Malobabića ni po cenu novih izbora. On to opravdava činjenicom da je aktuelni direktor „Higijene” bio 35. na listi socijalista, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu, ali i ocenom da u redovima socijalista i dalje nema sloge, što u radu vlasti nagoveštava još veće probleme od postojećih.

– SNS svesno krši koalicioni sporazum tražeći da nam kao najvećoj i najodgovornijoj stranci pripadne mesto gradonačelnika kako Pančevo ne bi došlo u još goru situaciju. Vrh stranke podržava takav stav, a obavešten sam da ne postoji nikakav dogovor Vučića, Dačića i Bajatovića o gradonačelniku – rekao je Sušec.

On je dodao kako naprednjaci neće više pristajati na bilo kakvu trgovinu kao pred izglasavanje rebalansa i da će radije ići na nove izbore nego da ponovo budu dovedeni u takvu situaciju.

– SPS neka razmisli o tome šta će da radi. Ako će neko da pravi novu koaliciju s njima, neka izvoli, mi to nećemo raditi, jer je bolje biti opozicija nego loša vlast. Ja živim u ovom gradu, za razliku od poverenika SPS-a, a izbori jesu loše rešenje za Pančevo, ali je i to bolje od ovoga što sad imamo – bio je jasan Sušec.

D. Vukašinović