Pancevac Online

Broj 4506 · 16.05.2013.

Naslovna

Svetkovanje

Kliknite za veci prikaz

Deveti maj je kod nas dvostruko obeležen.

Proslavljen je kao dan pobede nad fašizmom.

A svetkovan je i kao Dan Evrope.

Slavlje je bilo skromno da skromnije ne može biti.

I to s razlogom.

Jer fašizam su drugi pobedili 9. maja.

Mi tek 15.

A od Evrope smo još uvek veoma daleko.

I malo nam pomažu venci, zastave, koncerti, Bog i zakletve.

Sve dok konačno sami sebi ne pomognemo.


Konačno nešto lepo u Pančevu

Grad fizike, matematike i programiranja

Generacija koja će se pamtiti * Stručan rad i ogroman trud

Kliknite za veci prikaz

Poslednjih nekoliko godina naš grad je prepoznatljiv kao sredina u kojoj se razvija i raste jedna veoma uspešna generacija mladih fizičara, matematičara i programera. To nije slučajnost, jer je veliki broj talentovanih osnovaca i srednjoškolaca uključen u sistem rada Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” iz Pančeva, a to, opet, nepobitno dokazuje da su za svaki uspeh neophodni stručnost, jasna strategija i mukotrpan rad. Pored toga, ne treba smetnuti s uma da su profesori i nastavnici iz njihovih osnovnih i srednjih škola, kao i sami roditelji, takođe deo jednog velikog obrazovno-pedagoškog pančevačkog tima koji ulaže veliki napor i trud kako bi ova talentovana deca mogla da se prepuste čarima naučnoistraživačkog rada.

Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju iz fizike za učenike osnovnih škola, održanom 27. aprila u Zrenjaninu, mladi pančevački fizičari postigli su sjajan uspeh. Neophodno je naglasiti da su na republičkoj smotri fizike učenici sedmih i osmih razreda razvrstani u dve kategorije: fermioni (opšta grupa) i bozoni (posebna grupa). Grupu tzv. bozona čine talentovani đaci koji rade po posebnom programu, s povećanim brojem časova iz matematike i fizike, dok tzv. fermione čine oni učenici koji rade po standardnom programu za osnovnu školu.

U kategoriji bozona osmih razreda naši sugrađani Marko Šušnjar, Aleksandar Milošević, Dino Ćerimagić i Ognjen Tošić, svi učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su po 100 bodova na testu znanja i pripala im je čast da podele prvo mesto na državnom takmičenju najtalentovanijih fizičara u Srbiji. Kada je reč o osmacima fermionima, Marta Bošnjak, učenica OŠ „Goce Delčev” iz Jabuke, sa 93,8 bodova, okitila se titulom najbolje fizičarke u Srbiji. Njena vršnjakinja Jovana Ivanović iz pančevačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” bila je treća, sa 69,8 bodova.

Zahvaljujući vrhunskim rezultatima naših sugrađana, Pančevo će na ovogodišnjoj Fizičkoj olimpijadi Srbije imati pet predstavnika i, prema proceni stručnjaka, velika je verovatnoća da će sledeći olimpijski tim fizičara Srbije na prestižnim međunarodnim takmičenjima činiti samo talentovani Pančevci.

Pored toga, ne treba zaboraviti Danila Zečevića, učenika šestog razreda, koji je na republičkoj smotri fermiona izborio treće mesto.

Kada je reč o srednjoškolcima, na Republičkom takmičenju, održanom 13. aprila u Beogradu, Stefan Šušnjar, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, osvojio je prvo mesto u opštoj kategoriji grupe bozona, čime je stekao pravo da se takmiči na Fizičkoj olimpijadi Srbije i mogućnost da izbori mesto u olimpijskom timu Srbije. Dejan Ereš, učenik drugog razreda pančevačke Gimnazije „Uroš Predić”, osvojio je titulu vicešampiona u grupi fermiona, a naš sugrađanin Marko Novković, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, bio je drugi u svojoj bozonskoj grupi.

Za fizičarima ne zaostaju pančevačke matematičarske nade. Na državnoj smotri ove prirodne nauke, održanoj 15. marta u Beogradu, Dino Ćerimagić, učenik osmog razreda Matematičke gimnazije, osvojio je treće mesto u kategoriji prvih razreda. U standardnoj grupi vicešampion trećih razreda je Stefan Kovač, učenik Gimnazije „Uroš Predić”, a Miljan Zarubica, učenik drugog razreda te škole, osvojio je treće mesto u svojoj kategoriji. Na Republičkom takmičenju iz matematike za učenike osnovnih škola, održanom 11. maja u Loznici, šestakinja Tijana Jakšić iz „Zmajeve” bila je druga, a sedmakinja Milica Pantović, učenica OŠ „Isidora Sekulić”, osvojila je treće mesto. U kategoriji osmih razreda Aleksandar Milošević i Marko Šušnjar, učenici Matematičke gimnazije, osvojili su prvo mesto, a drugi su bili Ognjen Tošić i Stefan Đorđević, đaci Matematičke gimnazije, i Danica Zečević, učenica OŠ „Isidora Sekulić”. Treći je bio Dino Ćerimagić, učenik Matematičke gimnazije.

No, uspehu ove generacije pančevačkih talenata za prirodne nauke nije kraj. Na državnoj smotri informatičara, održanoj 20. aprila u Beogradu, Marko Šušnjar je osvojio prvo mesto, s maksimalnih 300 poena, i tako je stekao pravo da učestvuje na informatičkoj srpskoj olimpijadi. Stefan Đorđević, učenik osmog razreda Matematičke gimnazije, zauzeo je drugo mesto. I on će predstavljati Pančevo na ovom takmičenju.

Redakcija lista „Pančevac” u svoje ime, ali i u ime svojih čitalaca, čestita na velikom uspehu svim učenicima, njihovim mentorima i roditeljima, u nadi da će nastaviti da nižu titule.

Z. Stanižan