Pancevac Online

Broj 4505 · 09.05.2013.

Naslovna

Otvorena letnja bašta Doma omladine

ÄŒekiranje stvarnosti

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža


Sumrak pred skupštinsko zasedanje

Politika stavljanja pred svršen čin

Da li su investicije u gradu „žrtva” nerešenih političkih odnosa unutar vlasti? * Zategnutost između SNS-a i SPS-a dovela u pitanje održavanje sednice

Kliknite za veci prikaz

Trebalo bi da sednica Skupštine Pančeva zakazana za četvrtak, 9. maj, bude obeležena dvema odlukama – izglasavanjem rebalansa budžeta i smenom direktora JKP-a „Higijena”. Tako se moglo zaključiti po prošlonedeljnim najavama Predraga Živkovića, predsednika lokalnog parlamenta, i materijalu koji je dostavljen odbornicima. Međutim, vrlo je verovatno da to neće ići baš kako je zamišljeno u povereništvu pančevačkog SNS-a, jer se povereništvo SPS-a nije složilo s takvim dnevnim redom. Ovaj tekst ima taj nedostatak što je pisan u predvečerje skupštinskog zasedanja, dok još ništa nije bilo razrešeno, a kada se bude našao pred čitaocima, već će biti poznato kako će sednica teći i da li će je uopšte biti. Stoga nam ostaje samo da poređamo činjenice poznate do zaključenja ovog broja novina.

Zaplet je nastao zbog toga što su socijalisti hteli da uslove izglasavanje rebalansa izborom Zorana Malobabića, aktuelnog direktora „Higijene”, za novog gradonačelnika. Onda je usledio kontraudar naprednjaka, koji su odlučili da se donese odluka o preraspodeli novca iz gradske kase, a pitanje prvog čoveka gradske vlasti odloži do daljeg. Uz to je trebalo da usledi i kazna za socijaliste u vidu smene Malobabića s direktorske funkcije, njegovo imenovanje za odbornika, što je uslov da bi postao gradonačelnik, ali bez izbora na to mesto.

Utuk na utuk

Na sastanku odborničkih grupa održanom u sredu, 8. maja, SPS i njegovi koalicioni partneri PUPS, JS i SDPS najavili su da će glasati za rebalans, jer je on neophodan gradu, ali ne i za dnevni red sednice na kome je smena direktora „Higijene”.

To praktično znači da neće biti ni sednice, jer SNS ne može nadoknaditi manjak od jedanaest odbornika, koliko ima grupa stranaka okupljenih oko socijalista. Osim ukoliko im u pomoć ne priskoči Demokratska stranka, što ne bi trebalo očekivati, bar sudeći prema stavu koji je na sastanku izneo predstavnik te stranke.

Vladimir Milićević, član pančevačkog povereništva SPS-a, izjavio je u sredu po podne da do početka skupštinske sednice ima još mnogo vremena, te da su oni „spremni na saradnju i dogovor”. On je dodao kako će se „mnogi začuditi ukoliko koalicioni sporazum ne bude dosledno poštovan”, a novinari će imati zanimljivu temu za izveštavanje. Na pitanje da li je tačno da će Benoni Grujesku, odbornik SPS-a, povući ostavku, Milićević je odgovorio kako ne želi da komentariše neozbiljne kuloarske priče.

Ukoliko je ovo poslednje tačno, onda je zaista moguće očekivati zanimljiv tok sednice, jer je najlakši način da se izađe iz nastalog zamešateljstva da Grujesku povuče ostavku pre početka sednice.

U tom slučaju će automatski biti skinuta tačka smene Malobabića i jedina rasprava će se voditi o predlogu rebalansa gradskog budžeta. U suprotnom će Skupština po sili zakona morati da konstatuje ostavku i izabere novog člana parlamenta.

Moguće pozadine problema

Kako sada stvari stoje, socijalisti su spremni na radikalno zatezanje odnosa s najvećom strankom u pančevačkoj vlasti, kao odgovor na naprednjačko „lupanje pesnicom o sto”, očigledno svesni toga da bi svako drugo rešenje značilo kapitulaciju pred jačim partnerom. Pitanje koje već nedeljama visi u vazduhu jeste zbog čega se sve ovo dešava i da li se iza krize u lokalnoj vlasti kriju neki krupniji razlozi koji prevazilaze interese ovdašnjih odbora pomenutih partija.

Možda bi se odgovor mogao pronaći posmatranjem šireg konteksta odnosa SNS-a i SPS-a. Ne tako davno naprednjaci su inicirali rekonstrukciju Vlade Srbije, nezadovoljni radom nekih ministara. Tada nije jasno rečeno kojih, ali su dati nagoveštaji da oni potiču iz redova SPS-a. Potom su neki čelnici najjače stranke u Srbiji pokrenuli pitanje smene premijera Ivice Dačića u korist svog lidera Aleksandra Vučića, a onda je počela i kampanja ministarke za energetiku Zorane Mihajlović protiv načina na koji Dušan Bajatović vodi „Srbijagas”.

Ministarka ne odustaje, a činjenica da je Bajatović potpredsednik SPS-a, drugog po važnosti člana vladajuće koalicije, nije od nekog uticaja.

Gde su tu građani?

Kad smo već kod toga, možda bi prilikom razmatranja pozadine svađe oko mesta gradonačelnika Pančeva trebalo imati u vidu i to da je Bajatović istovremeno predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a, ali i poverenik te stranke za Pančevo. Ili je posredi jednostavno namera pančevačkih naprednjaka da dovedu do uvođenja privremene uprave u gradu radi raspisivanja vanrednih lokalnih izbora. Teško je razumeti da oni svoju legitimnu želju za preuzimanjem gradonačelničke funkcije nisu pokušali da ostvare tako što bi zatražili izmenu koalicionog sporazuma po kome to mesto pripada socijalistima. Zato ovo što se poslednjih nedelja dešava više liči na stvaranje krize nego na njeno rešavanje.

Kako god da stoje stvari, neizglasavanje rebalansa značilo bi da će sve aktivnosti u Pančevu biti svedene na minimum, da neće biti nastavljene postojeće niti započete nove investicije. U krajnjem ishodu, ko god da iz ove borbe izađe „sa štitom”, odneće Pirovu pobedu jer će kasnije morati da objasni građanima šta oni imaju od toga.

D. Vukašinović