Pancevac Online

Broj 4503 · 25.04.2013.

Naslovna

„Pančevac” u centru Evropske unije

I Brisel nas podržava!

Kliknite za veci prikaz

Opširnije na strani Fotoreportaža


Šta se stvarno dogodilo između aktivista dveju stranaka?

Radikalsko-naprednjački incident u Jabuci

Povređena sva trojica učesnika u sukobu * Policija privela Petra Vujasinovića, člana SRS-a * I naprednjaci i radikali tvrde da je druga strana kriva

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

U toku nedeljnog prepodneva, 21. aprila, u Jabuci se dogodio incident koji je uzburkao pančevačku javnost. Tim povodom su se u republičkim medijima oglasili čak i direktor policije Milorad Veljović i predsednik Srpske napredne stranke i vicepremijer Aleksandar Vučić. Već u večernjim satima tog dana Gradski odbor SNS-a održao je konferenciju za novinare, na kojoj je izneo svoju verziju tog događaja.

– U ovom incidentu naše aktiviste je napao član Srpske radikalne stranke i pritom je Nenad Mitrović zadobio teške telesne povrede, polomljena mu je očna jabučica i ima frakturu lobanje na levoj strani glave, skroz do uva, i on se trenutno nalazi u Urgentnom centru u Beogradu. Stanje mu je sada stabilno, a povređen je i njegov otac, koji je pokušao da odbrani sina. On se nalazi na kućnom lečenju, pukao mu je butni mišić i nanete su mu lakše telesne povrede po telu i glavi. Pripadnici MUP-a su priveli napadača, a on je uhvaćen na putu za Vršac, u koji je krenuo na utakmicu. Ovaj vandalski čin je za svaku osudu, a mi kao stranka ne želimo da se vraćamo u devedesete godine – rekao je Željko Sušec, poverenik SNS-a u Pančevu.

On je dodao da nema nikakvog razloga da ovu partiju nazivaju izdajničkom, zbog toga što je njena politika usmerena ka Evropskoj uniji i privrednom i ekonomskom razvoju Srbije. A za sadašnje teško stanje Srba na Kosovu krivi su oni koji su doskora vladali ovom državom, a ne SNS.

– Ni Vojislava Šešelja niko nije tukao 1995. godine posle hrvatske akcije „Oluja” u Republici Srpskoj Krajini, a on se samo dva dana posle toga već kupao u svom bazenu, dok su se oni jadni ljudi iseljavali. Njega onda nisu osuđivali ni udarali ciglom u glavu, kao što to danas rade aktivistima Srpske napredne stranke – dodao je Sušec.

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka Srbije prednjači u kritici SNS-a i njegove evropske politike, a Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, koji stalno o tome priča u parlamentu, „svoju decu je iškolovao u Evropskoj uniji i oni se odatle još uvek nisu vratili u Srbiju”.

Pritvor za Vujasinovića

Petru Vujasinoviću je u utorak, 23. aprila, nakon saslušanja kod istražnog sudije Osnovnog suda, određen pritvor do 30 dana.

Ana Borović, koja je na čelu Osnovnog tužilaštva u Pančevu, izjavila je kako je Vujasinović osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda Nenadu Mitroviću, jer je on u Urgentni centar primljen s dijagnozom fraktura lobanje. Tužilaštvo tek očekuje kompletnu medicinsku dokumentaciju, iz koje će se videti tačna priroda Mitrovićeve povrede.

Koliko sutradan, u ponedeljak, 22. aprila, reagovao je i Gradski odbor Srpske radikalne stranke, sa svojom verzijom ovog istog događaja.

– Ovaj, sadašnji režim je uhapsio pretučenog aktivistu i dugogodišnjeg člana Srpske radikalne stranke Petra Vujasinovića. Pošto su ga prebili Žika Mitrović, predsednik Mesnog odbora SNS-a u Jabuci, i njegov sin Nenad Mitrović, inače predsednik omladine te stranke, Aleksandar Vučić je još jednom krenuo u kampanju širenja laži i obmanjivanja građana. Istina je da je Vujasinović u trenutku kada je napadnut bio sam, istina je da on ima 68 godina i da nema više od 45 kilograma, da napadači otac i sin imaju 53, odnosno 27 godina, a istina je i da niko normalan ne može poverovati da je jedan starac napao, fizički zlostavljao i teško povredio dva čoveka u punoj snazi. Istina je i to da je policija, umesto napadača, uhapsila žrtvu ovog događaja, i to bez ijednog dokaza – rekao je Petar Jojić, predsednik Gradskog odbora SRS-a.

On je naglasio da je ovo još jedan, „dobro isplaniran” pokušaj skretanja pažnje sa izdaje Kosova i Metohije i pritom prisutnim novinarima podelio fotografiju Vujasinovića, čije su povrede, prema Jojićevim rečima, „vrlo ozbiljne”.

Ukazao je i na to da nijedan od navodno napadnutih aktivista SNS-a nije pregledan u pančevačkoj Bolnici, već su oni odmah prebačeni u beogradski Urgentni centar, što je, prema njegovim rečima, presedan.

– Ovde se očigledno radi o politici, bacanju prašine građanima u oči, kao i skretanju pažnje na sukobe, kojima su naprednjaci skloni i koje oni sami proizvode – zaključio je prvi čovek naših radikala.

Kako je do ovog incidenta zaista došlo, ko ga je isprovocirao, a ko prvi započeo fizički obračun, po svemu sudeći, odgovor će dati lekari, policija i istražni organi. Ipak, da ne bude sve poput prave rašomonijade, obe stranke su se u nečemu i složile. A to je da je ovo sramota i za Jabuku i za naš grad, kao i da nikako ne bismo smeli da se vratimo praksi iz devedesetih godina.

Zoran Spremo