Pancevac Online

Broj 4502 · 18.04.2013.

Naslovna

Na grudobranu istine

Kliknite za veci prikaz
Da li je na pomolu „prepakivanje” lokalne vlasti?

SNS insistira na mestu gradonačelnika

Naprednjaci i socijalisti se „ušančili” na različitim pozicijama i čekaju odluku svojih centrala

Pitanje izbora gradonačelnika nije rešeno na sastanku čelnika pančevačkih vladajućih stranaka održanom u ponedeljak, 15. aprila, jer to tada, jednostavno, nije bila glavna tema razgovora, već predstojeći rebalans gradskog budžeta.

Učesnici te političke koordinacije stranaka potvrdili su da je Željko Sušec, poverenik Srpske napredne stranke za Pančevo, samo obavestio koalicione partnere o tome da je stav najveće vladajuće partije kako njoj treba da pripadne mesto prvog čoveka Pančeva. Čelnik naprednjaka je potom zakazao novi sastanak za petak, 19. april, kada će se razgovarati o glavnom političkom problemu ovdašnje vlasti.

Sudeći po izjavama iz vrhova dveju ključnih stranaka za razrešenje petomesečne krize upravljanja gradom, rešenje neće biti doneto u Pančevu, već na višim partijskim nivoima u SPS-u i SNS-u.

Članica povereništva pančevačkog odbora socijalista Jovana Trivan podsetila je da su oni još 1. aprila izneli predlog da Svetozara Gavrilovića zameni Zoran Malobabić, novopostavljeni direktor JKP-a „Higijena”.

– Očekivali smo da će se SNS u ponedeljak izjasniti o našem predlogu, ali smo umesto toga bili iznenađeni informacijom da ova stranka ima svog kandidata za gradonačelnika, a to je Pavle Radanov. Rečeno nam je da su naprednjaci informisali svoju stranačku centralu o tome, kao i da očekuju odobrenje iz Beograda za to, s obzirom na to da je ovakav stav u suprotnosti s koalicionim sporazumom – rekla je Jovana Trivan.

Funkcionerka SPS-a je navela kako je, bez obzira na takav obrt događaja, ona insistirala na tome da se naprednjaci izjasne o Malobabiću kao kandidatu, kao i o razlozima zbog kojih su rešili da menjaju koalicioni sporazum po kome mesto gradonačelnika pripada socijalistima. Dodala je da je Sušec umesto toga zakazao sledeći sastanak za petak, 19. april, i najavio da će tada biti poznat konačan stav SNS-a o ovoj temi.

Jovana Trivan je potvrdila da su nakon toga o pančevačkom gradonačelniku razgovarali predsednici pokrajinskih odbora dveju stranaka Dušan Bajatović i Igor Mirović, jer je sadržajkoalicionog sporazuma i napisan na tom nivou. Ona je precizirala kako ti razgovori nisu okončani, ali da joj je Bajatović saopštio da neće biti revizije koalicionog sporazuma, pošto se radi samo o jednoj inicijativi pančevačkog odbora naprednjaka.

Željko Sušec je bio izričit rekavši da mesto gradonačelnika pripada SNS-u, ali pritom nije pomenuo jednog, već dvojicu kandidata – Voja Krkobabića i Pavla Radanova.

– Smatram da su obojica mnogo bolji predlozi od gospodina Malobabića i ne vidim razlog zbog koga bismo odustali od tog stava.

Obavestili smo centralu stranke u Beogradu o svemu, poslali smo im biografije Krkobabića i Radanova uz moje mišljenje o njima i očekujemo da do petka dobijemo odluku o tome ko će biti naš kandidat – rekao je Sušec.

On je dodao kako iz Beograda nije stigao nikakav negativan stav o tome, što je protumačio kao prihvatanje vrha stranke da naprednjaci preuzmu mesto gradonačelnika Pančeva. Sušec je primetio i da Bajatovićev stav nije obavezujući, jer njegovi razgovori s Mirovićem nisu okončani.

D. Vukašinović