Pancevac Online

Broj 4500 · 04.04.2013.

Naslovna

Povodom 4500. broja i 144. rođendana našeg lista

„Pančevac” – kako je rastao i šta predstavlja

Pred vama je pokušaj da ukratko odgovorimo na pitanja iz naslova teksta, što je, kada se uzme u obzir da će najtiražniji lokalni nedeljnik u Srbiji i regionu sledeće nedelje napuniti 144 godine, vraški težak posao.

Kliknite za veci prikaz

Uz Streljačku družinu, Srpsko crkveno pevačko društvo i Gimnaziju, „Pančevac” spada u najstarije aktivne institucije u gradu Pančevu. Prvi broj lista pojavio se pred čitaocima 13. aprila 1869. godine po julijanskom kalendaru. U ovom broju našim sugrađanima poklanjamo reprint tog izdanja! Idejni tvorac, osnivač, vlasnik i urednik nedeljnika za prosvetne i materijalne interese bio je 26-godišnji Jovan Pavlović, profesor Trgovačke škole. Dozvolu za pokretanje lista Pavlović je zatražio od Generalne komande u Temišvaru, a njegovu molbu su svojim potpisima podržali, između ostalih, knjižari braća Jovanović, advokat Svetislav Kasapinović i pesnici Vasa Živković i Jovan Jovanović Zmaj.

List je zbog svoje slobodoumne uređivačke politike često bio zabranjivan i plenjen, a u kraćem periodu, tokom tromesečne zabrane izlaženja, pojavljivao se pod nazivom „Graničar”. Od 1919. godine do Šestojanuarske diktature „Pančevac” izlazi kao privatno glasilo blisko Demokratskoj, a posle razlaza Samostalnoj demokratskoj stranci. Nakon obnavljanja izlaženja vlasnik dr Dušan Duda Bošković preselio je redakciju u Novi Sad i list preimenovao u „Vojvođanin”.

„Pančevac” je obnovljen decembra 1952. U skladu s tadašnjim prilikama, osnivač lista bio je Narodni front, a pravni sledbenik Opštinska konferencija SSRN. Septembra 1990. godine pravo osnivača preneto je na Skupštinu opštine Pančevo.

Početkom devedesetih godina prošlog veka jedna jednostrana odluka SO Pančevo (kojom su vladali SPS i SRS) u vezi sa osnivačkim pravima izazvala je revolt zaposlenih. Njihov jednonedeljni štrajk nije dao rezultate, a potom su usledili čistka saradnika i otpuštanje „nepodobnih” novinara.

Od avgusta 1998. godine firma je poslovala pod nazivom Javno novinsko-izdavačko preduzeće „Pančevac”, sa osnovnom delatnošću izdavanja novina. Na aukciji koju je 14. februara 2008. godine organizovala Agencija za privatizaciju u Novom Sadu, JNIP „Pančevac” je prodat konzorcijumu fizičkih lica, pa je preduzeće od 10. aprila te godine upisano kao Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku delatnost „Pančevac”.

Ugovor o prodaji kapitala „Pančevca” a. d. raskinut je s tim konzorcijumomjanuara 2010, posle čega je Aleksandar Vučković imenovan za privremenog zastupnika državnog kapitala. Njegov posao je da domaćinski brine o firmi, za šta garantuje ličnom imovinom.

Generalni direktor „Pančevca” je nekadašnja novinarka lista Dragana Kožan, a u pripremanju tekstova učestvuje tim na čijem je čelu glavni i odgovorni urednik Siniša Trajković. Zamenik direktora i glavnog i odgovornog urednika je Aleksandar Živković, a urednički kolegijum čini još petoro novinara-urednika (Dragan Vukašinović, Mihajlo Gligorić, Dragana Mladenović, Zoran Spremo i Jordan Filipović), tehnički urednik Aleksandar Milošević i foto-reporter Bogdan Petrov.

U pripremanju novina učestvuju i lektor Julijana Jović i ekipa od desetak honorarnih saradnika.

Nedeljnik „Pančevac” izlazi svakog četvrtka na prosečno 40 strana, u tiražu od oko 12.800 primeraka, s remitendom od oko 10 procenata.

Bavi se aktuelnim događajima, otvara nove teme, hroničarski za budućnost ostavlja tragove o istoriji našega grada. Svesni svoje ogromne uloge u kreiranju javnog mnjenja, novinari posao obavljaju u skladu s najvažnijim zakonima profesije: tekst mora biti objektivan, tačan i istinit. Ipak, bez čitalaca, Pančevaca, koji su najbolji kritičari i najdobronamerniji savetnici uredništva lista, „Pančevac” ne bi bio ono što nesumnjivo jeste – glas građanske javnosti i pančevački brend.

Poštovani sugrađani, današnja postava „Pančevca” želela bi da u godinama i decenijama koje slede, u skladu sa svojim afinitetima, nastavite aktivno da pratite brojne rubrike lista i time sebe ugradite u sadašnjost i budućnost novina.

Redakcija