Pancevac Online

Broj 4498 · 21.03.2013.

Naslovna

Održana kadrovska sednica Skupštine

Malo svađe, malo jednoglasnosti

Opozicija zatražila da razvlašćene mesne zajednice u selima postanu opštine * Mnogo teških reči zbog ekologije, uz jednoglasan zaključak na kraju

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Novi funkcioneri podrazumevaju nove stolice

Najveći broj tačaka dnevnog reda sednice Skupštine Pančeva održane u četvrtak, 14. marta, bio je posvećen kadrovskim pitanjima, ali je najviše vremena oduzela rasprava o stanju životne sredine u gradu. Opoziciona Demokratska stranka je izbor direktora domova kulture u selima iskoristila da pokrene raspravu o osnivanju gradskih opština u većim seoskim naseljima, ali je taj predlog odbijen.

Odbornici su izglasali nove osnivačke akte javnih i javnih komunalnih preduzeća kako bi ih uskladili sa Zakonom o javnim preduzećima, čiji je cilj da upravljačke organe ovih firmi od mesta za uhlebljenje raznolikog partijskog kadra pretvori u stručna tela.

Na zahtev DS-a i LSV-a, sednica je otvorena izveštajem o ekološkoj situaciji u Pančevu nakon što je Vlada Srbije donela odluku o prestanku finansiranja nekih mernih stanica za kontrolu aerozagađenja. Vladimir Delja, nadležni većnik, rekao je na početku da su demokrate nepotrebno zbunjivale javnost izjavama o tome kako će monitoring prestati da radi.

On se složio s tim da je odluka o gašenju republičkog Fonda za zaštitu životne sredine loša, ali je dodao da će novca za rad aparata za merenje aerozagađenja biti do kraja godine. Nema zastoja u merenju

Delja je podsetio na to da Pančevo ima sopstveni monitoring sistem, koji je na evropskom nivou, te da se sa Zavodom za javno zdravlje dogovorio o tome da Grad preuzme finansiranje rada mobilne merne stanice. On je naglasio da će Pančevo tako za trošak od 3,6 miliona dinara godišnje dobiti snažno i efikasno oruđe za pritisak na zagađivače.

Većnik je precizirao da će ova pokretna laboratorija izlaziti na teren kada do zagađenja dođe, umesto, kao do sada, kada je zbog komplikovanog lanca izdavanja komandi u republičkim organima na teren slata onda kada je već bilo kasno.

Ovaj gradski većnik iskoristio je svoje dugo i sveobuhvatno izlaganje da napadne pokrajinsku vlast zbog nezavršene zgrade Zavoda za javno zdravlje i drugih stvari, čime je izazvao političku polemiku sa odbornicima DS-a. Predrag Patić (LDP) iskoristio je to da primeti kako „živimo u gradu punom otrova zato što tri sata slušamo o stranačkim interesima umesto o zaštiti životne sredine”. Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata jednoglasno su usvojeni i Deljin izveštaj o ekološkoj situaciji u gradu i predlog DS-a da se republičkoj vlasti uputi zahtev da nastavi finansiranje mernih stanica koje su u njenoj nadležnosti.

Stop za GMO

Nešto kasnije Delja je ponovo bio u centru pažnje dok je obrazlagao zajednički predlog DSS-a, Pokreta „Dveri” i „Zelenih Srbije” za donošenje deklaracije o zabrani proizvodnje i prometa genetski modifikovanih organizama na teritoriji Pančeva. On je istakao da je cilj deklaracije da se zabrane organizmi koji uzrokuju najveći broj malignih oboljenja i sterilitet, ali i da se istovremeno zaštite vrste biljaka i životinja koje se ovde gaje, odnosno proizvodnja organske hrane.

Na pitanje Miloša Veselinova (LSV) kako ćemo sprečiti eventualnu nameru „Al Dahre” da se bavi proizvodnjom GMO-a, Delja je rekao da treba pojačati inspekcijski nadzor nad proizvodnjom hrane, ali i izrazio nadu da će kompanija iz Emirata raditi u skladu sa sopstvenim standardima, koji isključuju upotrebu genetskog inženjeringa.

DS je podržao tekst deklaracije kao izraz napora Grada da zauzme jasan stav prema ovom problemu.

Na predlog Gorana Pandurova, većnika za poljoprivredu, doneta je odluka da se Sekretarijat za privredu podeli na dva nova: za privredu i ekonomski razvoj, i za poljoprivredu i ruralni razvoj. On je to obrazložio potrebom da se ostvari bolja saradnja s Ministarstvom poljoprivrede i odgovarajućim sekretarijatom u Vladi Vojvodine radi što lakšeg dobijanja sredstava namenjenih unapređivanju ove privredne grane u Pančevu, kao i razvoju naših sela.

Varničenje

Predsednik Skupštine grada Predrag Živković prekinuo je nakratko sednicu nakon prepirke sa odbornikom demokrata Petrom Andrejićem.

Živković nije dozvolio predstavniku DS-a da replicira svojoj partijskoj koleginici Silvani Ivazović Jeđini, ali Andrejić nije želeo da siđe s govornice ni po cenu da bude isključen sa sednice. Predsednik parlamenta je, uprkos svojoj naprasitosti, odlučio da prekine sednicu. On se sa čelnicima demokrata dogovorio da se Andrejić povuče, a Skupština nastavi rad.

Pre prekida zasedanja pale su teške reči, jer je Živković rekao Andrejiću da troši vreme odbornicima na gluposti i trikove kojima bi članovi DS-a da se međusobno prozivaju i repliciraju jedni drugima radi opstruiranja rada parlamenta, kao i da se odbornik DS-a ponaša bahato.

Nakon toga su se vlast i opozicija oštro razišle u pitanjima izmene statuta seoskih domova kulture i izbora direktora i članova upravnih odbora tih ustanova, a te teme su dobile i jasnu političku dimenziju.

Demokrate su napale vladajuću većinu da je potpuno isključila predstavnike mesnih zajednica iz odlučivanja o tome ko će zauzeti čelna mesta u tim ustanovama. Petar Andrejić je pozdravio odluku o ukidanju obaveze da kandidati za direktore imaju završen fakultet, jer se time ukida loše rešenje iz vremena kada je njegova stranka bila na vlasti, a zbog koga su stanovnici sela bili diskriminisani. Međutim, on je ozbiljno skrenuo pažnju na to da su skupštine seoskih mesnih zajednica sada postale potpuno nepotrebne.

– Posle nalaza revizora došli smo u situaciju da uništimo sve ono što smo gradili petnaest godina.

Život u selima će zamreti na ovakav način. Birani smo na ime i prezime, ali nam je ostalo vrlo malo nadležnosti i nismo u stanju ni o čemu da odlučujemo. Sada ste isključili mesne zajednice iz odlučivanja o upravljanju domovima kulture i zato ćemo imati četiri godine sukoba umesto saradnje. Tu niko ne profitira, već kultura trpi – upozorio je Andrejić skupštinsku većinu.

Vladimir Jarkovački je rekao kako URS odlučuje o svemu u Dolovu, iako je tamo „petoro ljudi glasalo za njih”, i ocenio da Branislava Pavlova menjaju samo zato što je demokrata, i pored toga što je „doveo u savršeno stanje” tamošnji Dom kulture.

Gradske opštine

Demokrate su zato predložile formiranje gradskih opština, pa je to neumitno dovelo do prepirke između njih i URS-a. Članovi DS-a su Dinkićevoj stranci prebacivali da je licemerna jer se zalagala za decentralizaciju, a sada učestvuje u razvlašćivanju mesnih zajednica.

Zauzvrat su morali da slušaju kako su, dok su bili na vlasti, ignorisali predloge za formiranje gradskih opština.

Ništa manje burno nije bilo ni kada je na red došla smena na čelu „Higijene”, pošto je Jovana Biočanina zamenio Zoran Malobabić.

Mirjana Balog Kormanjoš primetila je da nova vlast, kao i stara, menja direktore tog preduzeća, ali ne rešava probleme u njegovom poslovanju. Ona je rekla da se dvadeset godina daje budžetski novac za završetak nove deponije, koja nikako da bude završena, ali i za poslovanje preduzeća. Dodala je kako će „Higijena” 2013. dobiti 209 miliona dinara za plate i troškove, iako firma ima mogućnosti da posluje profitabilno. Andrejić je protestovao zbog toga što će preduzeće svih 209 miliona potrošiti na rad u Pančevu, a odbija da iznosi smeće iz sela uprkos tome što ima ugovorne obaveze da to čini.

Uređenost ili haos?

Mirko Nikolić (SPS) pohvalio je rad bivšeg direktora, koga je sam predložio svojevremeno za tu funkciju. On je rekao da je Biočanin odgovornim radom trasirao put preduzeća ka profitabilnosti i dodao kako mu je žao što je u „nastalim turbulencijama njegov radni status doveden u pitanje”. Nikola Damnjanović (DS) nije se složio s tim. On je ocenio da je Nikolićev štićenik doveo „Higijenu” u haotično stanje zbog „cunamija zapošljavanja” novih radnika i nerada koji je zavladao. On je zatražio da Malobabić izloži svoj plan izlaska preduzeća iz tog stanja, ali njegovom zahtevu nije udovoljeno.

Otvoreno je i pitanje da li novi direktor ima odgovarajuću stručnu spremu. Pavle Đukić (LSV) pitao je šta znači to što je on strukovni inženjer i da li to podrazumeva višu školu. Zdenka Jokić, predsednica kadrovske komisije, odgovorila je da Malobabić ima završen fakultet, ali nije navela koji. Odbornici su izabrali Branku Milojević i Slobodana Ovuku za direktore Apoteke Pančevo odnosno Doma zdravlja. Oni su do sada obavljali te funkcije kao vršioci dužnosti. Za novog javnog pravobranioca Pančeva postavljen je advokat Božidar Koprivica, odbornik SNS-a.

D. Vukašinović