Pancevac Online

Broj 4497 · 14.03.2013.

Naslovna

U senci grafit: Otvori se!

Kliknite za veci prikaz

„S vremena na vreme” kaže: „Na prozoru starih žaluzina bez cveća u ramu, zatvorenom, pustom, što ga niko otvoriti neće...

... Živela je na sunčanoj strani ulice”.

Dodajemo: Srbija.

Usamljena.

Ne koristi prilike.

Ako se sama ne otvori, zazidaće je.

Kao nekadašnji prozor.


Sudbina pančevačkog lovca na zagađivače

Ekologija u službi politike?

Demokratska stranka nastavila ekološke proteste * Sledeći potez – šetnje * Grad obezbedio novac za monitoring

Postojeći sistem merenja zagađenja u Pančevu treba da se održi, dok bi rad merne stanice morale da finansiraju republičke institucije, a ne da on bude na teretu grada – čulo se na drugom ekološkom protestu u organizaciji Demokratske omladine i Gradskog odbora „Zelenih Srbije”, održanom 9. marta, na Trgu Zorana Đinđića.

Učesnici protesta su zatražili i da se rasprava o daljem finansiranju rada mernih stanica uvrsti u dnevni red sledeće sednice Skupštine grada.

Stefan Josimov, potpredsednik Demokratske omladine, podsetio je na to da je Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju, najavio da će gradska vlast obezbediti dalje finansiranje rada merne stanice kroz rebalans budžeta.

– Trebalo bi da odbornici odlučuju o rebalansu na sednici Skupštine grada koja je zakazana za 14.

mart. Međutim, u skupštinskom materijalu za tu sednicu ne postoji nijedna tačka koja se odnosi na rebalans budžeta radi finansiranja rada mernih stanica – rekao je Josimov. On je dodao da će, ukoliko se ignorisanje zahteva omladine DS-a i „zelenih” nastavi, biti organizovane protestne šetnje. Prema njegovim rečima, gradska vlast ne sme da pristane da plaća rad mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha jer je to obaveza države.

– Zbog toga još jednom apelujemo na Vladimira Delju da konačno počne da rešava ovaj problem i da inicira pregovore s resornim ministarstvom kako bi se finansiranje rada mernih stanica vratilo na republički budžet – dodao je Josimov.

Reč vlasti

Grad će, po svoj prilici, iskoristiti mogućnost da angažuje stručnjake iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje, kako bi mobilna merna stanica, radi što objektivnijeg informisanja građana, ostala u funkciji borbe za zdraviju životnu sredinu. Čelnici lokalne vlasti ističu da će Pančevci dobiti još jedno moćno oružje, ali tek nakon skupštinskog zasedanja i rebalansa budžeta.

Vladimir Delja je rekao da je gradski monitoring, po kvalitetu opreme, analizatora i rezultatima merenja, najsavremeniji kontinualni merni sistem u zemlji i da je u rangu s bilo kojim takve vrste u svetu. Strani stručni tim koji održava monitoring uređaje u Mađarskoj, Austriji i Italiji brine o opremi u Pančevu, tako da su, prema Deljinim rečima, zluradi svi komentari onih što sumnjaju u kvalitet rezultata pančevačkog gradskog monitoring sistema.

– Iz nepoznatih razloga, mobilna merna stanica, inače donacija Ravene građanima Pančeva, dodeljena je Zavodu za javno zdravlje. Republika je do ove godine finansirala njen rad, ali zbog poznatog razloga – ukidanja republičkog eko-fonda, država je odlučila da obustavi dotacije za troškove mobilne merne stanice.

Nekoliko puta sam javno rekao da ne odobravam ovakav potez države i da je stav lokalne samouprave veoma jasan kada je reč o očuvanju redovnog merenja kvaliteta vazduha u Pančevu.

Fama se podigla bez ikakvog razloga.

Grad će obezbediti sredstva i za to postoji saglasnost svih političkih stranaka koje su na vlasti – rekao je Delja i dodao da će ugovor biti definisan tako da će nadležne gradske službe moći da traže podršku mobilne merne stanice u bilo koje vreme i na bilo kom mestu u gradu ako se za to ukaže potreba.

Milenijumski konsenzus

Poznato je da je početkom novog milenijuma na pančevačkoj političkoj sceni zavladao konsenzus kada je reč o borbi Pančeva za bolju i kvalitetniju životnu sredinu. Naravno, uvek je bilo sitnih političkih trzavica i pojedinačnih prozivki, ali je činjenica da su vlast i opozicija združeno radile na zajedničkom cilju.

Još od predsednice opštine Borislave Kruške, pa preko gradonačelnika Srđana Mikovića i njegove naslednice Vesne Martinović, uvek je bilo napeto na liniji Republika–lokal kada je reč o sučeljavanju mišljenja o tome šta je prioritet. Lokalci su gotovo uvek branili pravo građana Pančeva na život, dok su vladini službenici zaduženi za ekologiju, u većini slučajeva, bili opčinjeni državnim, tj. nacionalnim interesima.

Nedavno ukidanje Fonda i prekid saradnje republičkih institucija sa Zavodom pokazuju da se na tom polju ništa nije promenilo i da država nastavlja istu praksu.

Na potezu je pančevačka politička elita.

M. Gligorić i Z. Stanižan