Pancevac Online

Broj 4495 · 28.02.2013.

Naslovna

Tema nedelje: Afera sa aflatoksinom u mleku

Višestruko trovanje javnosti

Ne zna se da li je veća kontaminacija otrovom ili stranačkim saopštenjima * Krizu izazvala trka velikih proizvođača za profitom?

Kliknite za veci prikaz

Država je u vezi sa ovom aferom preduzela bar dva jasna koraka: najpre je 20. februara određene količine mleka različitih proizvođača povukla s tržišta zbog sumnje da je u njima nedozvoljena doza aflatoskina, a zatim je do srede, 27. februara, Republička veterinarska inspekcija zatvorila više od trideset farmi krava zato što je na njima utvrđeno postojanje prekomerne količine ovog otrova. Tome bi se mogla dodati i kontrola kvaliteta stočne hrane velikih proizvođača, a sve ostalo nedvosmisleno spada u domen neodgovornih političkih i medijskih manipulacija i pokušaja pabirčenja simpatija birača, pri čemu je odsustvo odgovornosti aktera tih igara prema građanima vidljivo iz aviona.

Glavni glumci ovog igrokaza bili su Goran Ješić, pokrajinski sekretar, i Goran Knežević, republički ministar za poljoprivredu. Ješić je u početku mahao podacima analiza koji dokazuju da je mleko nesumnjivo zatrovano, ali ih nije objavio, jer je čekao da vidi šta će republička Vlada preduzeti. Kao da je poenta u stavljanju Dačićevog kabineta u škripac, a ne zaštita zdravlja građana. On je kasnije, kako se tokom prethodne dve nedelje situacija razvijala, podizao ulog, objavljujući da su koncentracije aflatoksina najpre pet, a zatim i sedam puta više od dozvoljenih.

Ministarstvo je na to odgovorilo povlačenjem određenih serija mleka za koje je postojala sumnja da su kontaminirane. Kako je postalo jasno da gube korak u medijskoj trci, ali i da bi smirili javnost, Knežević i njegovi saradnici počeli su da vode novinare sa sobom ne bi li pokazali da preduzimaju određene mere. Jedna od njih je i kontrola kvaliteta stočne hrane, preko koje aflatoksin i dospeva u mleko i meso. Tako se ministar u subotu, 23. februara, obreo u fabrici stočne hrane „Jabuka”, gde su uzeti uzorci za analizu.

Izvršni direktor tog preduzeća Nemanja Stanišić izjavio je kako „Jabuka” redovno kontroliše svoje proizvode, a dokaz da su oni ispravni jeste i činjenica da se nesmetano izvoze. Zvanična potvrda njegovih reči stigla je dva dana kasnije.

Međutim, pokrajinska vlast, koju vodi DS, ne veruje republičkoj, predvođenoj SNS-om, pa je sprovela nezavisne kontrole mleka i hrane za stoku, kao da je reč o dve države koje su u žestokom trgovinskom sukobu, umesto da dvojica ministara odgovorno sarađuju i govore građanima istinu. Takav front je otvoren između ove dve stranke, pa je „rat saopštenjima” nekoliko dana bio dominantan vid bavljenja ovom temom, koja pogađa najosetljivije društvene grupe – decu i najstarije. Vrhunac svega bila je izjava Slavice Đukić Dejanović, ministarke zdravlja i lekarke, da građani treba sami da odluče da li će piti mleko.

Pojedini nacionalni mediji su samo dolivali ulje na vatru jer su, umesto da se bave istraživanjem i prenošenjem činjenica, ponudili svoje propagande usluge jednoj ili drugoj strani. Dodatnu pometnju su uneli protesti proizvođača mleka, koji su u nekoliko srpskih gradova „oprali” ulice tom tečnošću. Odmah su se pojavile sumnje u autentičnost udruženja organizatora demonstracija i u političku pozadinu motiva, pa je DS optužio naprednjake da stoje iza performansa izvedenog u Novom Sadu.

Naprednjaci su uzvratili optužbom da DS aferom štiti svoje tajkune, a Knežević je pomenuo uvoznički lobi koji želi da zatvori srpske fabrike stočne hrane i plasira uvozni koncentrat napravljen od genetski modifikovanih organizama. Zbunjuje to što on nije naveo imena i prezimena, kao i to što ni ministar ni tužilaštvo nisu zatražili istragu. A nije jasno ni zašto ništa nije preduzeto da do svega ovoga ne dođe kada se od letos zna da je kukuruz zaražen plesni, koja stvara aflatoksin.

Rukovodioci Mlekare Pančevo kažu da ona svakodnevno isporučuje 16 tona mleka i mlečnih prerađevina tržištu našeg grada i Beograda i da svakodnevne kontrole interne laboratorije i „Jugoinspekta” pokazuju kako su njeni proizvodi ispravni. Savetnica direktora Rajna Rudić precizirala je da se sirovo mleko kontroliše na otkupnim mestima, tako da zagađeno ne može ni da uđe u proizvodnju.

Ona je dodala da je 40 godina u tom poslu i da ne pamti da je ranije bilo ovakvih incidenata. Rudićeva je ocenila kako je čitav problem nastao nakon privatizacije, kada su nove gazde velikih mlekara, u želji da otmu što veći komad tržišta, unište konkurenciju i tako stvore profit, prestale da sprovode ozbiljne kontrole sirovine.

– Veliki (proizvođači – prim.aut.) su nezajažljivi, pa im je važniji kvantitet nego kvalitet. Posle prodaje mlekara više se ne zna ni ko se tamo bavi kontrolom. Apetiti vlasnika su proizveli besomučnu borbu za tržište, pa oni otkupljuju sve što liči na belu tečnost, a o njenom sastavu se ne vodi računa – precizirala je Rudićeva.

Građani neće znati kome da veruju sve dok ne stignu rezultati analiza iz Holandije, a nakon toga će Vučić ili uhapsiti Ješića ili će morati da smisli način da odbrani Kneževića. Najoprobanije rešenje je zabavljanje javnosti nekom novom aferom. Na primer, onom o nezdravom živinskom mesu.

D. Vukašinović