Pancevac Online

Broj 4494 · 21.02.2013.

Naslovna

Tema nedelje: Zapošljavanje u javnim preduzećima

Najbolje zastalno, ali može i na određeno vreme

Broj radnika se negde povećao, negde ostao na istom, a ponegde i stagnira

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Podatak da je direktor „Higijene” zaposlio desetine novih radnika, kao i povremena prepucavanja predstavnika aktuelne i bivše gradske vlasti o zapošljavanju rođaka (videti okvir), bili su povod da proverimo kakva je trenutna realna situacija u najznačajnijim javnim i javnim komunalnim preduzećima u Pančevu.

Drastično prepakivanje

Krenimo od JKP „Higijene”: početkom 2009. godine bilo je 358 zaposlenih, s tim da je još tada najavljeno angažovanje još 34 radnika zbog početka rada deponije na dolovačkom putu. Deponija, kao što je poznato, nije proradila, ali je do kraja 2010. godine to preduzeće zaposlilo 24 lica, te je ukupan broj radnika bio 382. Do većih promena je došlo početkom 2013, kada nije produžen ugovor sa dvadeset osmoro ljudi, koji su u „Higijeni” radili uglavnom u sektoru „Čistači” i mahom su tu bili još od 2010. Do kraja 2012. u penziju je otišlo šest osoba.

Umesto njih je v. d. direktora Jovan Biočanin zastalno zaposlio dvanaestoro ljudi. Reč je o dva izvršna direktora, stručnom referentu za komunalne poslove, samostalnom stručnom saradniku, pi-ar menadžeru, referentu otkupa i prodaje sekundarnih sirovina, referentu nabavke, šefu plana, analize i razvoja, te auto-mehaničaru, pomoćnom radniku, portiru/blagajniku i jednom radniku čistoće. Među zaposlene su se 2012. vratila i četiri lica koja su bila na neplaćenom višemesečnom odsustvu.

Biočanin je zasnovao i radni odnos na određeno vreme sa 26 osoba i sklopio ugovor o delu sa šestoro ljudi. Za obavljanje privremenih i povremenih poslova angažovano je njih 13, a preko studentske zadruge još 18. Kada se sve uzme u obzir, „Higijena” danas zapošljava 394 radnika, od kojih je 371 lice tu na neodređeno vreme.

Zvuči neverovatno, ali u nekim firmama u poslednje vreme postoji tendencija smanjenja broja zaposlenih. To je slučaj sa ATP-om, koji je već godinama suočen s prekobrojnošću.

Javnost je početkom 2009. godine bila šokirana podatkom da je na platnom spisku ATP-a bilo 505 radnika. Zahvaljujući otpremninama, do kraja 2010. ostala su 433. Umesto da dodatno smanji broj zaposlenih, bivše rukovodstvo ATP-a dovelo je još 13 lica. Direktor preduzeća Miloš Mijić kaže da je, otkako je on na tom mestu, broj radnika smanjen na 436.

Poštovani birači

Na skupštinskom zasedanju krajem prošle godine mogle su se čuti zanimljive informacije o zapošljavanju u javnim preduzećima. Naime, demokrate su optužile predstavnike nove vlasti da su za šest meseci zaposlili oko 200 ljudi u komunalnim preduzećima, i to uglavnom rođaka. Naprednjaci na to nisu ostali nemi nego su odgovorili da demokrate zameraju novoj vlasti ono što su same radile u poslednjih petnaest godina. Odbornik Pavle Radanov je tada izjavio da su demokrate duplirale broj zaposlenih, te dodao: „Mi u tim firmama radimo s vašim suprugama i rođacima i trudimo se da održimo poslovanje preduzeća”.

Objasnio je da toj firmi nedostaje petnaestak vozača, ali da zasad nema novca za njihovo angažovanje.

Situacija u „Grejanju” i „Vodovodu i kanalizaciji” prilično je mirna u poslednjih šest-sedam meseci.

Pi-ar menadžer „Grejanja” kaže da u toj firmi trenutno ima 128 radnika na neodređeno i tri na određeno vreme. Krajem 2009. bilo je 140 zaposlenih, do početka 2011. ostalo je njih 135, a sada je taj broj 131.

Obrad Šijaković, v. d. direktora „Vodovoda i kanalizacije”, kaže da, otkako je na tom mestu, nije bilo ni primanja ni otpuštanja radnika. Cilj mu je da unapredi poslovanje preduzeća i napravi što bolju organizaciju rada. Ipak, najavljuje razvijanje preduzeća i potencijalna zapošljavanja, ali to će, prema njegovim rečima, biti rađeno planski i u skladu s novom sistematizacijom. Na platnom spisku „Vodovoda i kanalizacije” danas se nalazi dvesta pedeset troje ljudi.

Blaga pomeranja

Letošnje promene direktora u Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva, Gradskoj stambenoj agenciji i „Zelenilu” doprinele su blagom porastu broja zaposlenih u tim preduzećima. U Direkciji je početkom 2009. godine bilo 110 radnika, a njihov broj je u međuvremenu smanjen na 96. Danas ih ima tačno sto.

Gradska stambena agencija je osnovana 2006. godine i tada je zapošljavala samo nekoliko radnika. S vremenom se njihov broj popeo na 14 (krajem 2008), te na 20 (do kraja 2010), a sada ih ima 24. U poslednjih šest meseci zaposlili su se samo direktor i njegov savetnik.

Kada je u leto 2012. došao na mesto direktora „Zelenila”, Dragan Katuca je zatekao 387 radnika. Podaci „Pančevca” govore da ih je početkom 2011. bilo 370. Danas u tom preduzeću radi 389 lica, s tim da ima 378 onih koji su tu zastalno i 11 osoba koje rade privremeno. Zanimljivo je da sam Katuca tu funkciju obavlja kao zaposlen na određeno vreme zato što je on „zamrzao” svoj staž u „Higijeni”. Na neodređeno su primljeni šef pijace, jer je on status stalnozaposlenog imao i u „Higijeni”, i zamenik direktora.

Među ljudima koji su u „Zelenilu” na određeno vreme ima onih što obavljaju bazičnu delatnost, ali i kancelarijskih službenika.

Logično je da u svakom preduzeću postoji prirodan odliv radnika, što je uglavnom drugi naziv za penzionisanje. Javna je tajna da upražnjena mesta uglavnom popunjavaju stranački podobni ljudi. I tako će biti sve dok se javna preduzeća tretiraju kao postizborni plen stranaka koje osvoje najviše glasova.

D. Mladenović