Pancevac Online

Broj 4493 · 14.02.2013.

Naslovna

Tema nedelje: Afera „Azotara”

Nerazvejane magle mahinacija

Sindikati tvrde da Agencija nije reagovala na njihova upozorenja * Istraga će potrajati

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Proteklih dana u nekim prestoničkim medijima osvanula je vest da će procesuiranje slučajeva 24 privatizacije u Srbiji čije je provere zahtevala Evropska unija potrajati, jer nema dovoljno tužilaca i sudija koji bi vodili te postupke. Objektivno, reč je o ogromnoj količini dokaznog materijala koji policija i tužilaštvo treba da obrade kako bi se formirale optužnice, a nakon toga poveli sudski postupci.

Da je reč o zahtevnom poslu, govori i to što je Aleksandar Vučić formirao posebno odeljenje od stotinak policajaca čiji je jedini posao da prikupljaju dokaze o spornim privatizacijama, a jedan upućeni sagovornik „Pančevca” tvrdi da je pitanje najpre koliko će vremena njima biti potrebno da izađu na kraj sa silnom dokumentacijom i zakonskim propisima koje moraju da prouče.

Jedan od slučajeva na kome se radi je i „Azotara”, a istraga u vezi s njom krenula je u nekoliko pravaca. Jedan od njih je sama privatizacija i u okviru nje malverzacija s prodajom Karbamida 2 jednoj ruskoj kompaniji, a druga dva su iz perioda nakon raskida kupoprodajnog ugovora, kada je upravljanje pančevačkom fabrikom preuzeo „Srbijagas”.

Sumnja u reviziju

Policija je u „Azotaru” ušla još 2009, a prva hapšenja su usledila u maju prošle godine, i to onog dana kada su SPS i lider te stranke Ivica Dačić, koji je i tada bio ministar policije, imali predizborni skup u Pančevu. Čelnici socijalista bi voleli da im građani veruju na reč kako su se ovi događaji slučajno podudarili.

Sindikati „Azotare” su u više navrata upozoravali Agenciju za privatizaciju da konzorcijum privatizacionih vlasnika, sačinjen od litvanskih firmi „Arvi” i „Saniteks” i beogradskog „Univerzal holdinga”, krši obaveze iz kupoprodajnog ugovora. U prepisci s Julijanom Vučković, tadašnjom direktorkom Odseka za primenu i praćenje kupoprodajnih ugovora Agencije, sindikati „Azotare” ocenjuju da je ta institucija svojim kontrolama u fabrici veštačkih đubriva samo „pokrivala” mahinacije tadašnjih vlasnika, umesto da je utvrdila pravo stanje stvari.

Branislav Arađan i Ljubiša Nestorović, tadašnji predsednici sindikata „Nezavisnost” odnosno Samostalnog sindikata „Azotare”, u ime svojih kolega radnika, gotovo godinu i po dana nakon prodaje fabrike, krajem septembra 2007, na adresu Julijane Vučković poslali su zahtev za reviziju kontrole, izrazivši ozbiljne sumnje u tačnost podataka koje su u svom izveštaju naveli inspektori Agencije i revizorska kuća „Revizit” iz Beograda.

Lažne investicije

Sindikalisti su ustvrdili kako u izveštaju nije konstatovano da kupci već godinu krše obaveze iz kupoprodajnog ugovora koje se tiču investicionog programa, socijalnog programa i nekih dodatnih obaveza.

Arađan i Nestorović su Agenciji zamerili to što je prihvatila da konzorcijum prikaže kao investiciju troškove od 2,1 miliona evra za nabavku potrošnog materijala – katalizatora za pogone Amonijak 3 i Kiselina, kao i za njihovu ugradnju.

Agencija za privatizaciju kontrolama u fabrici veštačkih đubriva samo je „pokrivala” mahinacije tadašnjih vlasnika

Oni su dodali kako je dopušteno i da se zamena katalizatora u pogonu Kiselina prikaže kao ulaganje kojim je smanjeno zagađenje vazduha azotnim oksidima, iako je to moguće postići samo rekonstrukcijom čitavog pogona, što bi po svim uzusima zaista bila investicija.

Zamerka je stavljena i na to što je Agencija dopustila da kupci prikažu kako su zadužili „Azotaru” kod banaka za svega desetak procenata vrednosti njene imovine, iako je to zaduženje realno bilo oko 60 procenata. Dalje, Arađan i Nestorović pobijaju i tvrdnje kupaca koje su revizori prihvatili – da su održali kontinuitet proizvodnje tokom prve godine rada fabrike nakon prodaje. Oni tvrde da je gubitak fabrike, s 556 miliona dinara, koliki je bio pre privatizacije, godinu dana kasnije uvećan na 1,25 milijardi.

Dvojica sindikalnih prvaka konstatuju da je netačan i podatak iz izveštaja Agencije o tome kako je poslodavac postigao dogovor sa sindikatima o isplati zaostalih zarada, jer je taj dokument potpisao samo tadašnji direktor Vidmantas Kučinskas, ali to nisu učinili i predstavnici radnika. Oni dodaju da je poslodavac nastavio s kršenjem obaveze redovne isplate zarada i praktično optužuju Agenciju da mu je to omogućila, jer nije kontrolisala poštovanje tog dela ugovora. Na tragu ovih tvrdnji odvija se i policijska istraga, a tokom nje je Julijana Vučković bila uhapšena zajedno s Dušanom Stuparom, vlasnikom „Univerzala”, i još troje zaposlenih u revizorskoj kući „Servo Mihalj”, na osnovu čijeg izveštaja je Karbamid 2 prodat.

(Nastavak u sledećem broju)

D. Vukašinović