Pancevac Online

Broj 4492 · 07.02.2013.

Naslovna

Bez kvoruma za sednicu Skupštine grada

O Gavriloviću drugom prilikom

Vladajuća većina nije dozvolila raspravu o smeni gradonačelnika * Kada je Gavrilović bio na bolovanju i da li rascep u SPS-u ima veze s tim?

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz

Sednica Skupštine Pančeva zakazana na zahtev 24 odbornika Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine za ponedeljak, 4. februar, nije održana zbog nedostatka kvoruma za rad. Odbornici opozicije zatražili su da lokalni parlament raspravlja o njihovom predlogu za razrešenje gradonačelnika Svetozara Gavrilovića, koji su obrazložili činjenicom da prvi čovek pančevačke vlasti već duže vreme ne dolazi na posao.

Predlagači su ocenili da je funkcionisanje grada zbog toga ugroženo i predložili da vladajuća koalicija izabere drugu ličnost na tu funkciju. „Izražavamo bojazan da će u protivnom važni poslovi iz nadležnosti gradonačelnika, a posebno izvršenje budžeta i predstavljanje i zastupanje Pančeva, u narednom periodu biti dovedeni u pitanje”, navedeno je u predlogu za održavanje skupštinske sednice.

Odbornici dveju opozicionih stranaka su pre početka sednice u sali napravili malu scenografiju tako što su na jednu stolicu u prvom redu postavili uramljeni plakat s pitanjem „Gde je gradonačelnik?”, a na drugu ciglu kojom su pre nekoliko dana razbijeni prozori prostorija LSV-a.

Glasanje nogama

Rasprava nije održana jer su se, pored odbornika DS-a i LSV-a, pojavili još samo predstavnici LDP-a, ali ne i odbornici vladajuće većine, pa nije postojao kvorum za rad.

Predrag Živković, predsednik Skupštine grada, konstatovao je tu činjenicu i odložio sednicu, ali nije precizirao za koji datum. Zbog toga je Vesna Martinović, šefica odborničke grupe demokrata i potpredsednica te stranke, podsetila da je, po Statutu Pančeva, krajnji rok da se o smeni Gavrilovića raspravlja i donese odluka četvrtak, 7. februar.

Ona je najavila de će predlagači do tada svakog dana podnositi zahtev za održavanje nastavka sednice, a nakon tog datuma će se obratiti Ministarstvu pravde i državne uprave, kao i sudu nadležnom za pokretanje postupaka protiv osoba odgovornih za nedonošenje odluke u vezi s predlogom za razrešenje.

– Pokušali smo da na ovaj način podstaknemo vladajuće stranke da reše pitanje gradonačelnika, jer postoji čitav niz sličnih i povezanih problema koji su nastali zbog njegovih izostanaka s posla, kao što su funkcionisanje „Higijene”, Doma zdravlja i slično. Osim toga, nalazimo se na početku budžetske godine i novog investicionog ciklusa, pa je vrlo neozbiljno da jedini čovek koji je odgovoran za izvršenje budžeta ne dolazi na posao – izjavila je potpredsednica DS-a.

Ona je ocenila kako je Gavrilović sve vreme neopravdano odsutan i da objašnjenja o zdravstvenim razlozima predstavljaju „ismevanje pameti Pančevaca, koji vrlo dobro znaju o čemu se tu radi”. Miloš Veselinov, predsednik odborničke grupe LSVa, rekao je da je nedolazak odbornika vladajućih stranaka na sednicu znak da oni ne podržavaju Gavrilovića, zbog čega on više nema legitimitet kao gradonačelnik.

On je dodao kako je očigledno da članice koalicije ne mogu da se dogovore međusobno o podršci Gavriloviću i predložio vanredne izbore, kao jedini način izlaska iz takve situacije.

Besmislen zahtev

Predrag Živković, predsednik parlamenta i lokalni funkcioner SNS-a, opovrgao je ove tvrdnje, rekavši da su nedolaskom na sednicu odbornici vlasti pokazali jedinstvenu podršku aktuelnom gradonačelniku. On je zahtev demokrata i „ligaša” nazvao besmislenim, jer je Gavrilović bio prisutan 8. novembra na svečanoj sednici Skupštine povodom Dana grada, a i kasnije.

– Bio je tu, sećam se vrlo dobro, i u decembru, a onda je bolest, nažalost, uzela maha i nakon toga imamo period od mesec dana kada gradonačelnik ne dolazi na posao. Zakonom i Statutom nije precizirano šta se dešava ukoliko je on na bolovanju, ali prema poslednjim razgovorima, velika je verovatnoća da će on ostati na toj funkciji, samo da se njegovo zdravstveno stanje stabilizuje – izjavio je Živković.

Dodao je kako će do 20. februara, kada Gavrilović ide na lekarsku kontrolu, biti poznato da li se on vraća da „obavlja posao kako dolikuje jednom gradonačelniku, ili ćemo imati gradonačelnika koji će uglavnom biti na bolovanju, što nije dobro”. Živković je izričito rekao da vlast nije raspravljala o smeni Gavrilovića zato što on ima podršku svih članica koalicije da ostane na toj dužnosti.

Očigledno je da ipak ne postoji jedinstven stav funkcionera vlasti prema tome kada je Gavrilović bio na bolovanju, jer je predsednik Skupštine izjavio kako je prvi čovek Pančeva u decembru dolazio na posao, a iz kabineta gradonačelnika je saopšteno da je on tada bio na bolovanju. Prema informacijama „Pančevca”, Živković je u svojoj izjavio preneo zajednički stav stranaka vladajuće koalicije o podršci Gavriloviću, koji je zauzet na sastanku održanom u subotu, 2. februara.

Pokušali smo da na ovaj način podstaknemo vladajuće stranke da reše pitanje gradonačelnika

Tada je SPS, čiji je gradonačelnik član, umesto Mirka Nikolića, predsednika Gradskog odbora stranke, zastupalo troje funkcionera: Jovana Trivan i Vladimir Milićević, članovi Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a, i Vatroslav Stančić, izvršni sekretar Pokrajinskog odbora te partije. Nezvanično saznajemo da je od lokalnih zvaničnika socijalista sastanku prisustvovao samo Gavrilović.

Po kuloarima Gradske uprave već dugo se mogu čuti ocene da je blamaža zbog čitave situacije sa odsustvovanjem gradonačelnika dobrim delom posledica nerešenih odnosa unutar pančevačkog SPS-a. Gradom kruže priče da je Gradski odbor te partije raspušten i da je imenovano povereništvo, koje čini troje pomenutih visokih funkcionera. Jovana Trivan je izjavila kako je to samo delimično tačno.

– Izvršni odbor Glavnog odbora SPS-a je pretprošle nedelje doneo odluku o raspuštanju pančevačkog odbora, ali povereništvo nije formirano. Naredne sedmice će Dušan Bajatović, potpredsednik stranke, u Pančevu održati sastanak s Gradskim odborom i tada će biti konačno odlučeno o daljim potezima – kazala je Jovana Trivan.

Pored toga, negirala je da su ona i njene kolege u subotu sa ostalim čelnicima lokalne koalicije razgovarali o sudbini gradonačelnika. Dodala je kako to nije bilopotrebno, jer koalicioni partneri SPS-a znaju da je Gavrilović na bolovanju do 21. februara „i ukoliko mu se zdravstveno stanje poboljša, on će se vratiti na svoju funkciju”. Naša sagovornica nije želela da odgovori na pitanje šta će biti ako se to ne dogodi.

Mirko Nikolić, po običaju, nije želeo da komentariše ova dešavanja. Prema Statutu SPS-a, Izvršni odbor Glavnog odbora stranke ima pravo da raspusti Gradski odbor, ali po pravilu se na istoj sednici određuje i poverenik, što ovog puta nije bio slučaj. Tako je, umesto raščišćavanja situacije, nađeno solomonsko rešenje, po kome Nikolić zvanično nije smenjen, ali je isključen iz procesa donošenja bitnih odluka u lokalnoj vlasti.

Time je samo povećan broj nepoznatih u ovoj jednačini kojom bi trebalo rešiti kvadraturu kruga funkcionisanja vladajuće koalicije.

D. V.