Pancevac Online

Broj 4487 · 04.01.2013.

Naslovna

Skupština usvojila budžet grada za 2013. godinu

Polemisanje, preterivanje...

U parlamentarnom „obračunu” opozicije i vlasti dužem od dvadeset sati donet plan prihoda od 5,3 milijarde dinara * Zahtev DS-a da socijalisti objasne gde je gradonačelnik Gavrilović ostao bez odgovora

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Rovovska borba opozicije i vlasti do zore

Pančevo je dobilo budžet za 2013. na nezapamćeno dugoj sednici Skupštine grada, koja je trajala od 10 sati 27. decembra do 7 sati 28. decembra. Odbornici vladajuće većine usvojili su najvažniji dokument, kojim su prihodi i rashodi Grada planirani na 5,36 milijardi dinara, odbivši svih 98 amandmana opozicionih stranaka. Na tom zasedanju su izglasani programi poslovanja Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, te komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, „Higijena”, Gradska stambena agencija, „Grejanje”, „Zelenilo” i ATP. Odbornici su podržali povećanje poreza na imovinu, odluku o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, kao i poslednji rebalans budžeta za 2012. godinu.

Obrazlažući predlog budžeta za 2013, većnik zadužen za finansije Željko Lazić rekao je da je on veći od prošlogodišnjeg za svega 7,5 odsto, odnosno za 5,5 procenata očekivane inflacije i dva odsto planiranog privrednog rasta. On je ocenio kako su prihodi gradske kase planirani realno jer obuhvataju očekivano povećanje sredstava od ekološke takse i poreza na imovinu nakon početka rada novog dela NISove rafinerije.

Realni prihodi

Lazić je rekao da će ta fabrika udvostručiti proizvodnju derivata, pa se može očekivati da i taksa za zaštitu životne sredine bude dvostruko veća nego u 2013, kao i da će to preduzeće na osnovu uknjižbe novih postrojenja plaćati veći porez. On je dodao da će kreditno zaduženje Grada biti svega 155 miliona dinara.

– Nismo hteli da se zadužimo do maksimalno dozvoljenog iznosa jer očekujemo da će oni koji nas predstavljaju u pokrajinskoj Skupštini i Fondu za kapitalna ulaganja pomoći da odatle dobijemo neophodna sredstva, a svi mi ostali potrudićemo se da novac stigne i iz Republike – rekao je Lazić.

Zamenik šefa odborničke grupe DS-a Filip Mitrović ocenio je da je novi budžet veći od starog, koji je kreirala njegova stranka, za čak 30 procenata i da je planiran nerealno. On je zamerio predlagačima to što su, pored uvećanja prihoda koji se očekuju od Rafinerije, posegnuli za povećanjem poreza na imovinu građana od oko 50 procenata.

Petar Andrejić (DS) rekao je da su sela u planu gradskih prihoda i rashoda tretirana maćehinski jer su dobila manje novca nego ranijih godina, a njegov stranački kolega Vladimir Jarkovački izneo je tvrdnju da je Dolovo u najgoroj poziciji zato što su tamo demokrate na vlasti. Replicirao im je Dejan Živanović, većnik za ruralni razvoj, koji je rekao da će pančevačka sela, kada se uzmu u obzir sve budžetske stavke, dobiti 60 procenata više novca nego 2012. godine.

Nedostaju investicije

Šef odborničke grupe LSV-a Miloš Veselinov zamerio je vlasti što donosi ovako važnu odluku bez javne rasprave, kao i to što, za razliku od nekih drugih lokalnih samouprava u Vojvodini, nije obezbedila novac za otkup i opremanje zemljišta namenjenog investitorima.

Sličnu primedbu je stavio i Predrag Patić, šef odbornika LDP-a.

On je rekao kako je 11 miliona dinara za industrijsku zonu „Grinfild 2” simbolična suma, te da je trebalo planirati mnogo više novca za privlačenje ulaganja.

Zaboravljeni mikrofon

Većnik za finansije Željko Lazić, u želji da opovrgne tvrdnje demokrata kako je budžet za 2013. za milijardu dinara veći od prošlogodišnjeg, sišao je s govornice i, nastavljajući da govori, s planom budžeta za 2012. u rukama uputio se ka Filipu Mitroviću. Njih dvojica su okončali raspravu kraj odborničkih klupa DS-a, ali većina prisutnih u sali nije mogla da ih čuje.

Zamenik predsednika Skupštine grada Tigran Kiš, koji je vodio sednicu, u tom trenutku je nasmejao odbornike komentarom da je „gospodin Lazić zaboravio da ponese mikrofon”, nakon čega se većnik vratio za govornicu kako bi svi čuli njegove argumente.

Veliki deo rasprave obeležilo je insistiranje odbornika DS-a na pitanju gde je gradonačelnik Svetozar Gavrilović. U tome je prednjačio Nikola Damnjanović.

– Tri meseca se rugate građanima jer niko ne zna gde je gradonačelnik.

Osnovni red je da on predloži budžet. Ovo je ponižavanje grada i građana. Iz budžeta se ne vidi koliko je novozaposlenih u komunalnim preduzećima, a njih je 200, i to uglavnom vaših rođaka. Za njihove plate će otići oko 200 miliona dinara, a za taj novac se može sprovesti sve ono što DS traži svojim amandmanima – rekao je Damnjanović.

Odgovorio mu je Pavle Radanov (SNS), rekavši da demokrate zameraju novoj vlasti ono što su same radile poslednjih petnaest godina.

– Odakle vam obraz da pitate tako nešto kada ste taj način zapošljavanja vi uspostavili i nakon 15 godina tokom kojih ste duplirali broj zaposlenih? Mi u tim firmama radimo s vašim suprugama i rođacima i trudimo se da održimo poslovanje preduzeća. Opstruirate donošenje budžeta jer vam je cilj da on ne bude izglasan kako bi se u Pančevu uvela privremena uprava – uzvratio je Radanov.

Rasprava o amandmanima potrajala je petnaestak sati, a tokom nje su odbornici DS-a, koji su podneli 72 od 98 predloga za izmenu budžeta, tražili da se novac iz gradske kase efikasnije utroši, uz tvrdnju da je budžet veći od prošlogodišnjeg za oko milijardu dinara. Lazić je tek u sitne sate pokazao plan budžeta za 2012, iz koga se vidi da je ta razlika 400 miliona, a odbornici vladajućih stranaka uglavnom nisu polemisali sa oponentima, u očitoj želji da ne produžavaju trajanje sednice. Jedan od izuzetaka bilo je „varničenje” između Mirka Nikolića, šefa odborničke grupe SPS-a, i demokrata, koje su neprestano ponavljale pitanje zašto gradonačelnik već nedeljama nije na svom poslu.

Gde je Gavra?

Nikolić je najpre poručio DS-u da će vladajuća većina, ako bude trebalo, do ponedeljka ostati u sali da bi usvojila budžet, te da najjača opoziciona grupa opstruira rad parlamenta. On se podsmehnuo pokušaju nekih odbornika demokrata da svojim amandmanima skinu 20 miliona s tekuće budžetske rezerve, koja iznosi 15 miliona dinara. Govoreći o odsustvu gradonačelnika Gavrilovića, on je rekao: – Sigurno znate iz kojih je razloga i koliko dugo on odsutan. Na kraju krajeva, ova vladajuća većina radi kao tim. Možda ste vi navikli da radite drugačije. A vi, gospodine Damnjanoviću, kažite, istine radi, od kada gradonačelnik nije ovde i zašto – izjavio je Nikolić.

Damnjanović je rekao kako objašnjenja građanima ne duguje on, već SPS, iz čijih redova je izabran gradonačelnik. On je dodao kako odbornici DS-a nemaju ništa protiv Gavrilovića, koga izuzetno cene kao dobrog lekara, već da Nikolić treba da kaže zašto se gradonačelnik ne pojavljuje na poslu. Na tu diskusiju se nadovezala Vesna Martinović, predsednica lokalnog DS-a, rekavši kako ne treba SPS da uči njenu stranku ozbiljnosti jer su socijalisti prethodnih meseci „pokazali koliko vrede njihova reč, potpis i pečat stranke”, kao i koliko su u stanju da poštuju obaveze preuzete koalicionim sporazumom.

Nesuđeni partneri

Ona je dodala kako SPS ima odgovornost za obavljanje gradonačelničke funkcije, pa treba da objasni šta se dešava s Gavrilovićem.

– Svi se pravite da je on tu, a znamo da nije i znamo zašto nije, ali nije moje da o tome obaveštavam javnost, jer ste vi dužni da to učinite, na osnovu preuzete odgovornosti.

Mislim da građani trpe jer su sneg čistile pojedine vladajuće stranke, a ne štab na čijem je čelu gradonačelnik, niti je to na odgovarajući način radila „Higijena”, koju vodi takođe član SPS-a. Nemojte da se ljutite na nas niti na koalicione partnere, vreme je da jednom kažete da ste preuzeli odgovornost i obaveze kojima niste dorasli – ocenila je Vesna Martinović.

Kohabitacija

Od konstituisanja novog saziva Skupštine grada Petar Andrejić ne sedi sa svojim kolegama iz DS-a. On je objašnjenje tog poteza dao komentarišući budžet, rezigniran zbog toga što u njemu nema novca za izgradnju vrtića na Strelištu.

– Na početku mandata odlučio sam se za kohabitaciju da bih bio veza s pokrajinskom Vladom i to je do sada Pančevu donelo 30 miliona dinara za razne potrebe. Ali u ovom budžetu nema sredstava za vrtić na Strelištu, što je loša poruka, koja pokazuje da Pančevo nije zainteresovano za saradnju s pokrajinskom vlašću. Zato sam predložio amandman i, ako ga prihvatite, spreman sam da uključim vojvođansku vlast u taj projekat – rekao je Andrejić.

Amandman nije prihvaćen jer, uprkos podršci i nekih pripadnika vladajuće većine, nije dobio dovoljan broj glasova.

Nikolić je izašao da replicira, ali umesto da objasni šta je s Gavrilovićem, on je primetio da mu nije dat odgovor na pitanje zbog čega se pogrešno tvrdi da gradonačelnika nema tri meseca, kao što je to Damnjanović više puta rekao.

Vesna Martinović je oko 23 sata predložila da DS prestane da obrazlaže svoje amandmane kako bi budžet bio brzo usvojen, ali uz uslov da sednica nakon toga bude prekinuta i nastavljena narednog dana. S tim se nisu složili čelnici LSV-a i LDP-a, kao ni Mirko Nikolić, šef SPS-a, pa je rad nastavljen do ranih jutarnjih sati. Odbornici DSS-a i URS-a takođe su bili izričito protiv predloga DS-a, iako su njihovi čelnici smatrali da je on prihvatljiv.

Nakon okončanja rasprave o amandmanima, za relativno kratko vreme usvojeni su programi rada komunalnih preduzeća, kao i odluka o povećanju poreza na imovinu za oko 50 procenata. Na osnovu te odluke, dve trećine Pančevaca plaćaće ubuduće godišnji porez 3.700 dinara na četiri rate, umesto sadašnjih 2.500, a vlast je ocenila da je to podnošljivo povećanje.

D. Vukašinović


Radno vreme „Pančevca” sledeće nedelje

U ponedeljak blagajna zatvorena

U ponedeljak, 7. januara, na pravoslavni Božić, blagajna „Pančevca” će biti zatvorena, a neće raditi ni služba marketinga.

U utorak i sredu, 8. i 9. januara, oglasi i čitulje će se primati u uobičajenom radnom vremenu (utorak od 8 do 20 sati, sreda od 8 do 15 sati). Novinari, normalno, služe narodu.