Pancevac Online

Broj 4486 · 27.12.2012.

Naslovna

Važno obaveštenje

Radno vreme blagajne „Pančevca”

Poštovani korisnici naših usluga, prvi broj „Pančevca” u 2013. godini izaći će dan kasnije nego što je uobičajeno – u petak, pa oglasni materijal možete predati na blagajni lista i u četvrtak, 3. januara.

Blagajna će tokom praznika raditi u sledećim terminima: ponedeljak, 31. decembar: 8–13 sati; utorak, 1. januar: zatvorena; sreda, 2. januar: 8–18 sati; četvrtak, 3. januar: 8–15 sati.


Biće bolje!

Kliknite za veci prikaz

„Nikada nije bilo da nekako nije bilo, niti će ikad biti da nam nekako neće biti”, rekao je, u slobodnom prepevu, veliki Krleža.

Biće dobro, biće nam, bar, bolje. Naterajmo sebe da na akciju, koju ova optimistična rečenica priziva, nateramo sebe.

Srećno!


Čestitka čelnika grada

Srećno!

Svim sugrađankama i sugrađanima čestitamo božićne i novogodišnje praznike, uz želju da ih provedu u miru i blagostanju, okruženi svojim najbližima. Neka vam nova, 2013. godina donese dobro zdravlje i mnogo uspeha na ličnom i profesionalnom planu.

Srećna vam Nova godina!

Predrag Živković, predsednik Skupštine grada Prim. dr Svetozar Gavrilović, gradonačelnik


Pripremljena budžetska sednica Skupštine

Sve po starom, osim deponije

Posle dvadeset godina, do marta treba da proradi objekat na dolovačkom putu * Direkcija skida cene zakupa jer joj je „Aviv” preoteo mušterije

Dnevni red zasedanja Skupštine Pančeva zakazanog za četvrtak, 27. decembar, kompletiran je usvajanjem nekoliko važnih odluka koje prate donošenje gradskog budžeta za 2013, a tiču se ostvarivanja dela prihoda i investicija. Gradsko veće ih je izglasalo na sednicama održanim u četvrtak i utorak, 20. i 25. decembra, i uputilo parlamentu na razmatranje. Među njima su svakako najvažniji program i finansijski plan Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, koja naredne godine treba da utroši 1,25 milijardi dinara na svoje redovne poslove i neka krupnija ulaganja.

Planirano je da 564 miliona od tog iznosa budu investirana u rekonstrukciju ulica Lava Tolstoja, Milke Marković, Dimitrija Tucovića, Marka Kulića i Pelistersku, te u izgradnju fekalne kanalizacije u Kačarevu i Omoljici. Dodatnih 78 miliona dinara koštaće neophodni građevinski radovi u pančevačkim školama i zdravstvenim i kulturnim ustanovama, dok će 104 miliona otići na izgradnju atarskih puteva.

Uprkos nedavno izmenjenoj odluci o cenama komunalnog opremanja građevinskog zemljišta, kojom je investitorima dat niz pogodnosti, planirani prihod Direkcije po tom osnovu iznosi skromnih 50 miliona dinara. Milan Balčin, zamenik direktora, rekao je da su zato predložene izmene tog dokumenta, kojima su uvedene dodatne olakšice za investitore.

Balčin je najavio da se računa kako će zakup poslovnog prostora tokom 2013. doneti manje novca nego ove godine, o čemu svedoči veliki broj praznih lokala u centru grada.

Jedan od razloga za to on vidi u očekivanom vraćanju poslovnog prostora starim vlasnicima po osnovu restitucije, a drugi u otvaranju tržnih centara koji su preoteli zakupce. Premda Balčin to nije izgovorio, jasno je da je reč o „Aviv parku”. Da bi ovaj loš efekat bio umanjen, Direkcija će sniziti cena zakupa za čak 30 procenata.

Rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije” ne očekuje spektakularne poslove naredne godine, pa je zato program poslovanja tog preduzeća u finansijskom pogledu sličan ovogodišnjem. Od sredstava iz kredita i donacija nemačke banke KFV biće nastavljena izgradnja vodovoda ka Dolovu, rekonstrukcija ulične vodovodne mreže i izgradnja velikog rezervoara čiste vode.

Iz budžeta Grada biće plaćeno bušenje pet novih bunara i nastavljena izgradnja kanalizacije na Kudeljarcu. Ljiljana Stanković, rukovodilac u tom preduzeću, obavestila je većnike da obezbeđenih deset miliona za ovu namenu neće biti dovoljno, te da u novom budžetu nema novca za širenje kanalizacione mreže.

Program poslovanja JKP-a „Grejanje” od investicija obuhvata rekonstrukciju toplovoda u ulicama Jovana Gavrilovića, Vuka Karadžića, Veljka Petrovića i Janka Veselinovića. Radovi će koštati 74 miliona dinara, a platiće ih to preduzeće sopstvenim sredstvima. Iz lokalnog budžeta će biti finansirane izrada toplovoda na Kotežu 2 i izgradnja vrelovoda do Masarikove ulice.

Gradska stambena agencija će naredne godine započeti izgradnju 83 stana namenjena izbeglicama, raseljenima i socijalno ugroženim građanima. Od toga će 77 stanova biti napravljeno na Strelištu, a ostalih šest u Ulici Maksima Gorkog.

Vrednost čitavog projekta je 190 milioona dinara, a sredstva su obezbeđene iz donacije.

Jovan Biočanin, direktor JKP-a „Higijena”, najavio je da će nova deponija, posle dvadesetak godina izgradnje, početi da radi u martu. On je istovremeno upozorio da će tada znatno porasti troškovi preduzeća za gorivo i rezervne delove, jer je taj objekat daleko, a kamioni smećari su dotrajali. Biočanin je dodao da „Higijena” nema novca za nabavku nove tehnike, a ni u budžetu nisu planirana sredstva za tu namenu.

On je rekao da će u prvom kvartalu 2013. usluge poskupeti za iznos projektovane inflacije od 5,5 odsto, ali je i najavio da će tokom godine morati da bude napravljena nova kalkulacija cene iznošenja smeća zbog troškova rada nove deponije. Na preporuku državnog revizora, novac od parkinga ubuduće neće ići na račun „Higijene”, već u gradski budžet, pa je zato predložen odgovarajući skupštinski akt o tome.

Rukovodstvo „Zelenila” planira da prihodi i rashodi preduzeća 2013. budu 553 miliona dinara, što je 20 odsto više nego ove godine.

Ova firma će započeti uređenje Barutane i pokrivanje Zelene pijace, na kojoj će naredne godine biti asfaltiran i natkriven plato, izgrađena kišna kanalizacija i postavljena elektromreža.

Finansijski plan ATP-a predviđa da preduzeće 2013. zaradi 961 milion dinara, od čega će iz gradske kase dobiti 200 miliona, a ostatak treba da obezbedi samo. Menadžment računa da će 491 milion firma sigurno prihodovati, dok je preostalih 270 miliona uslovljeno suzbijanjem nelojalne konkurencije.

Najvažnije tačke dnevnog reda poslednjeg zasedanja lokalnog parlamenta u 2012. tiču se usvajanja poslednjeg rebalansa ovogodišnjeg budžeta i odluke o planu prihoda i rashoda Grada za narednu godinu. Lokalna vlast predlaže da budžet u 2013. bude 5,36 milijardi dinara. Čelnici pančevačke vlasti ocenili su da ovaj predlog nije spisak lepih želja, već je zasnovan na realnoj proceni prihoda u sledećoj godini. Put do novog budžeta neće biti lak jer je samo DS podnela 98 amandmana, zbog čega treba očekivati maratonsku sednicu Skupštine grada.

D. Vukašinović