Pancevac Online

Broj 4485 · 20.12.2012.

Naslovna

Najavljena nova investiranja u „Petrohemiju”

Saradnja države i NIS-a

PEVG proradio nakon modernizacije * Od januara druga faza ulaganja u vrednosti od 60 miliona evra

Kliknite za veci prikazKliknite za veci prikaz
Dinkić i Kravčenko: konačno konkretan dogovor za preduzeće

Proizvodnja u „HIP–Petrohemiji” potpuno je obnovljena u utorak, 18. decembra, nakon puštanja u rad modernizovanog pogona PEVG. Prve količine polietilena visoke gustine nakon nekoliko meseci zastoja proizvodnje dobijene su u prisustvu Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede, i Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a. Glavna svrha njihove posete bila je objavljivanje dogovora o zajedničkom daljem ulaganju u ostala postrojenja „Petrohemije”.

Kompanija je saopštila da je rekonstrukciju PEVG-a platila 6,1 milion evra iz sopstvenih sredstava, nakon čega je kapacitet pogona povećan za 20.000 tona godišnje.

Poslovodstvo preduzeća je najavilo da će to znatno popraviti finansijski rezultat kompanije. U saopštenju menadžmenta navedeno je da će, pored toga, modernizacija ovog pogona omogućiti podizanje proizvodnje u Etilenu i pokretanje fabrike „Panonijaplast”, koja ne radi od 2009. godine.

Zastoja uopšte neće biti jer linije pakovanja i dorade mogu biti modernizovane bez zaustavljanja proizvodnje

Dinkić je dodao kako će uloženi novac omogućiti veću energetsku efikasnost PEVG-a, a time će biti smanjeni gubici koje kompanija pravi u poslovanju. Suštinski najvažnija i najkonkretnija izjava ovog ministra, koga su petrohemičari zapamtili po dugogodišnjem predizbornom širenju optimizma bez valjanog pokrića, jeste obećanje da će 2013. početi nova ulaganja.

– Dogovorili smo se s NIS-om da već u januaru pokrenemo investicije od 60 miliona evra.

Od toga će 20 miliona obezbediti Naftna industrija, a ostatak Vlada Srbije. Želimo da instaliramo novu opremu, podignemo obim proizvodnje, potpuno eliminišemo gubitke i obezbedimo zaštitu životne sredine. Tako bi „Petrohemija” sredinom 2014. izašla iz restrukturiranja i postala profitabilna kompanija – saopštio je Dinkić.

On je istakao da je potpuno uveren u uspeh tog plana, te da će paralelno sa investiranjem biti napravljen program sanacije velikih dugova koje preduzeće ima prema dobavljačima, a najveći među njima su NIS, „Srbijagas” i EPS. Ministar je rekao da će potraživanja tih firmi biti pretvorena u akcije, ali da će biti namireni i ostali dugovi kako bi „Petrohemija” finansijski rasterećena izašla iz procesa restrukturiranja.

Dinkić je potvrdio kako će do završetka procesa oporavka preduzeće ostati u većinskom vlasništvu Vlade Srbije i „Srbijagasa”, a tek nakon toga biće razmotrena njegova dalja sudbina.

Kravčenko se nije obratio novinarima, već im je, umesto toga, podeljena njegova kratka pisana izjava, u kojoj se navodi da je sporazum o strateškom partnerstvu dveju kompanija iz 2011. uzajamno koristan. Dodaje se da su „Petrohemija” i Rafinerija poslovno i tehnološki povezane, te da je ta saradnja potpuno prirodna. Takođe, istaknuto je da je „Petrohemija” jedan od najvažnijih kupaca NISovih proizvoda, zbog čega je ta naftna kompanija zainteresovana za njeno što skorije ozdravljenje.

Milan Teofilović, generalni direktor fabrike plastičnih masa, zahvalio je NIS-u za pomoć prilikom modernizacije PEVG-a. On je izneo tvrdnju kako naredne godine, uprkos nastavku investicija, neće biti obustavljanja proizvodnje.

– Zastoja uopšte neće biti jer linije pakovanja i dorade mogu biti modernizovane bez zaustavljanja proizvodnje. Umesto toga, planiramo pun kapacitet rada Etilena, PEVG-a i PENG-a – rekao je Teofilović.

Dinkić i Kravčenko su iz Pančeva otišli na svečano otvaranje prve benzinske pumpe „Gasprom njefta” u Srbiji, koja se nalazi na putu Beograd–Pančevo.

D. Vukašinović


Gradsko veće usvojilo budžet za 2013. godinu

Realan plan prihoda i rashoda

Računa se na dodatni novac od nove rafinerije * Bez oslanjanja na republičke i pokrajinske fondove

Gradsko veće je usvojilo Nacrt odluke o budžetu Pančeva za 2013, koji predviđa prihode i rashode od 5,36 milijardi dinara, a naći će se pred odbornicima na skupštinskoj sednici 27. decembra. Ovaj dokument je uobičajeno dugo usaglašavan, ali koliko je poznato, nije bio predmet ozbiljnijih neslaganja među strankama članicama vladajuće koalicije. Zamenik gradonačelnika Saša Pavlov i nadležni većnik Željko Lazić ocenili su da plan gradskog budžeta za narednu godinu nije ni spisak lepih želja niti je restriktivan, već je realan.

Lazić je naveo da su rashodi planirani prema realnoj projekciji prihoda, a Pavlov je objasnio kako to podrazumeva da u plan nije unet ni dinar prihoda iz republičkih i pokrajinskih fondova. On je dodao da će ta sredstva biti potraživana namenski tokom godine, i to pre svega radi stvaranja povoljnije poslovne klime u Pančevu. Zamenik gradonačelnika je naglasio kako će naredni budžet biti štedljiviji od ovogodišnjeg jer će nabavka potrošnog materijala za Gradsku upravu biti jeftinija za preko 100 miliona dinara.

Malo optimizma

Najveći planirani prihod u 2013. jeste porez na zarade, u iznosu od oko 2,13 milijardi dinara. Krajem ove godine ta stavka je bila smanjena za oko 160 miliona, jer je „Petrohemija” morala zbog remonta da pošalje radnike na prinudne odmore, ali kreatori novog budžeta, na osnovu najave da će ta firma naredne godine raditi punim kapacitetom, očekuju da će imati više sreće s naplatom ovog prihoda.

Gradska vlast je prilikom usaglašavanja najvažnijeg dokumenta bila ohrabrena i puštanjem u rad novog dela NIS-ove rafinerije nafte, koja će povećati obim proizvodnje te fabrike. O tome govori planirani iznos ekološke takse od blizu 500 miliona dinara, ali i poreza na imovinu od oko 300 miliona.

Tim novcem biće finansirane raznovrsne potrebe Pančevaca. Od društvenih delatnosti najviše je predviđeno za potrebe Fonda za zaštitu životne sredine – 506 miliona, dok će na društvenu brigu o deci biti potrošena 482 miliona dinara. Kultura može računati na 228 miliona, a socijalna zaštita na 168 miliona dinara. Mesne zajednice će dobiti 142 miliona, što je nešto više nego ove godine.

„Higijeni” najviše para

Među gradskim preduzećima najviše će dobiti Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva – 980 miliona dinara, jer se ona bavi najvećim investicionim radovima u gradu. Kod „komunalaca” će najviše para otići „Higijeni”, koja može računati na 125 miliona dinara, ali i dodatnih 85 miliona iz sredstava namenjenih za zaštitu životne sredine. Ne zaostaju mnogo ni ATP, sa 200 miliona, ni „Zelenilo”, za koje će iz budžeta biti izdvojen 131 milion dinara. Sva ostala preduzeća dobiće manje od 100 miliona: „Vodovod” – 31, „Grejanje” – 58 i „Mladost” – 69 miliona dinara.

Većnik Lazić je naveo da su sve dotacije komunalnim preduzećima uvećane za 5,5 odsto, koliko iznosi planirana inflacija, osim u slučaju „Zelenila”, koje će dobiti više na ime održavanja zelenih površina.

Od investicija u 2013. treba da budu sprovedene rekonstrukcije ulica Lava Tolstoja, Milke Marković i Marka Kulića. Planirani su izgradnja fekalne kanalizacije u Kačarevu, Omoljici i na Kudeljarskom nasipu, i gasovodne mreže u Ulici Svetog Save, kao i postavljanje uličnog osvetljenja u naselju Stari Tamiš.

Investitori u najavi

Od „Higijene” se očekuje da završi radove na novoj deponiji, a biće novca i za nabavku auto-smećara. „Grejanje” će izgraditi toplovodnu mrežu na Kotežu 2 i vrelovod od Ignjata Barajevca do Masarikove. Planirano je da „Zelenilo” naredne godine nastavi sa uređenjem Barutane i da započne pokrivanje Zelene pijace. Za kapitalne projekte iz akcionog plana razvoja sela namenjeno je 56 miliona dinara.

I u 2013. biće novca za investicione radove u osnovnim i srednjim školama, kao i za sanaciju ambulanti u Vojlovici, Banatskom Brestovcu i naselju Novi svet, a planirano je i da počnu radovi na izgradnji zdravstvene stanice u Dolovu. Iz gradske kase biće finansirani proširenje rezervoara vode i izgradnja vodovoda ka Kačarevu.

Pavlov je najavio da će 2013. biti nešto više novca za programe smanjenja nezaposlenosti. Za tu namenu iz budžeta će biti data 22 miliona dinara, dok će još šest miliona obezbediti NIS. On je rekao da će ti iznosi biti uvećani za sumu koju će izdvojiti Nacionalna služba za zapošljavanje. Pavlov je naglasio da to neće biti sve jer gradska vlast namerava da kroz realizaciju nekih investicija jedan broj Pančevaca nađe posao.

On je naveo kako postoji nekoliko zainteresovanih ulagača spremnih da sami plate infrastrukturno opremanje zemljišta kako bi mogli da započnu posao.

D. Vukašinović